1 mars 2018

WADA tillåter marijuana på OS

De två ryska idrottsmän som blev hemskickade från OS i Pyeongchang för att de uppvisade halter av Meldonium i sina prover kan ha blivit utsatta för en "specialoperation" från CIA, påstår en amerikansk grävande journalist.

Emellertid behöver man inte tro på konspirationer för att inse att något är sjukt i idrottsvärlden. 2013 höjde WADA gränsvärdena för marijuana tio gånger.  Ingen idrottsman som vanemässigt brukar marijuana riskerar längre att bli av med sin medalj .
Cannabinoider behandlas annorlunda än de flesta andra droger på den förbjudna läkemedelslistan.

Eftersom flera delstater i USA - Colorado och Kalifornien - har legaliserat marijuana och Kanada gör det i år är det många idrottsmän och experter som tycker att det är OK. Det som är lagligt i deras hemländer ska inte vara förbjudet i idrotten, menar de.

Fram till 2013 gällde att mängden marijuana i urinen inte fick vara större än 15 ng / ml i urinprov. Det var en mängd som ansågs kunna få i sig genom passiv rökning. 2013 höjde WADA gränsvärdena till 150 ng/ml. Det innebär att det numera är grönt ljus för marijuana, ett narkotiskt preparat, erkänt för att orsaka kroniska hjärnskador och var en inkörsport till tyngre missbruk.

Men cannabinoider skiljer sig också så tillvida att sanktionerna inte specificeras utan överlämnas  till de olika idrottsfederationerna. NFL, amerikanska fotbollsförbundet, liberaliserade sin narkotikapolitik 2014, höjde tröskeln för ett positivt test och eliminerade suspensioner för dem som torskade andra gången i test. Flera amerikanska förbund tycker att marijuana är OK om det kan styrkas att drogen inhalerats för "smärtlindring".

WADAs regeländringar innebar tex att den kanadensiska snowboardåkaren Ross Rebagliati fick tillbaka sin olympiska guldmedalj från 1998, då han hade 17,8 ng / ml i blodet.

Hur vanligt är det då att idrottsmän röker på?

Av de 147 sanktioner som WADA utmätt sedan 2008 var 28 för cannabis. Och 2003 utgjorde cannabinoider 13,9 procent av alla WADA-prover som testats positivt för ett förbjudet ämne.

Både Usain Bolt och Michael Phelps har medgivit att de använt marijuana i det förflutna, och det har definitivt inte verkat skada deras prestanda.

I en undersökning av  974 australiska idrottare uppgav 21% att de använt marijuana någon gång och 3,7% att de använt det under det gångna året.

Försvararna av marijuana hänvisar bl.a. till att det inte är bevisat att drogen är prestationshöjande. Effekterna är snarast de motsatta. Men genom att använda marijuana som en s k rekreationsdrog menar kritikerna att bruket ändå påverkar resultaten.

Meldonium, som den ryske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitskij fälldes för i Pyeongchang, har aldrig undersökts av västerländska forskare (https://sv.wikipedia.org/wiki/Meldonium) och i öst där preparatet använts för att förebygga ischemiska sjukdomar (skador på hjärtmuskeln) påstår man bestämt att det inte är prestationshöjande.

Stefan Lindgren

2 kommentarer:

  1. Kroniska hjärnskador? Herregud... Enligt vem, nån svensk "knark expert" eller? Är det nåt som ger hjärnskador är det ju alkohol.

    SvaraRadera
  2. Du kan ju börja med att läsa här: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4250161/

    red

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.