20 dec. 2019

Putin om klimatet

På gårdagens traditionsenliga möte mellan president Vladimir Putin och pressen handlade den första frågan om klimatförändringarnas betydelse för Ryssland och de utsläppsminskningar till 2030 som Ryssland har åtagit sig enligt Parisavtalet.

Så här svarade Putin:

Ryssland har anslutit sig till Parisavtalet. I själva verket har vi tillkännagivit detta ännu tidigare, men i år fattades ett beslut inom ramen för det relevanta regeringsdekretet. Och det handlar om en minskning med  25-30 procent från basåret 1990. I själva verket räknar praktiskt taget alla länder så, inklusive EU: de räknar från 1990.

Men om man tar 100 procent, minus 30 procent, återstår 70 procent och om vi tar hänsyn till absorptionskapaciteten i våra skogar, kanske 60. Det är vad som återstår.

Ryssland är inte bland de allra första, största utsläpparna. För det första finns det enligt FN olika uppskattningar av olika organisationer, men enligt FN intar USA och Folkrepubliken Kina de första platserna - de släpper ut 16 procent av de totala utsläppen, sedan EU 11 procent, Ryssland 6 procent, sedan Indien 5 procent.

Som ni vet ställer Parisavtalet uppgiften att förebygga en temperaturökning på 1,5 grad Celsius. Om vi kommer att lyckas göra detta tillsammans vet jag inte, för ingen vet faktiskt orsakerna till klimatförändringar, åtminstone inte globalt.

När allt kommer omkring vet vi att det i jordens historia funnits perioder av uppvärmning och nedkylning, och detta kan bero på globala processer i universum. En liten lutning av jordens rotationsaxel och dess banor runt solen kan leda till mycket allvarliga klimatförändringar på jorden, och sådan har redan inträffat kolossala förändringar med dramatiska konsekvenser - på gott eller ont, men dramatiska....

Det gäller även idag. Att beräkna hur den moderna mänskligheten påverkar globala klimatförändringar är mycket svårt, om inte omöjligt. Men det är omöjligt att inte göra någonting heller, det håller jag med mina kollegor om. Därför måste vi i ändå göra allt för att klimatet inte förändras dramatiskt.

Vad gäller vårt land är denna process mycket allvarlig. Temperaturen stiger här 2,5 gånger mer än genomsnittet på planeten. Vi är, som ni vet, har ett nordligt land, 70 procent av vårt territorium ligger på de nordliga breddegraderna, vi har hela städer ovanför polcirkeln och de är byggda på permafrost. Om den börjar smälta, föreställ er vilka konsekvenser som kan uppstå för oss. Mycket allvarliga.

Dessutom blir det kanske särskilt varmt på vissa platser. Nu sätter vi nytt temperaturrekord i Moskva och uppvärmningen kan leda till ökenspridning av vissa territorier som berör oss direkt.

Klimatförändringar manifesteras bland annat i en ökning av antalet naturkatastrofer: bränder, översvämningar och så vidare. Detta gäller också direkt för oss. Därför har vi ansträngt oss och  för att minimera konsekvenserna av dessa förändringar och det kommer vi att göra även i fortsättningen.

kremlin.ruhttp://www.kremlin.ru/events/president/news/62366

2 kommentarer:

  1. Bra att "Nyhetsbanken" återgav Putins hela yttrande och med korrekta formuleringar.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.