20 dec. 2018

USA-trupperna lämnar Syrien

President Trumps beslut att dra tillbaka USA:s kvarvarande trupper, ca 2 000 man från Syrien, är om det genomförs en stor framgång för den lagliga regeringen och för de Moskvastödda fredssträvandena.

Trumps beslut bemöttes med en flodvåg av kritik i Israel och i USA-kongressen.
Trump-administrationen meddelade igår att USA tar hem sina trupper från Syrien för att fokusera på nästa fas av sin kampanj mot terroristgruppen Islamska staten.

Vita huset talesman Sarah Sanders meddelade i ett uttalande på onsdagen Trumps beslut, som även hade delgetts den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan.

En tjänsteman i Vita huset sa dock att beslutet inte innebär att USA uppger sitt motstånd mot Syriens laglige president Bashar Assad eller att mot Iran.

"Vi kommer att fortsätta att använda de bredare verktyg som vi har för att försöka påverka Assadregimens beteende, och dess iranska finansiärer (enablers)", sade tjänstemannen den 19 december.

Biträdande försvarsminister Dana White bekräftade att hemtagningen av amerikanska styrkor från Syrien hade börjat, och betonade att den USA-ledda koalitionens kamp mot IS inte är över.

Den 19 december förklarade Trump att USA hade besegrat IS i Syrien och tillade att terroristgruppen var den enda anledningen till att amerikanska trupper kämpade i Syrien under hans presidentskap.

Rysslands utrikesministerium mottog beskedet positivt. Talesmannen Marija Zacharova sade på onsdagen att USA:s beslut skapar en verklig möjlighet för en politisk lösning i Syrien.

Platser som Al-Tanf och Rukban, som i praktiken befunnit sig i under USA-ockupation, återfå hopp och utsikter till en fredlig lösning.

Återkallandet av amerikanska trupper i Syrien underlättar också den syriska konstitutionella kommitténs arbete, tillade Zacharova.

Zacharova erinrade om att amerikanska trupper hade varit olagligt närvarande i Syrien utan motsvarande inbjudan från republikens regering och utan resolutioner från FN: s säkerhetsråd.

Men en syrisk parlamentsledamot Ahmad Merhi varnar att det är för tidigt att berätta om USA fullt ut kommer att genomföra beslutet att lämna Syrien.

"Vi måste se vad som är bakgrunden till detta beslut. Kanske försöker Trump få mer pengar från länderna vid Persiska viken. Trump byter humör varje dag," sa Merhi. "Ingen litar på Trump, han är en stor lögnare".

En källa nära de syriska demokratiska krafterna (SDF) berättade för Sputnik onsdag att amerikanska och franska styrkorna börjat överge sina positioner nära staden Manbij i norra Syrien.

Enligt källan lämnade den franska militären också ett antal positioner i Manbijområdet i provinsen Aleppo och i Ayn Issa i provinsen Raqqa.

Trumps beslut möter hård kritik i det egna partiet. "Ett dolkstöt i ryggen" kallade senatorn Marco Rubio beslutet. Senator Jack Reed kallad beslutet "ett svek mot USA:s  kurdiska allierade som fortsätter att bekämpa IS i regionen."

Den syriska konflikten som pågått sedan västmakterna 2011 gav Muslimska brödraskapet en signal till väpnat uppror ser nu äntligen ut att gå mot sitt slut. Men mycket återstår. Hela Idlibprovinsen, som ockuperas av islamister, är en krutdurk som när som helst kan krevera.

källa: Sputnik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.