16 okt. 2018

F-35 flyger igen


I en vecka har alla F-35 stridsflygplan i världen stått stilla efter en krasch i South Carolina. Lockheed Martin F-35 Lightning II eller Joint Strike Fighter (JSF) har beskrivits som det amerikanska försvarets olycksbarn.

Eller snarare skattebetalarnas olycka. Kostnaden för produktionen som startade i början av 1990-talet uppgår till över 100 miljarder dollar och planet beskrivs av många som föråldrat.

Den här gången var det ett trivialt fel på motorns bränslerör som orsakade stoppet för ca 2 300 F-35 över hela världen. Nu meddelar Pentagon att felet är åtgärdat och över 80% av F-35-planen är åter redo att flyga, enligt The Hill på måndagen.

Joint Strike Fighter-programmet är det dyraste i USA:s historia och har redan kostat mer än 100 miljarder dollar och tagit nästan 25 år.  F-35 har fortfarande en lång väg att gå innan den kommer att vara redo för kamp. I en rapport till kongressen 2016 sa Michael Gilmore, nu pensionerad direktör för operationstest och utvärdering, att alla varianter av F-35 "fortsätter att uppvisa mindre operativ lämplighet än vad försvarsmakten önskat".

Den 28 september kraschade ett F-35-flygplan för första gången i Beaufort County, South Carolina. Piloten i det kraschade F-35B lyckades katapultera sig. Kostnaden för det kraschade flygplanet uppskattas till 115,5 miljoner dollar motsvarande 1,1 miljard svenska kronor.

Med allt detta sagt måste det också påpekas att F-35 av många experter, även ryska, bedöms vara världens bästa stridsflygplan för närvarande. Inte ens det ryska Su-57 kan tävla med det i prestanda och pålitlighet, skriver utro.ru.

interfaks.ru 15/10 m fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.