18 sep. 2019

USA:s regering åtalar Snowden för memoarbok

Igår utkom i ett stort antal länder Edward Snowdens självbiografiska bok "I allmänhetens tjänst".

Nu försöker USA:s regering att komma åt Snowden genom att väcka åtal mot de "olagliga" memoarerna.

Men eftersom USA inte kan stoppa boken satsar regeringen på att kunna beslagta vinsterna av den.

Trump-administrationen väckte igår åtal mot den tidigare tjänstemannen vidNational Security Agency (NSA) Edward Snowden för  publiceringen av hans memoar, "Permanent Record" (I allmänhetens tjänst, Leopard förlag), denna vecka.

I åtalet påstås att Snowden publicerat sin bok utan att lämna in den till NSA och CIA för förhandsgranskning, "i strid med hans uttryckliga skyldigheter enligt de avtal han undertecknat".

Till saken hör att boken inte innehåller några som helst nya sakuppgifter om USA:s underrättelsetjänst. Den är helt koncentrerad på de medborgerliga aspekterna av det groteska övervakningssamhälle som vuxit fram i kölvattnet på 11 september 2001.

Även om åtalet inte försöker stoppa publiceringen syftar det till att lägga beslag på alla Snowdens intäkter av boken. Intäkter som säkert är viktiga för Snowden i hans ofrivilliga exil i Moskva, där president Putin inte stuckit under stol med att han är en ovälkommen gäst. På nåder får han stanna i Moskva där han lever med sin hustru i en andrahandstvåa i en förort.

Som svar på åtalet twittrade Snowden, 36, en länk till hans bok på en Internetbokhandel:

”USA:s regering har just meddelat en stämning för min memoar, som just släpptes idag över hela världen. Det här är den bok som regeringen inte vill att du ska läsa. ”

2013 läckte Snowden topphemliga dokument om globala övervakningsprogram som drivs av amerikanska och brittiska spionorgan till media inklusive Guardian. The Guardian och Washington Post delade ett Pulitzer-pris för rapporteringen.

Åtalet namnger som svarande de företag som är inblandade i publiceringen av Snowdens bok. USA stämmer utgivaren Henry Holt och Company uteslutande för att säkerställa att inga medel överförs till Snowden medan domstolen behandlar fallet.

"Underrättelseinformation ska skydda vår nation och inte ge personlig vinst", sade G Zachary Terwilliger, federal åklagare för Eastern District of Virginia.

American Civil Liberties Union fördömer åtalet. Talesmannen Ben Wizner sa: ”Den här boken innehåller inga regeringshemligheter som inte tidigare har publicerats av respekterade nyhetsorganisationer. Om Mr Snowden trodde att regeringen skulle granska hans bok i god tro, hade han lagt fram den för granskning."

Källa: Guardian 18/9

6 kommentarer:

  1. Man undrar om någon av våra svenska större förläggare kommer att ge ut den boken i svensk översättning.

    SvaraRadera
  2. Ulf Karlström skriver:

    Du pekar förtjänstfullt ut NSA:s groteska omfattning och verksamhet. Och naturligtvis försöker USA-imperialismens språkrör och dess federala instanser komma åt Snowdens royalties. Det är ju en känslig fråga för Snowden.


    Här kan det var på plats att erinra om det ynkliga EU:s roll vad gäller USA:s ensidiga bojkott av Irans handel. EU talade i börjat kaxigt om en fond för företag som fortsatte att handla med Iran. Av detta blev i praktiken inget annat ån munläder. Detta ynkliga EU klarade inte ens att stå upp för det man själv förhandlat fram. Något borde en klocka ringa i huvudena på journalister i svenska media, vilka satt som sport att t ex pissa på Brexit.


    Med tanke på NSA kan ännu en reflektions dras. Svenska media har importerat allt skräp som skrivits om kinesiska Huawei, och deras "gigantiska spioneri". Stormakter driver sällan "trevlig" politik, varför det säkert ligger en del i kritiken mot övervakning på den kinesiska hemmamarknaden. Dock, i förhållande till NSA ter sig den kinesiska staten som blygsamma nybörjare.

    UK

    SvaraRadera
  3. Boken är utgiven på svenska av Leopard förlag som lovar att ingen del av intäkterna kommer att landa i den amerikanska statskassan.

    SvaraRadera
  4. Sven-Eric Holmström18 september 2019 kl. 21:53

    Verkar ju vara en parallell till John Stockwell, en CIA-agent som hoppade av och skrev en bok om CIA:s inblandning i Angola "In Search of Enemies". Stockwell uppmanade folk att inte köpa boken utan i stället låna den på bibliotek och sedan kopiera av den.

    SvaraRadera
  5. Det tragiska är ju hur lite som skett efter Snowdens avslöjanden, som lett till en personlig tragedi för honom och hans närmaste. NSA fortsätter i oförminskad skala med sin avlyssning, inget politiskt ansvar har utkrävts i USA eller någon annanstans och flertalet av världens ledare spelar med i denna gigantiska kartläggning av personliga uppgifter. Vem utreder Ericssons (Wallenbergs), Ciscos m fl roll i sammanhanget? Man beskyller Huawei för att ev skapa "bakdörrar" i sin programvara, saker som bevisligen de övriga hållit på med i årtionden utan vår vetskap. Förhoppningsvis får USA en president efter 2020 års val som river upp ett antal dåliga beslut som tidigare presidenter fattat efter nine-eleven rörande Manning, Assange och Snowden.
    Köp boken till stöd för en av dessa hjältar; Edward Snowden!

    SvaraRadera
  6. Hur kommer det sig att vi har normala förbindelser med USA?

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.