8 mars 2018

Största Nato-övningen sedan kalla kriget

Chefen för USA:s marinkår general Robert Kneller uppgav under en hearing i representanthusets budgetutskott nyligen att Nato i höst tänker genomföra den största övningen sedan kalla kriget i Europa. 

45 000 man ska samlas för att bl.a. genomföra amfibieövningar.

Vart tredje år håller Nato en övning kallad Trident Juncture. 

Förra gången, när man övade i Portugal, deltog 36 000 man, i år blir det 45 000 man. 70 fartyg och 130 flygplan ingår.

Med dussintals fartyg och flygplan ska en gigantisk landsättningsoperation utföras längs Norges kust för att avvärja ett simulerat hot.

I slutet av februari sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid nedrustningskonferensen i Genève att Washington genomför övningar i Europa, vars syfte är att förbereda medlemmar i Nato för en eventuell användning av taktiska kärnvapen mot Ryssland. Ministern förklarade att medlemmar av Nato som officiellt är kärnvapenfria "är inblandade i planeringen av användningen av amerikanska icke-strategiska kärnvapen och är involverade i utvecklingen av relevanta förmågor."

I USA:s senaste revidering av sin kärnvapenstrategi (Nuclear Posture Review, NPR) sägs att små kärnvapen ska sättas in mot Ryssland vid en väpnad konflikt.

Den amerikanska militären oroar sig över att USA:s kärnvapen är för stora för att användas, vilket innebär att de inte längre är effektivt avskräckande. Att utveckla mindre kärnvapen (under 20 kiloton) skulle utmana det antagandet, argumenterar NPR. Det är en styrka motsvarande bomberna över Hiroshima och Nagasaki.

I revisionen ingår också antagandet att USA kan bli först att tillgripa kärnvapen. Men detta kallas nu "first use" till skillnad från ett massivt kärnvapenanfall som kallas "first strike".

Rysslands president Putin har dock klargjort att varje användning av kärnvapen mot Ryssland och dess allierade kommer att att följas av massiv retaliering.

 rbc.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.