5 jan. 2021

Första bakslaget för Biden: Europa


Agneta Merkel, som avgått som ordförande för EU-kommissionen och även kommer att lämna posten som tysk förbundskansler, ses som hjärnan bakom en kupp mot den tillträdande USA-presidenten Joe Biden.

Kort för nyår drev hon igenom EU:s nya investeringsavtal med Kina och trotsade därmed Bidens tydliga begäran om att skjuta upp detta i väntan på "samråd" med USA.Före jul tillkännagav också Merkel att Huawei inte kommer att förbjudas från Tysklands telekommunikationsnät, ett beslut som gav Ericssons vd Björn Ekholm mod att gå ut och konfrontera den eftergivna svenska regeringen. 

EU-kommissionen har även tillkännagett en plan för att reglera digitala nätverksplattformar strängare, en plan som till stor del berör amerikanska teknikjättar. Frankrikes beslut vid årsskiftet att införa en digital skatt på amerikanska teknikföretag är också något som undergräver Bidens planer på att få Europa att möta Kinas utmaning. 

Kina har redan gått in med stora investeringar särskilt i södra och östra Europa. Italien, Serbien, Slovenien, Grekland och Ungern arbetar alla med Kina inom dess "Belt and Road"-initiativ (BRI). BRI är inriktat på  infrastruktur- och råvaruprojekt, men det öppnar också europeiska marknader för kinesisk export. 

Kina är redan ledande inom elfordonsindustrin och äger en betydande andel i den tyska jätten Daimler liksom tidigare svenskägda Volvo. Kina dominerar också elektriska batterimaterial och produktion av batterier. Köpet av den tyska maskinverktygspionjären Kuka är bara ett exempel på det växande ömsesidiga beroendet inom maskinindustrin.

Biden-programmet innehåller ett aggressivt åtagande inom gröna investeringar, men USA har bara ett av de tio bästa globala företagen inom den sektorn. Europa överväger å sin sida åtgärder som en koldioxidskatt för att blockera import av produkter som flytande naturgas från USA på grund av höga metanutsläpp. Däremot den ryska gasen har Merkel försvarat genom att inte böja sig för USA:s sanktioner mot gasledningen NordStream 2, ekologiskt försvarbart med tanke på avstånden.

Biden och hans klimatchef John Kerry har åtagit sig att bygga koalitioner för att stärka det globala klimatavtalet i Paris. Naturligtvis är den största utsläpparen av CO2 Kina, som släpper ut nästan dubbelt så mycket som USA.

Frågan för Biden-teamet är: kommer Europa att samarbeta för att utmana Kina och försöka sätta ett effektivt lock på den kinesiska tillväxten?

https://www.forbes.com/sites/thomasduesterberg/2021/01/04/first-foreign-policy-challenge-for-biden-the-problem-of-europe/?sh=49e607bb245c

2 kommentarer:

 1. Elitens ideologer i Europa och industrialisterna marscherar inte i takt. En tysk publicist anknuten till industrin betecknade nyligen WEF:s Klaus Schwab som en korkad snubbe med storhetsvansinne.

  Asiens marknader fortsätter att expandera och det är ju inte heller tänkt att BRI-tågen skall gå tomma på returresan. Europeiska vinodlare gnuggar händerna med många andra. Eurasien växer samman.

  SvaraRadera
 2. Kolla även detta:
  Heute haben der russische Präsident Putin und Bundeskanzlerin Merkel am Telefon über eine gemeinsame Produktion des russischen Corona-Impfstoffs gesprochen.
  Läs mer på https://www.anti-spiegel.ru/2021/merkel-und-putin-sprechen-ueber-gemeinsame-produktion-des-russischen-corona-impfstoffs/

  Hans-Magnus Meincke

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.