11 jan. 2021

Merkel fördömer Twitters censur


Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömde på måndagen Twitters senaste åtgärd att på obestämd tid avbryta president Trumps konto och kallade beslutet ”problematiskt”.

Twitter stängde förra veckan Trumps huvudkonto, @realdonaldtrump, på grund av "risken för ytterligare uppmaning till våld", med hänvisning till att Trump-anhängare stormade Capitolium, vilket ledde till fem dödsoffer.Facebook och andra plattformar har också förbjudit Trump, just när han går in i de sista dagarna av sitt presidentskap och står inför ett eventuellt nytt riksrättsåtal för sin roll i upploppet.

Twitter-förbudet hindrar presidenten från att använda sin primära metod för att kommunicera med 88 miljoner följare på en plattform som han använt ända sedan han tillträdde.

Men Trumps tyska kollega underströk på måndagen att sociala medieföretag "bär stort ansvar för att politisk kommunikation inte förgiftas av hat, lögner och uppmuntran till våld."

Yttrandefriheten kan men enligt Merkel bara "ingripa i enligt lagen och inom den ram som definieras av lagstiftarna - inte enligt ett beslut från ledningen för sociala medieplattformar", sade hennes talesman, Steffen Seibert, till journalister i Berlin.

"Sett från denna synvinkel anser kanslern att det är problematiskt att den amerikanska presidentens konton nu har blockerats permanent."

De stora IT-bolagens censuråtgärder, liksom bankernas signaler idag att olika högerorganisationers konton kommer att frysas, liksom hotet om nytt riksrättsåtal har alla ett syfte - att stoppa en återvalskampanj 2024.

För att understryka sin beslutsam att ta revansch sa Trump idag att han anslår "tiotals miljoner" dollar till republikanernas kampanjkassa.

Därmed riktar han också strålkastarljuset mot demokraternas starkare kopplingar till finansvärlden. Av landets 27 rikaste valdistrikt har demokraterna 26 spå sin sida. Joe Bidens valkampanj kostade 938 miljoner dollar mot Trumps 596 miljoner. Michael Bloomberg satsade ungefär 5 dollar per väljare i Florida. Facebooks ägare Mark Zuckerberg hällde in 500 miljoner dollar i Bidens kampanj, delvis genom ett teknologicenter som arbetat för att mobilisera väljare i demokratiskt sinnade distrikt.

New York Post 11/1

3 kommentarer:

 1. Det var inga problem för Twitter att tillåta Kathy Griffin publicera ett blodigt avhugget vaxhuvud av Trump, eller att uppmana till våld mot folkvald president och regering.

  Inte var det ett problem för Apple, Google, Amazon heller. Eller alla de miljontals tweets där Demokrater skriker att det är dags att gå ut på gator och slå sönder republikaner.

  Men det är klar.. det där skedde för länge sen.. 6 månader.

  Fortfarande finns det ingen demokrat eller IT-jätte som har hittat bevis på att Trump manat till någon form av våld och upplopp.

  https://www.the-sun.com/news/1742978/kathy-griffin-decapitated-trump-head-election/

  SvaraRadera
 2. Var bussig underteckna med ditt namn!

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.