22 mars 2022

Evo Morales: Nato måste upplösas


"Orsaken till det som händer i Ukraina är Nato:s expansionspolitik", säger Bolivias tidigare president, Evo Morales i en Sputnik-intervju.

Evo Morales varnar för det hot som Nato utgör för världsfreden och betonar att denna allians måste upplösas för att upphäva hotet.Morales uppmanar sociala rörelser inte bara i Latinamerika utan på alla kontinenter att samverka för att eliminera Nato.

"Om inget görs mot Nato kommer det att bli ett permanent hot mot mänskligheten”, varnade Bolivias före detta president Evo Morales i en intervju med den ryska nyhetsbyrån Sputnik på onsdagen (Sputnik för stoppad av EU).

Med hänvisning till konflikten i Ukraina ansåg den förre presidenten att ursprunget till problemet mellan Ryssland och Ukraina är relaterat till Nato:s "expansionistiska" och "interventionistiska" politik. Dessutom fördömer han de  "brott mot mänskligheten" som begåtts av Ukraina sedan 2014 genom att döda tusentals "pro-ryssar" som en annan faktor som har orsakat krisen.

Bolivias före detta president Evo Morales sa till Sputnik att han tror att kärnorsakerna till den ukrainska krisen är Natos expansion. Det USA söker i Ukraina är att ta över dess naturresurser som det gjorde - eller försökte göra - under sina interventioner i Irak, Afghanistan och Libyen, och att omringa Ryssland militärt.

"USA provocerar alltid till krig för att sälja sina vapen för att ta över naturresurser (...) Man letar inte bara efter Ukrainas resurser, utan också för att omringa Ryssland militärt".

Morales organiserar en internationell rörelse, från Runasur - det kontinentala blocket av sociala rörelser - för att "göra en internationell kampanj för att upplösa NATO".

USA:s största vapentillverkare har gyllene tider, både för de miljarder i vapenhjälp till Ukraina som USA:s skattebetalare får stå för men också för Sveriges och andra EU-länders upprustningsbeslut.

När mindre än tre hela månader hade gått 2022 hade Lockheed Martins aktie stigit med mer än 25 %, medan aktiekurserna för Raytheon, General Dynamics och Northrop Grumman också har stigit med ungefär 12 %, 14 % respektive 16 %.


Evo Morales: NATO Is a Threat to the World; Must Be Dissolved | News | teleSUR English

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.