14 feb. 2019

Östturkestan återuppfunnet

Östturkestan som stat har bara existerat under två korta svaghetsperioder i Kina, 1923 (t v) och 1944-49.
Nu försöker bestämda krafter i västvärlden - och Turkiets regering - blåsa nytt liv i separatismen.
Ordföranden i Turkiets Fosterlandsparti, Vatan Partisi, Doğu Perinçek, protesterade igår mot att den turkiska regeringen ger sitt stöd åt extrema oppositionsgrupper i Kinas Xinjiangprovins.

Turkiet säkerhet börjar i Kina, och Kinas säkerhet börjar i Turkiet, säger Perinçek, som anser att kampanjen skadar Turkiets intressen och är ett försök att sabotera Kinas Sidenvägsprojekt.


Sedan 2002 har de ekonomiska förbindelserna mellan Ankara och Beijing förbättrats år för år och den totala handelsvolymen översteg 25 miljarder dollar 2017.
Sidenvägen en viktig ekonomisk möjlighet som förenar dessa två länder, säger Perinçek. USA och Israel försöker sabotera den turkisk-kinesiska vänskapen med hjälp av ett dynamit som heter ”Östturkestans islamiska parti".


Denna terrororganisation är ett problem för uighurerna själva. "Den senaste tidens CIA-lögner om förhållandena i Xinjiang är en provokation och sammansvärjning mot Turkiet.... Under dessa förhållanden kommer Vatan Partisi att på inbjudan av Folkrepubliken Kinas regering sända en delegation till den autonoma regionen Xinjian."

"Under detta besök kommer vi på ett konstruktivt sätt att arbeta för att reparera de
 turkisk-kinesiska relationerna... Samtidigt kommer vi att föra en konstruktiv dialog om Kinas och Turkiets samarbete i kampen mot separatistisk terror och för välfärd."

Turkiets utrikesdepartement kritiserade i lördags Kinas påstådda fängslanden av uighurer och hävdade att poeten Abdurehim Heyit hade dött när han avtjänade  "åtta års fängelse för en av sina sångar".

Anklagelsen är i sig pikant för att komma från en regering som alldeles nyss utfärdat arresteringsordrar för 1 000 Gülenanhängare.

Men Kina svarade i söndags med att släppa en video med som Heyit som visade att han var vid god hälsa.

En s k expertgrupp som tillsatts av FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering  har sagt att nästan en miljon uighurer och andra turkisktalande minoriteter har satts i "omskolningsläger" i Kinas  autonoma Xinjiang-region, där de flesta av landets över 10 miljoner uighurer bor.

Siffran 1 miljon är antagligen lika gripen i luften som siffran 2 miljoner som föreslås av
Gay McDougall, en av de s k experterna.

En
tjänsteman vid USA:s utrikesdepartement har kommit fram till siffran 800 000 fängslade.
För ett år sedan var de 120 000 enligt brittiska Guardian.

red1 kommentar:

  1. En avhoppad jihadist som tagit sig det nya namnet Aimen Dean och skrivit boken "Nine Lives" om sin aktivitet inom al Qaida säger att nästan en halv miljon uighurer från Kina är fast bosatta i Turkiet.
    För kriget i Syrien har de utgjort en rekryteringskälla på plats i Turkiet men också fungerat som en sluss via vilken krigare från Kina kunnat komma och ta sig vidare till Syrien.
    Deans bok kan f.ö. rekommenderas som läsning om jihadismen med det förbehållet att den brittiska underrättelsetjänstens fingeravtryck syns här och var i texten. Dean kommer från Bahrain och kom som tonåring till kriget i Bosnien. Senare fungerade han som MI6 spion inom al Qaida tills tölpar inom Bushregimen brände honom genom att skryta "att vi har vår man i ormens näste".
    En av Deans mer deprimerande teser är att jihadismen befinner sig på ett stadium där moderat islam inte längre fungerar som argumentationsmetod. Skall den terroristiska spetsen brytas måste någon inifrån kunna göra bruk av de heliga texterna och påvisa att den inslagna vägen är falsk. "A tall order" som de säger, en svår uppgift.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.