31 mars 2022

Har USA levererat vapenplutonium till Ukraina?


Nyhetsbanken har fått ta del av ett brev som den ryske försvarsanalytikern Vladimir Kozin har skickat till kollegor i det nederländska militärvetenskapliga sällskapet.

Han påstår i brevet att USA har levererat vapenplutonium till Ukraina för att hjälpa landet att återuppliva sina kärnvapen från sovjettiden. Är det sant är det en sensation.

Kozins brev är ett svar på en del felaktiga påståenden i ett öppet brev av ett antal framstående holländare, däribland även Nobelpristagare.

Drönare skulle sprida Ukrainas biovapen

11 USA-finansierade biolabb i Ukraina.

Förutom att biträdande utrikesminister Victoria Nuland har bekräftat förekomsten av USA-finansierade biolaboratorier där man haft bl.a. kulturer av mjältbrand och harpest har den ryska militären i Ukraina kommit över graverande dokumentation.

Man har fastställt namnen på USA-militärer och tjänstemän knutna till dessa laboratorier och man har kunnat fastställa att det till och med fanns planer på att sprida patogener med hjälp av drönare.

30 mars 2022

Maidan: Vägen till krigetDen här filmen (engelsk speaker och undertexter) säger mer än 100 artiklar om bakgrunden till kriget Ryssland-Ukraina. Den är ett måste för alla som vill bilda sig en uppfattning om kriget.

OBS. Du måste logga in på Youtube (med samma login som för Google) för att se filmen. Låt inga varningskyltar hindra dig!

https://www.youtube.com/watch?v=HLw_EXNqH9Q29 mars 2022

Ukrainas fredsförslag


På tisdagen stod Turkiet värd för den senaste omgången av fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina. Den ukrainska sidan har kommit med ett skriftligt förslag till ett fredsavtal mellan de två nationerna, sa Rysslands toppförhandlare Vladimir Medinskij till media efter sessionen, som han kallade "saklig".

Förslaget kommer att vidarebefordras till Rysslands president Vladimir Putin för övervägande, sade Medinskij. Här är vad mer som kom fram efter samtalen.

500 leasade plan stannar i Ryssland


Branschorganisationen för de irländska leasingföretagen Aircraft Leasing Ireland (ALI) uppger att den i allt uppfyllt EU:s sanktioner och sagt upp alla leasingkontrakt med ryska flygbolag.

Organisationen uppger emellertid att de med "växlande framgång" försökt få tillbaka flygplanen från Ryssland. I ALI ingår AerCap , som har cirka 150 flygplan värda 2,1 miljarder euro leasade till Ryssland liksom SMBC Aviation Capital och Avolon.

Bidens dagar räknade


USA:s president Joe Biden har tvingat in Europa i ett hybridkrig med Ryssland som nu kan komma att utlösa en omfattande ekonomisk kris i Europa.

När EU vaknar upp till en ny geopolitisk verklighet, återstår bara en väg: att göra upp med Ryssland,  avveckla Ukrainakriget och upphöra med det  totala hybridkriget mot Ryssland .

28 mars 2022

Talet som var ”lögn”

Sergej Lavrovs outtröttliga ansträngningar för att tala med hunden medan
man syr en munkorg åt den har gjort honom till en av Rysslands mest omtyckta politiker.

25 mars framträdde Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov med ett anförande inför den s k Gortjakovfonden för offentlig diplomati. Det var detta tal som kategoriskt samma kväll
avfärdades som ”lögn” av SVT:s korrespondent Bert Sundström.

Döm själv!

27 mars 2022

Indien och USA har olika prioriteringar

Modi (t v) - Biden, en alltmer problemtyngd relation.
Indiske diplomatveteranen M. K. Bhadrakumar kommenterar på sin hemsida Indianpunchline insiktsfullt världshändelserna.

Den senaste veckan har han dock haft sökarljuset på sitt eget land. Hur ska Indiens ställa sig i den hårdnande internationella konflikten?

26 mars 2022

Sverige behöver inte Nato...

Idag hölls ett protestmöte på Sergels torg i Stockholm idag under parollerna "Nej till Nato - Nej till krig".

"Sverige behöver inte Nato för fred, det är Nato som behöver Sverige för krig!" var en återkommande formulering.

Så här sa Eva Jonsson från "Nej till Nato" i sitt tal:

Också i Sverige har vi ett militär-industriellt komplex, som styr opinionsbildning och politiska beslut. Krigsmaterielindustrin, politiker och media sjunger samma sång;
de står för samma narrativ, som man säger.

Och i stor utsträckning har de samma ägare.

25 mars 2022

De uppfann det totala kriget

Erich von Ludendorff (t v) skrev boken "Det totala kriget".
Adolf Hitler (född Schicklgruber, t h) var hans elev.

I ett inslag i Rapport uppmärksammades en intervju med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.


Vi fick veta att Lavrov anklagade väst för "ett totalt krig". Och, sa Bert Sundström, i en något knapphändig sammanfattning av resten av talet: "Det var lögn".

Censur förlänger kriget

En bro som ukrainska förband har sprängt i Charkov.

Just nu rapporterar den ryska generalstaben att 21 broar har sprängts i Ukraina, samtliga av ukrainska förband.


Den bild ryska media förmedlar är en helt annan än den som ges i väst. Avstängningen av ryska media - dels genom EU:s censuråtgärder, dels genom kraftiga och ihärdiga DDoS-attacker, gör att medborgare i väst har svårt att bilda sig en egen uppfattning.

EU vill stoppa rysk energiimport

Brittiska bilköer för bensin i september i fjol. De lär bli längre
om EU-kommissionen får sin vilja igenom.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa att EU inte kommer att tillåta betalningar för rysk gas i rubel, rapporterar Reuters.

von der Leien kallade detta alternativ oacceptabelt, eftersom betalningar i rubel enligt hennes åsikt skulle vara ett brott mot de antiryska restriktioner som införts av Europeiska unionen.

24 mars 2022

Minns någon denna dag för 23 år sedan?

 

Idag, på årsdagen av Nato:s 78 dagar långa bombningar av ex-Jugoslavien exponerades bilder från kriget på USA:s ambassad i Moskva.

RT.com, som är förbjuden för oss i EU, visade ett lysande reportage om kriget, med synnerligen komprometterande dokumentär bilder av Joe Bidens hätska uttalanden.

Väst valde kriget

Sveriges Riksdag applåderade idag stående Ukrainas president Zelenskij.
Hur långt ska de dra in Sverige i kriget?

Kriget i Ukraina kom inte som en blixt från en klar himmel. Det har en lång förhistoria men statskuppen i februari 2014 är en plattform från vilken mycket av det som sedan hänt utgår.

Ulf Bjerén, Karlskrona, brukar skriva i Sydöstran och Blekinge läns tidning. Men vid det här inlägget upphörde yttrandefriheten.

Nu på lördag kl 14: Nej till Nato, Nej till krig


Lördag den 26 mars kl 14 hålls en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Arrangörer är Kvinnor för fred, Nej till Nato, Folket i Bild/Kulturfront.

23 mars 2022

Öster om fronten

En bild från Mariupol idag. Halva staden är befriad från det nazistiska Azovregementet,
uppger talesmän för DNR:s styrkor.

Den tyske ekonomen och numera mediekritikern Thomas Röper, bosatt i Sankt Petersburg och redaktör för tyska nättidningen Anti-Spiegel, var nyligen tillsammans med några andra västjournalister inbjuden som en av de första utländska journalisterna att besöka konfliktområdet i östra Ukraina.

Här är hans första rapport från den 17 mars.

22 mars 2022

Evo Morales: Nato måste upplösas


"Orsaken till det som händer i Ukraina är Nato:s expansionspolitik", säger Bolivias tidigare president, Evo Morales i en Sputnik-intervju.

Evo Morales varnar för det hot som Nato utgör för världsfreden och betonar att denna allians måste upplösas för att upphäva hotet.

20 mars 2022

Zelenskij förbjuder oppositionen

Zelenskij förbjuder det största ukrainska oppositionspartiet

Ukraina ska förbjuda nästan ett dussin oppositionspartier, inklusive parlamentets näst största grupp, Oppositionsplattformen- för livet. President Volodymyr Zelenskij meddelade beslutet av landets nationella säkerhets- och försvarsråd (NSDC) på söndagen.

Förbud motiveras med att de förbjudna partierna påstås ha band med Ryssland.

19 mars 2022

Azovbataljonen sprängde teatern

Snaran dras åt kring de ukrainska nynazisterna som är förankrade i Mariupol, och västerländsk media vältrar sig i vämjelse, skriver Christelle Néant i donbass-insider.com 17 mars.

De ryska väpnade styrkorna och folkmilisen från DNR (Folkrepubliken Donets) skärper omringningen kring Mariupol och pressar de ukrainska nynazister som förskansat sig där och utför blodiga provokationer. Ryssarna och DNR-styrkorna rycker fram från väster och öster.

Västliga media förfasar sig över lidandet i Mariupol, men rapporterade samtidigt i de flesta fall inte med ett ord om beskjutningen av Donetsk med den ballistiska missilen SS-21 den 14 mars.

17 mars 2022

Ingen nazifara i Ukraina?

Byn Lipniki i Volynien 1943. Ett resultat av Bandera-anhängarnas framfart.

Nazisternas brott i Ukraina måste avvisas av hela världen! skriver det ryska kommunistpartiets ordförande Gennadij Ziuganov i ett uttalande.

Det ryska kommunistpartiet är alltjämt Rysslands numerärt största parti och får regelbundet näst mest röster i valen. Det var på partiets förslag som den ryska duman erkände utbrytarrepublikerna LNR och DNR i Ukraina.

16 mars 2022

Bjälken i Europas öga


Europa måste ta en ordentlig titt på sig själv, skriver den portugisiske sociologiprofessorn Boaventura de Sousa Santos i Globetrotter.


Europas ledare hade inte och har inte vad som krävdes för att hantera Ukrainakrisen.

15 mars 2022

Ett brittiskt nidingsdåd

Julian Assange i Norge 2010.

Storbritanniens högsta domstol har i skydd av den pågående krigshysterin avslagit Assanges överklagande av beslutet om utlämning till USA.

Storbritanniens högsta domstol nekade måndags WikiLeaks-grundaren Julian Assanges överklagande av ett beslut som tillåter hans utlämning till USA eftersom det "inte fanns några väsentliga rättsliga argument" i överklagandet.

14 mars 2022

Har Ryssland bombat ett barnsjukhus?

En "skönhetsbloggare" från Mariupol  agerar bomboffer.

När Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov framträdde på en presskonferens i Antalya, Turkiet, i veckan fick han tre gånger den retoriska frågan varför Ryssland bombar barnsjukhus.

Tre gånger fick han upprepa svaret att byggnaden för länge sedan hade tömts och övertagits av Azovbataljonen.

13 mars 2022

Afghanistans ambassad i USA stängs

Tillförordnad inrikesminister för den talibanledda tillfälliga regeringen Khalifa Sirajuddin Haqqani (i vitt) deltar i en examensceremoni i Kabul, Afghanistan, 5 mars 2022. Foto: Xinhua 

 

Afghanska ambassaden i USA tvingas stänga. Diplomater behöver nya amerikanska visum, eller riskerar utvisning till tredje land. Det rör sig om ca 100 diplomater som är kvar från den gamla regeringen i Washington, Los Angeles och New York.

USA erkänner inte den nya regeringen som tog makten i Kabul i augusti 2021 med följd att ambassaden och konsulaten kommer att förseglas tills en regering som USA gillar kommer till makten i Kabul.

Bussar fick inte lämna Mariupol


Ukrainska militanter har i flera fall hindrat bussar med civila att lämna stridsområden. Människor som försöker fly till Ryssland arresteras.
 
På lördagskvällen talade chefen för Ryska federationens nationella försvarskontrollcenter, generalöverste Michail Mizintsev, om svårigheterna i evakueringen av civila i Ukraina.

12 mars 2022

Massakern som avgjorde Ukrainas öde


"Ukraine - The Hidden Truth" så heter en italiensk dokumentär, med engelska undertexter, på YouTube. Filmen gjordes av Canale 5 i Milano och handlar om händelserna och om krypskyttar på Maidan-torget. I filmen erkänner tre lönnmördare att de har medverkat till att mer än 80 människor dog på Majdan-torget i Kiev, den 20 februari 2014.

Den tjeckiske journalisten Jan Vitek har sett filmen.

11 mars 2022

"Alternativ för Tyskland" sätts under övervakning

För AfD:s partichef Tino Chrupalla kom beslutet i en förvaltningsdomstol att
sätta partiet under övervakning som en obehaglig överraskning.

Det relativt nybildade tyska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) har av en förvaltningsdomstol i Köln klassats som en "misstänkt" sammanslutning och ska därför i fortsättningen få övervakas med hela arsenalen av hjälpmedel som står till förfogande för den inhemska underrättelsetjänsten.

Efter tio timmars muntliga förhandlingar var det till slut bara en handfull meningar som ordföranden Michael Huschens på tisdagskvällen lämnade ut som motivering för beslutet. 

8 mars 2022

Kina kräver svar om USA:s biolabb i Ukraina

Medarbetare vid biologiska laboratorier i Ukraina har överlämnat dokument till
Ryssland som visar att det pågått USA-finansierad forskning i förbjudna vapen i landet.

Kina uppmanar USA att publicera uppgifter om sina militära biolaboratorier i Ukraina.


Dokument som Ryssland offentliggjort visar att myndigheterna i Ukraina försökt undanröja spåren av olaglig forskning om biovapen, finansierad av USA.

6 mars 2022

Nytt försök evakuera Mariupol

Broar har systematiskt sprängts av Kievförband. Här en bild från
det första försöket att aveakuera Mariupol/Volnovacha.

Humanitära korridorer från städerna Volnovacha och Mariupol i sydöstra Ukraina kommer att öppna igen på söndag morgon, säger Eduard Basurin, talesman för Folkrepubliken Donetsk.

Stadsfullmäktige i Mariupol uppmanar civila att lämna staden, medan högerextremister motsätter sig det.

5 mars 2022

Nazibataljon sprängde 200 civila


Nazister från "Azov" har sprängt ett hus i Mariupol med 200 människor inklusive barn.

Detta rapporterades idag, den 5 mars, av chefen för DNR Denis Pusjilin. 

4 mars 2022

Så odlas "unga världsledare"

Klaus Schwab tillsammans med en av de "unga världsledare" han skryter med att
ha hjälpt till makten - Kanadas premöärminister Justin Trudeau.

Genom sitt Young Global Leaders-program har World Economic Forum varit avgörande för att forma en världsordning som undergräver alla demokratiska principer.

Under flera decennier har detta program fostrat följsamma ledare som agerar som WEF-agenter inom regeringar runt om i världen. Konsekvenserna är långtgående och kan visa sig vara förödande för mänskligheten.

3 mars 2022

Europa på marsch

Bulgariens försvarsminister Stefan Janev lämnar regeringen i protest mot premiärminister Kiril Petkov som gjort allt för att behaga Nato i den pågående krisen.

I söndags sa Janev att "besluten som ska fattas inte ligger i Bulgariens intresse" och syftade bl.a. på beslutet att skicka vapen till Ukraina som nu återkallats.

25 EU-länder har dock beslutat skicka vapen och soldater från 16 länder är på väg, enligt president Zeleneskij.

2 mars 2022

Ukraina - en dominobricka i stormaktsspel


Karl-Erik Tysk, pensionerad  kyrkoherde i Ovansjö pastorat, fördömer den ryska militäroperationen i Ukraina.

Men han  menar i denna essä, som tecknar bakgrunden till kriget. att ett sådant moraliskt fördömande bara kan riktas av dem som själva har något så när rena samveten. Endast de har trovärdighet nog att kasta första stenen. 

1 mars 2022

Allt går tillbaks på Nato


Den amerikanske kongressmannen Ron Paul (republikan från Texas, 1997-2013) anser att George W Bush-administrationens idé att ta in Ukraina i Nato var en "hemsk idé" som nu fått sina hemska konsekvenser.

"Problemet var Ukraina"

Alice Weidel, ledamot av den tyska förbundsdagen för AfD (Alternative für Deutschland) kritiserar den ryska attacken mot Ukraina som ett brott mot internationell rätt, men ser det grundläggande problemet i  i Ukraina och västvärlden, som inte lyckades säkerställa Kievs neutralitet i ett tidigt skede.