17 dec. 2019

Bakslag för pensionsvandalerna i Frankrike

Den nya pensionslagstiftningen, som utlöst masstrejker i Frankrike och stoppat alla tåg, har drabbats av ett stort bakslag.
Reformens upphovsman, högkommissionären Jean-Paul Delevois, har tvingats avgå.
Spänningarna mellan den franska regeringen och fackföreningar som motsatte sig pensionsreformer var höga på måndag då landet i går gick in på sin 12: e dag av en förkrossande transportstrejk. Genom att facket tagit ut signalarbetare i strejk stoppas alla bolag som kör på fransk järnväg. På söndagen gick bara två av sexton tunnelbanelinjer i Paris.

Översynen av pensionerna, som sägs strömlinjeforma Frankrikes 42 separata pensionssystem - inklusive förtidspensionssystem som täcker tågförare, hamnar och flera andra yrken - till ett system innebär drastiska försämringar för vissa grupper.

Särskilt skulle pensionen för personer som går i pension vid 62 år sjunka.

Fackföreningarna har tillkännagett en tredje dag av massprotester till idag tisdag, som förväntas locka tiotusentals människor från en rad yrken.

Strejkorganisatörerna hoppas på en upprepning av 1995, då de tvingade en central-högerregering att backa från en pensionsreform efter tre veckors strejk med tunnelbana och järnvägar strax före jul.

Frankrikes premiärminister Edouard Philippe har uppmanat arbetsgivare och fackföreningsrepresentanter att träffa honom 14.30 på onsdag för samtal som syftar till att avsluta strejken.

Då visar det sig om regeringen har lyckats hitta en efterträdare till Delevois. Den formella anledningen till att Delevois tvingas avgå är att han "glömt" att deklarera tio uppdrag på arbetsgivarsidan. Hans regeringsuppdrag förutsatte att han inte hade sådana kopplingar.


Man bör notera att de pensionsvillkor som fransmännen anser oacceptabla är långt bättre än de som gäller i Sverige, särskilt efter den senaste höjningen av pensionsåldern.

I Frankrike skulle den allmänna pensionsåldern förbli 62 år - men vissa undantag. I Sverige avskaffas från årsskiftet möjligheten att gå i pension vid 61. Successivt ska lägsta pensionsålder höjas till 64 år till år 2026.

För att få full pension måste man arbeta tills man fyllt 64 år. I Sverige ska lä'gsta ålder för full pension gradvis trappas upp till 68 år till 2026.

Minimipension i Frankrike skulle bli 1 000 euro per månad för alla som haft en hel arbetskarriär, vilket är högre än svensk fattigpension.

red

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.