25 mars 2022

EU vill stoppa rysk energiimport

Brittiska bilköer för bensin i september i fjol. De lär bli längre
om EU-kommissionen får sin vilja igenom.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa att EU inte kommer att tillåta betalningar för rysk gas i rubel, rapporterar Reuters.

von der Leien kallade detta alternativ oacceptabelt, eftersom betalningar i rubel enligt hennes åsikt skulle vara ett brott mot de antiryska restriktioner som införts av Europeiska unionen.

Om von der Leyen verkligen får igenom sin uppfattning innebär det ett generellt stopp för energiimport från Ryssland.

50 procent av dieselbränslet i EU kommer från Ryssland. 45 procent av gasen kommer därifrån.

Menar EU allvar är det ett domedagsscenario. Då stannar praktiskt taget Europa inom några månader.

Det var i förrgår Rysslands president Vladimir Putin, vid ett möte med medlemmar av regeringen, sa att Moskva övergår till rubel som betalning för gasleveranser från "ovänskapliga" länder, eftersom det inte är meningsfullt att leverera ryska varor till Europeiska unionen och USA och få betalning i deras valuta som har gjorts oanvändbar för Ryssland.

Samtidigt tillkännagav statschefen fortsatta leveranser av blå bränsle i volymer och till priser som fastställts i kontrakt, eftersom staten är mån om sitt rykte som pålitlig leverantör. Bulgarien och Österrike har redan signalerat att de vill fortsätta importen. Belgien har gått emot EU-kommissionens försök att stoppa importen från Ryssland.
 
Källa: RIA Novosti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.