4 jan. 2021

Domstolen mot utlämning av Assange

Om Julian Assange kan bli fri erbjuder Mexiko honom politisk asyl.

Oväntat har den brittiska domstolen beslutat att avvisa USA:s krav på utlämning av Julian Assange. 

USA:s tio år långa kampanj för att lägga vantarna på en framträdande representant för kritisk krigsrapportering har därmed misslyckats, vilket är en viktig delseger för demokratin och det fria ordet.


Domare Vanessa Baraitser angav som grund till sitt beslut Assanges mentala hälsa och möjlig självmordsrisk, inte yttrandefrihet eller politiskt inspirerad förföljelse av från Trump-administrationens sida.

Assange stannar för tillfället i det högsäkerhetsfängelset Belmarsh-fängelset, eftersom USA sannolikt kommer att överklaga domen, men han kan göra en ny ansökan om borgen.

Hade USA lyckats få till stånd en utlämning av Assange för 17 anklagelser enligt spionagelagen från 1917, och en anklagelse för datahackning, hade han kunnat dömas till 175 års fängelse. 

Ännu är faran inte över, vare sig för Assange personligen eller för press- och informationsfriheten.

Att de stora drakarna New York Times, Guardian, Der Spiegel, Le Monde, El Pais, Dagens Nyheter och Aftonbladet som en gång stödde WikiLeaks sedan vände honom ryggen gör honom utomordentligt sårbar. Kampanjen för att diskreditera honom, särskilt efter våldtäktsanklagelserna och svenska åklagares försåtliga agerande, hade stor framgång. 

Medias svek kunde dock inte övertrumfa opinionstrycket den här gången. Nu gäller det att hålla uppe det trycket tills Assange är en fri man.

Allmänheten får inte glömma vad det är som gjort Assange till ett sådant hatobjekt för amerikanska hökar. Han bidrog till att avslöja grova brott mot mänskliga rättigheter i bl.a. Irak som annars aldrig skulle ha kommit till allmän kännedom.

red


1 kommentar:

  1. Hur ska vi få de svenskar som bidragit till denna kränkning att skämmas. Han är ju en hjälte, en journalist som gör sitt jobb då han avslöjar mördare och övergrepp.
    Mats BV Ericsson

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.