26 sep. 2019

Zelenskij spelar högt

Ukrainas nye president Zelenskij vill hjälpa demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Samtidigt riskerar han att förstöra relationerna till USA under Trump.
Enligt ukrainska medier avser Vladimir Zelenskij och de flesta av hans team att spela på Demokraternas sida och deras kandidat Joe Biden under striden om presidentskapet i USA 2020.

Tidigare har man trott att oligarken Igor Kolomojskij har varit förklaringen till Zelenskijs promenadseger i presidentvalet, där han uppträdde misstänkt självsäkert, som att han  redan från början fått garantier för att vinna. Nu står det klart att de garantierna kom från Washington.

Trump är naturligtvis arg på Ukraina för att han så nära valkampanjen drogs in i den här skandalen, som nu lett till att demokraterna försöker väcka riksrättsåtal. De tidigare myndigheterna i Kiev hjälpte Hillary Clinton, men de nuvarande vill inte hjälpa Trump.

Därför upprepar nu Trump att Ukraina är korrupt, och att Europa, som ligger närmare, borde hjälpa det.

Detta bekräftades delvis av Trump som i korridorerna under  FN:s generalförsamlingen höll en irriterad ton mot Ukraina.

"Jag insisterar på att Europa bidrar till att hjälpa Ukraina. Varför ger USA bara pengar?" sa han till reportrar.

Trump kan dock vara rätt säker på att Biden har mer att förlora än han själv:

"Vad Biden gjorde är synd. Hans son också. Han tog pengar från Ukraina. När vi interagerar med landet, förväntar vi oss att det ska spela rättvist. Det är mycket viktigt att prata om korruption. Om du inte pratar om korruption, varför ger du pengar till ett land som du tycker är korrupt? " sa Trump till reportrar.

Vad det handlar om är sådana saker som att Ukraina under Bidens ledning fick 3 miljarder dollar från Internationella valutafonden, pengar som hamnade i Kolomojskijs PrivatBank. När denna bank senare konfiskerades hade 1,3 miljarder dollar försvunnit och Joe Bidens son Hunter Biden kan vara  inblandad i det "försvinnandet".

Trump tillät  publiceringen av ett fullständigt utskrift av samtalet i juli för att få slut på mediananklagelserna, enligt vilka han "ungefär åtta gånger övertalade" Zelenskij att hjälpa Trumps advokat Rudolf Giuliani, som ska utreda Biden & sons agerande.

Enligt Washington Post var Trump inställd på att byta "vapen mot Bidens fall" eftersom han avbröt beslutad militärhjälp till Ukraina på 400 miljoner dollar en vecka före telefonsamtalet med Zelenskij.

Att en tjänsteman i Washington började läcka om telefonsamtalet var kanske avsett som ett stöd åt Biden, men det kan bli det stöd som snaran ger den hängde. För nu kan man räkna med att enorma ansträngningar kommer att göras för att utreda Joe och Hunter Bidens ukrainska affärer.

Joe Biden hjälpte sin son Hunter att få en post i det ukrainska gasföretaget Burisma för en lön på
50 000 dollar. Och sedan, på beställning av USA:s vice president, avlägsnades riksåklagaren Sjokin som utredde ett ärende mot detta företag (vilket både Sjokin själv och Giuliani hävdar).

Burisma lär även ha agerat för att stryka Igor Kolomojskij från en svartlistning i State Department som hindrade honom från att besöka USA.

Giuliani har mer än en gång anklagat Joe Biden för att ha blandat sig i Ukrainas angelägenheter, men hävdar att han inte krävt fördjupande bevis från Zelenskij utan bara bett honom att undersöka hur de ukrainska myndigheterna hjälpte Hillary Clinton att skada Trump under det förra valet. I en intervju med CNN den 19 augusti avfärdade Giuliani anklagelserna om att han krävt att Kiev skulle inleda en utredning mot Biden. Men han bekräftade att han bad Ukraina "titta närmare på Biden."

I en intervju med den ukrainska utrikesministern Vadim Pristajko sägs att Trump inte tryckte på Zelenskij under deras telefonsamtal.

"Jag vet vad konversationen handlade om och jag tror att det inte fanns något tryck", sa Pristajko.

En intressant detalj i sammanhanget är att Joe Biden när han besökte Stockholm 2016 förutom att han utfärdade en ensidig amerikansk försvarsgaranti för Sverige, som Sverige inte hade bett om, också lobbade mot NordStream2, den tysk-ryska gasledningen genom Östersjön. Detta samtidigt som hans son Hunter hade aktiva intressen i den ukrainska gassektorn.

I Sverige reagerade ingen - vare sig på de opåkallade försvarsgarantierna eller på att Biden använde sin vice presidentpost för att främja familjens privatintressen.

Läs utskriften av samtalet Trump - Zelenskij här.

Källa: https://www.rusdialog.ru/ukraine/186698_1569360070

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.