15 dec. 2019

18 års lögner om Afghanistan i fokus

Washington Post publicerade i veckan en 2 000-sidig hemlig rapport från Pentagon om kriget i Afghanistan. Rapporten som bygger på intervjuer med ca 400 personer - från generaler och diplomater till hjälparbetare och afghanska tjänstemän - visar hur myndigheterna systematiskt ljugit om framsteg under det 18 år långa kriget.

Pentagon förde det amerikanska folket bakom ljuset. Washington Post fick rätten att publicera rapporten efter en tre år lång juridisk dragkamp med Pentagon.
"Vi var saknade en grundläggande förståelse för Afghanistan - vi visste inte vad vi gjorde," sa Douglas Lute, en trestjärnig armégeneral som tjänade som Vita husets främsta befälhavare för kriget under Bush- och Obama-administrationerna, till regeringens intervjuare 2015. Han tillade: ”Vad försöker vi göra här? Vi hade inte det dimmigaste begrepp om vad vi gjorde. "

”Om det amerikanska folket visste omfattningen av detta misslyckande. . . 2400 förlorade liv, ”tillade Lute och skyllde förlusterna av USA-militärers liv på byråkratiskt schackrande mellan kongressen, Pentagon och UD

Sedan 2001 har mer än 775 000 amerikanska soldater skickats till  Afghanistan, många av dem upprepade gånger. Av dem dog 2 300 där och 20 589 sårades.

Den amerikanska regeringen har inte gjort någon heltäckande redovisning av hur mycket kriget i Afghanistan har kostat, men kostnaderna är häpnadsväckande.

Sedan 2001 har försvarsdepartementet, utrikesdepartementet och US AID använt eller anslagit mellan 934 miljarder dollar och 978 miljarder dollar till krigsrelaterade insatser, enligt en inflationsjusterad uppskattning beräknad av Neta Crawford, en statsvetenskapsprofessor och co-chef för kostnaderna för krigsprojekt vid Brown University.

Dessa siffror inkluderar inte pengar som spenderats av andra byråer som CIA och Department of Veterans Affairs, som ansvarar för medicinsk vård av sårade veteraner.

”Vad fick vi för den här satsningen på en biljon dollar (12 nollor!)” frågar Jeffrey Eggers, en pensionerad Navy SEAL och anställd i Vita huset under Bush och Obama. "Efter mordet på Usama bin Ladin sa jag att Osama skrattande skrattade på havets botten med tanke på hur mycket vi har lagt ner på Afghanistan."

Rapporten berättar om omfattande statistikfusk:

"Varje datapunkt ändrades för att presentera en så bra bild som möjligt", sa Bob Crowley, en arméöverste som var rådgivare till amerikanska militära befälhavare 2013 och 2014. Fusket var särskilt systematiskt och omfattande i de periodiska översikterna av krigets utveckling.

John Sopko, chef för den federala byrå som genomförde intervjuerna, erkände för Washington Post att man ”ständigt ljugit för det amerikanska folket.”

Byrån, som heter SIGAR, tillskapades av kongressen 2008 för att undersöka slöseri och bedrägerier i samband med kriget i Afghanistan.

2014 startade SIGAR projektet “Lessons Learned” för 11 miljoner dollar, tänkt att diagnostisera politiska misslyckanden i Afghanistan så att USA inte skulle upprepa misstagen nästa gång det invaderade ett land eller försökte återuppbygga ett krossat.

Personalen i “Lessons Learned” intervjuade mer än 600 personer med förstahandserfarenhet av kriget. Resultaten samlades i sju rapporter, där dock den hårdaste och mest uppriktiga kritiken utelämnades.

Genom att gå till federal domstol lyckades Washington post dock få tillgång till råmaterialet, 2 000 sidor med opublicerade anteckningar och utskrifter av 428 intervjuerna, liksom flera ljudinspelningar.

"Vi invaderar inte fattiga länder för att göra dem rika," säger James Dobbins, en tidigare amerikansk diplomat som tjänstgjorde som en särskild sändebud för Afghanistan under Bush och Obama, berättade för regeringens intervjuare. ”Vi invaderar inte auktoritära länder för att göra dem demokratiska. Vi invaderar våldsamma länder för att göra dem fredliga och vi misslyckades tydligt i Afghanistan.”

Med sina korrekta beskrivningar av hur USA fastnade i ett fjärran krig, liksom regeringens beslutsamhet att dölja dem för allmänheten, liknar intervjuerna i ”Lessons Learned” Pentagonpappren, Försvarsdepartementets topphemliga historia om Vietnamkriget som läcktes  av Daniel Ellsberg 1971.


En namngiven verkställande direktör i den amerikanska byrån för internationell utveckling (US AID) gissade att 90 procent av de pengar USA satsade var bortkastade : ”Vi förlorade objektiviteten. Vi fick pengar, fick besked om hur de skulle användas och vi gjorde det, utan att veta varför. ”

"Vårt största enskilda projekt kan, tyvärr, naturligtvis, ha varit utvecklingen av masskorruption," berättade Crocker, som tjänade som ledande amerikanska diplomaten i Kabul 2002 och igen från 2011 till 2012  för intervjuarna. Han tillade: "När det når den nivå som jag såg, när jag var ute, är det någonstans mellan otroligt svårt och direkt omöjligt att rätta till."

USA har använt cirka 9 miljarder dollar för att bekämpa narkotikaproblemet under de senaste 18 åren, men afghanska jordbrukare odlar mer opiumvallmo än någonsin. Förra året svarade Afghanistan för 82 procent av den globala opiumproduktionen, enligt FN: s kontor för narkotika och brottslighet.

"Vi uttalade att vårt mål är att upprätta en ’blomstrande marknadsekonomi’”, säger Douglas Lute, Vita husets främsta befälhavare i Afghanistan från 2007 till 2013. ”Jag tyckte att vi borde kalla det en ’blomstrande narkotikahandel’ för det är den enda delen av marknaden som fungerar.”

Istället för diffusa mått på krigets ”framgångar” visar särskilt en siffra, hur många afghaner som dödas, på misslyckandena, menar James Dobbins, före detta amerikansk diplomat. "Om antalet ökar, är vi förlorande. Om antalet sjunker vinner vi. Så enkelt är det."

Förra året dödades 3 804 afghanska civila i kriget, enligt FN.

Det är den högsta årssiffran sedan FN började föra statistik  för ett decennium sedan.


https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fgraphics%2f2019%2finvestigations%2fafghanistan-papers%2fafghanistan-war-confidential-documents%2f%3f

3 kommentarer:

 1. Vi visste inte vad vi gjorde, vi förlorade objektiviteten, vi misslyckades tydligt, vi hade inte det dimmigaste begrepp om vad vi gjorde osv. Varje krig har sina målvakter som ska dölja ordergivare. I detta fall banksystemet med vars pengar allt finansierades. De var de enda som "tjänar" på detta.

  SvaraRadera
 2. När man berättar om dödstal i krig är det av intresse att jämföra med Gideon Polya's sätt att räkna. Dvs att man beräknar som funktion av tiden efter kriget dels hur många som lever kvar och dels hur många som skulle ha levat om kriget inte inträffat. Man får då mkt högre siffror. Polya fick i januari 2018 genom att räkna på det sättet fram att krigen i Irak och Afghanistan gav
  Afghan Genocide (5.6 million, 2001-present)
  Iraqi Genocide (4.6 million, 1990-2011; 9 million, WW1-2011)
  https://www.globalresearch.ca/chinas-tibet-health-success-versus-passive-mass-murder-of-afghan-women-and-children-by-us-alliance/5625169

  SvaraRadera
 3. Det kan förtjäna att påpekas att nästan dubbelt så många "contractors", legosoldater från privatarméer har dödats än reguljära USA-trupper. Antalet danska offer specificeras inte i WP:s artikel men är relativt räknat mycket stort. Vsrav denna interventionsiver i Danmark ?

  Major Danny Sjursen skriver i (länkade) artiklar på antiwar.com om sina personliga erfarenheter. Ledare för ett kompani på hundra män ser han som sitt personliga mål att hålla mannarna vid liv och undvika självmordsuppdrag som hans befäl ständigt propsar på. Hemkommen i USA kollapsar han mentalt av PTSD, men repar sig och börjar skriva. Sjursen och hans underlydande är den oundgängliga kanonmaten utan vilken krigen inte kan hållas igång. På deras ryggar klättrar det höga befälet mot högre poster och styrelseuppdrag i rustningsindustrin och alla leverantörer både av vapen och all annan utrustning kan fortsätta att kamma in vinster i en omfattning som på civila områden är otänkbara.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.