7 jan. 2022

Vad ligger bakom upproret i Kazakstan?

Dzjumalgedijev gör tecknet för "de grå vargarna", en turkisk högerextremistiska grupp
med panturkiska ambitioner.


En av ledarna för protestaktionerna i Kazakstan, ledaren för en kriminell gruppering Arman Dzjumageldijev, med smeknamnet "den vilde", har gripits av säkerhetsstyrkorna för att ha organiserat massupplopp.

Enligt Kazakstans president har upproret styrts från ett enhetligt centrum.

Efter utbrottet av upploppen flög brottschefen Arman Dzjumageldijev till Kazakstan från Turkiet för att delta i demonstrationerna.

Protester i Kazakstan började söndagen den 2 januari på grund av en ökning av bensinpriserna för bilar från 60 till 120 tenge (från 1:20 till 2:40 SEK).

Snart följdes ekonomiska krav av politiska: regeringens avgång, nyval, uteslutning av den tidigare presidenten Nursultan Nazarbayevs "klan" ur administrationen. etc,

Ryska och vitryska fallskärmsjägare har skickats till Kazakstan för att i enlighet med säkerhetspakten ODKB bistå de kazakiska myndigheterna.

Även Armenien har skickat 100 fredsbevarande soldater till Kazakstan, uppgav presstjänsten vid landets försvarsministerium på fredagen. Det rapporteras att de armeniska fredsbevarande styrkorna uteslutande kommer att ägna sig åt skyddet av strategiskt viktiga byggnader och infrastruktur.

Kazakstans har beordrat säkerhetsstyrkorna att "skjuta utan förvarning" mot upprorsmän som försöker ta kontroll över offentliga byggnader eller begår "terrorbrott".

President Kassym-Jomart Tokayev säger att "20 000 banditer" hade attackerat huvudstaden Almaty, epicentrum för protesterna. Inrikesministeriet säger att 26 "beväpnade brottslingar" och 18 säkerhetstjänstemän hittills har dödats i oroligheterna.

Tokajev sa också att de sociala krav som framförts kommer att hörsammas.

Lenta.ru
m fl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.