12 mars 2022

Massakern som avgjorde Ukrainas öde


"Ukraine - The Hidden Truth" så heter en italiensk dokumentär, med engelska undertexter, på YouTube. Filmen gjordes av Canale 5 i Milano och handlar om händelserna och om krypskyttar på Maidan-torget. I filmen erkänner tre lönnmördare att de har medverkat till att mer än 80 människor dog på Majdan-torget i Kiev, den 20 februari 2014.

Den tjeckiske journalisten Jan Vitek har sett filmen.

 
I filmen intervjuas tre georgiska arméofficerare Alexander Revazisjvili, Koba Nergadze och Zalogi Kvaratschelia som berättar att de hade anställts av Mamuka Mamulasjvili, den georgiske ex-presidenten Micheil Saakasjvilis högra hand, som krypskyttar i Ukraina. De har fått tusen dollar i handen och de andra fem lovades efter "slutfört uppdrag".

Efter ankomsten till Kiev den 15 januari 2014 valde de Hotel Ukraina och Musikkonservatoriet, båda med utsikt över Majdantorget, som lämpliga platser. De berättar att i gruppen ingick andra krypskyttar, däribland flera litauer. Hela gruppen, tillsammans med Mamulashvili och Sergej Pasjinskij, som blev premiärminister för den tillfälliga regeringen, var underordnad Brian Christopher Boyenger, en pensionerad prickskytt från den 101:a amerikanska luftburna divisionen.

Lönnmördarna tillbringade ca en månad på torget. Det var först den 18 februari som de fick vapen och ammunition. Tidigt på morgonen den 20 februari anlände Mamulashvili och Pashinsky och berättade att situationen hade förvärrats och att "vi var tvungna att börja skjuta." Enligt Nergadze frågade han vem? "Det är likgiltigt", svarade Pasjinskij, "huvudsaken är att skapa kaos."

De ångerfulla georgiska mördarna bestämde sig för att berätta sin sanning om Maidan eftersom de var "utnyttjade och övergivna". Vi gjorde det som Andrej Parubij, parlamentets talman, befälhavare för Maidans "självförsvarsstyrkor", Sergej Pasjinskij, parlamentsledamoten för folkfronten, Mamulasjvili, och parlamentsledamoten Vladimir Parasiuk krävde av oss.

Tack vare Mikhail Saakasjvili har georgierna spelat en viktig roll i det ukrainska dramat. Micheil Saakasjvili drog in sitt hemland i kriget med Ryssland, förlorade det, liksom efterföljande val, anklagades för korruption, flydde till USA. Därefter gick han sedan in i chokladkungen Petro Porosjenkos tjänst, accepterade ukrainskt medborgarskap, blev guvernör i en ukrainsk provins, fråntogs ukrainskt medborgarskap, utvisades ur landet och förklarades icke önskvärd.

Dagarna efter kuppen den 22 februari, då nynazistiska miliser styrde Ukraina, försökte europeiska och amerikanska diplomater hjälpa det skakade parlamentet att få fram en respektabel regim. Detta trots att minst fyra ministerier, inklusive den för nationell säkerhet, styrdes av högerextremisterna.

Praktiskt taget alla iblandade västpolitiker och nyhetsmedier samarbetade för att tona ner nynazisternas roll. Som exempelvis kan nämnas nationella säkerhetschefen Andrei Parubij, som grundade Ukrainas social-nationella parti 1991, och blandade radikal ukrainsk nationalism med nynazistiska symboler.

Det har också blivit allmänt känt att kuppen, som blev slutet för Ukrainas demokratiska utveckling, finansierades av USA med fem miljarder dollar. "vi köpte hela staten åt dem", sa Victoria Nuland, USA:s toppdiplomat för Europa, "det var vår bästa investering."

Dåvarande vicepresidenten, Joe Biden, blev ansvarig för övervakningen av den ukrainska kolonin. Han flög ofta till Kiev. Efter varje besök inkom också en sexsiffrig summa på hans konto. Efter att Joe Bidens son Hunter fått sparken från amerikanska marinen för drogmissbruk fixade pappa honom ett nytt jobb i styrelsen för oljebolaget Burisma i Kiev. Bolaget tillhörde den ukrainske oligarken Igor Kolomojskij, som betalade Hunter tre miljoner dollar i ersättning – som troligtvis och i själva verket var en diskret överföring av mutor till hans far.

När åklagaren blev intresserad av Igor Kolomojskij flög Joe Biden till Kiev för att avfärda det hela. I en video från mötet i Atlantkommittén skröt Joe Biden om sin politiska finkänslighet. Han beordrade den ukrainske presidenten att antingen sparka den nyfikna åklagaren eller glömma ett garantilån på en miljard dollar i USA. "Jag tittade på honom", säger han i en video: ”Jag åker om sex timmar och om du inte ersätter åklagaren så ska du inte få några pengar”. Det slutade med att den nyfikne åklagaren fick sparken.  

Massakern i Majdan var ett cyniskt politiskt brott. Det förändrade det ukrainska folkets öde, störde relationerna mellan nationer och blev en källa till fiendskap mellan Europa och Ryssland. Massakerns konsekvenser varar och är en tidsinställd bomb för fred i Europa. 

Det nödvändiga första steget är att ta reda på vem som begick brottet och vilka som ligger bakom. Det tragiska är att politikerna och de etablerade medierna inte vill röra vid frågan – den påminner mest om en känd skulptur med tre apor som täcker sina ögon, öron och mun.

Idag sitter Joe Biden i Vita huset medan gänget av lönnmördare och deras sponsorer går fria. Djävulens frön som de sådde spirade och växte. Det som är tragiskt är att den här, till synes lilla och nästan glömda händelsen på Majdan torget, har lett till krig och en av de största politiska kriserna i vår tid.

Dokumentären Ukraine - The Hidden Truth med engelska undertexter kan än så länge fritt ses på YouTube. Handlingen är enkel. Filmen visar tre georgier som erkänner morden och skyller ifrån sig. Deras avslöjanden bör undersökas av polisen och de inblandade ställas inför rätta för mord.
 

Länkar till filmer på YouTube:
 

The hidden truth about Ukraine - Part 1 https://www.youtube.com/watch?v=wR1NFI6TBH0
Längd: ca 11 minuter
 
The hidden truth about Ukraine - Part 2 https://www.youtube.com/watch?v=V0rR2Fh1zWI
Längd: ca 10 minuter
 


3 kommentarer:

 1. När jag försökte se den första filmen skickade youtube mig till ett formulär hos google, där jag avkrävdes att logga in på ett google-konto. Aha, de vill krångla, tänkte jag, men eftersom jag har ett sådant konto, koggade jag in på det. Där avkrävdes jag bevis på "min ålder", antingen med ett bankkort eller också bild på ett ID-kort. Jag valde bankkort, fyllde i kortnummer, giltighetstid och tresiffrigt kontrollnummer. Men därefter kom jag inte in på youtube-filmen, utan fick istället samma formulär igen där jag alltså ombads styrka min ålder med bankkort eller bild på ID-kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg direkt del 1 och 2 om krypskyttarna

   Radera
 2. Kolla även filmen som länken nedan leder till

  https://rumble.com/vw7ykf-ukraine-on-fire-oliver-stone-2016.html

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.