24 dec. 2018

Drönarattacker under falskt flagg

Flera av de "talibanattacker" som har rapporterats från Afghanistan den senaste tiden har i själva verket varit attacker från en CIA-stödd regional armé, rapporterar Emran Feroz, en oberoende journalist som specialiserat sig på att bevaka drönarkrig.

Aldrig har USA fällt så många bomber över Afghanistan som i år. 

För tre veckor sedan dödades Mullah Abdul Manan Akhund, en mäktig talibankommendant i den sydliga afghanska provinsen Helmand, av en amerikansk drönarattack. Flera journalister och politiska observatörer, både afghanska och utländska, spred nyheten på sina Twitter-flöden och andra ställen. Det framställdes som en "seger i kriget mot terrorn".

Men samma dag som Mullah Manan dödades inträffade en annan händelse i Paktiaprovinsen i östra Afghanistan. Minst 12 civila dödades i ett nattligt anfall från luften och på marken av afghanska och amerikanska styrkor. Faktum är att de afghanska styrkor som var inblandade - den CIA-stödda Khost Protection Force (KPF) - är kända för att döda och tortera civila.
 

Under de senaste veckorna har det inträffat massakrer som den i Paktia rum i flera andra provinser som Nangarhar eller Helmand, där Mullah Manan dödades. Men i motsats till talibanernas dåd passerar de civila offren för USA och dessa allierade ofta obemärkt.

Ofta har de rapporterade lyckade operationerna mot talibanledare visat sig vara falska. Mullah Manan, liksom Mullah Mohammad Omar och Maulavi Jalaluddin Haqqani är tre talibanledare som först rapporterats dödade och sedan "dödats" igen.

Enligt Reprieve har en mänsklig rättighetsorganisation baserad i Storbritannien dödades mellan 2002 och 2014 minst 417 personer i Pakistan och 41 i Jemen av USA-drönare. Ibland har måltavlorna varit de uppgivna. Men vilka dödades i de andra fallen, när måltavlan överlevde?
 

Tystnaden på den punkten stärker bara den felaktiga berättelsen om "träffsäkra" drönare och mordpatruller.

Ett annat drönaranfall ägde rum förra helgen i Logar-provinsen. Enligt olika rapporter dödades minst 12 civila. "De var på hemväg och misstogs för att vara talibansoldater. Kommer det med i nyheterna någonstans? Kommer någon att bli dömd för detta?", undrade en släkting till ett av offren  på sociala medier.

Enligt de senaste amerikanska militära siffrorna har över 5 000 bomber släppts på Afghanistan 2018. Detta är en rekord i det 17-åriga kriget, med reservation för att siffrorna för 2001 till 2003 inte är tillgängliga.

Dessutom finns det fakta som visar att USA:s bombningar är kraftigt underrapporterade .I april 2017 träffade USA-drönare  en religiös skola i norra Kunduz. Minst 36 civila, mestadels barn, dödades. Kabul-regeringen spred ut falska nyheter och hävdade att ett "talibanmöte" ägt rum i skolan.

Sedan FN bekräftat att offren var civila bad den afghanska presidenten Ashraf Ghani offentligt om ursäkt. Men sedan dess har hans regering inte gjort något för att förhindra fler civila offer utan  fortsätter med att skapa dem.
 
https://www.trtworld.com/opinion/in-afghanistan-ignorance-has-become-a-crucial-part-of-the-war-on-terror-22681

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.