6 okt. 2019

Freden borde gått före valet i Afghanistan



Zamir Kabulov är tidigare rysk ambassadör i Afghanistan. Här intervjuas han av den indiska TV-stationen SNI.

Kabulov som bl.a. har kontakter med både talibanerna i Afghanistan och med med USA:s chefsförhandlare Zalmai Khalidzad beskriver den sorgliga historien med fredsavtalet USA-talibanerna som låg färdigt att underteckna när Trump fegade ur efter hotelser från demokraterna.

Så nära har inte freden varit de senaste 40 åren!


Kabulov var ambassadör 2004-2009 men han har arbetat på heltid med afghanska frågor sedan 1983. Som efternamnet antyder har han afghanskt påbrå och är persisktalande.

Under intervjun kommer han också in på valet som nyss hållits och där rösterna ska vara färdigräknade i mitten av oktober. I inget land tar det så lång tid att "räkna" röster!

Kabulov trodde inte att resultat skulle bli "sensible" (kan tolkas som "förnuftigt" eller "kännbart"), bl a på grund av den låga kvalitén.

Redan siffran 2,5 miljoner röstande har ifrågasatts av specialister. 9,5 miljoner registrerade sig för att rösta. Men antalet invånare i röstberättigad ålder anses vara över 18 miljoner. (Beräknat utifrån antagandet att halva befolkningen på ca 35 miljoner är i röstberättigad ålder).

Nyligen mötte Kabulov Khalilzad i New York och han sa sig vilja återuppta samtalen. Detsamma sa mulla Baradar, vars närmaste man nyligen besökte Moskva för överläggningar. Och mulla Baradar själv som i veckan träffade Pakistans premiärminister Imran Khan.

Det verkar som om alla vill ha fred, så vad hindrar den redan underetcknade avtalet att träda i kraft? Som Kabulov avslöjar var det avsett att omedelbart följas av en vapenvila mellan den afghanska regeringen och talibanerna.

Stefan Lindgren

2 kommentarer:

  1. USA har behov av krigskonflikter , ty deras basproduktion är krigsvapen . Långdragna krig är profitabelt för vapenfabrikanter i USA . Visserligen får befolkningen i USA lida pga budget exempelvis ockupera Afghanistan . Men folket i USA tycks vilja rösta på partiet som vill ha vapenkrig . En arbetare i en vapensmedja röstar troligtvis på partier som vill föra krig i andra länder . Ett s.k egenintresse. Det s.k verklighetens dystopi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja även i Sverige har många som lever på arbete i vapenindustrin och Försvarsmakten. Sorgligt att vi inte kan bygga upp en fredsindustri istället. Men all storskalig industri är destruktiv på ett eller annat sätt beroendeframkallande liksom välfärdsindustrin är.
      Lokala småskaliga själförsörjningsindustrier lokalt medborgarägda är verklig hållbarhet och medborgerlig frihet. Men etablissemanget är rädd för fria medborgare. Den nuvarande vindkraft och solcells utbyggnaden är direkt medborgarfientlig men sina storskaliga satsningar. Ingen företräder medborgarintressena längre, medborgarna görs med de små stegens tyranneri till "smörjmedlet" för ekonomiska särintressen som ökar klyftorna alltmer i samhället. Därför har jag registrerat riksförbundet Svenskt medborgarliv för att anträda vägen till organiserat medborgarintresse. På begäran kan jag lägga ut grundidén och stadgar som är i ett interim stadium.

      Radera

Underteckna med ditt namn.