20 maj 2021

USA häver sanktionerna mot Nord Stream 2 AG

Biden-administrationen har upphävt sanktionerna mot ett företag som bygger gasexportledningen Nord Stream 2, som ska öka de ryska gasleveranserna till Europa.

USA ogillar projektet men inser att sanktionerna kan få ett högt pris i form av tyskt missnöje.


Sanktioner mot Nord Stream 2:s verkställande direktör Matthias Warnig har också hävts av den amerikanska regeringen.

Gasledningen kommer att ägas och drivas av Nord Stream 2, ett dotterbolag till Rysslands statsägda Gazprom.

En rapport från det amerikanska utrikesdepartementet har dragit slutsatsen att Nord Stream 2 och Warnig, som påståtts "stå nära" Rysslands president Vladimir Putin, var inblandade i aktiviteter som motiverade sanktioner.

"President Biden har nu rört sig lite i vår riktning i Nord Stream 2-konflikten, där vi har olika åsikter men där vi nu kommer att prata vidare om vad som är nödvändigt av gemensamma politik i förhållande till Ryssland," sa Merkel i en intervju med WDR. 

Biden-administrationen har hävt sanktionerna mot Nord Stream 2 AG och dess verkställande direktör men det är oklart om andra sanktioner kopplade till Nord Stream 2 också kommer att hävas.

Projektet, som nu är cirka 95 procent klart, motarbetas särskilt av Ukraina som riskerar att på sikt förlora en del av sina transitintäkter från Ryssland.


Nord Stream 2 kommer från östra Ryssland och är en tvillingledning på 1 230 km som korsar finska, svenska och danska vatten för att avslutas nära den tyska kusten vid Östersjön för att betjäna cirka 26 miljoner hushåll i Västeuropa.

Nord Stream 2 beräknas kosta  11 miljarder dollar och kommer att ha kapacitet att transportera 55 miljarder kubikmeter (bcm) gas.

I december förra året hade det ryskledda Nord Stream 2-konsortiet enligt uppgift slutfört rörläggningsarbetena i tyska vatten. Kvar återstår bara en sträcka i danska vatten.

https://www.nsenergybusiness.com/news/us-lifts-sanctions-on-company-building-russias-nord-stream-2-gas-pipeline/

1 kommentar:

  1. Har Merkel satt ner foten ? Äntligen en gryning till opposition mot USA ! När ska Merkel skicka hem usa-militära enheter i Tyskland ? Endast

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.