7 aug. 2018

Buffett-index vittnar om ny USA-bubbla

För närvarande präglas USA:s börser av en nästan oavbruten tillväxt. Detta beror främst på att kapital strömmar till USA, som visat stark tillväxt medan ekonomin i andra delar av världen (Kina, EU etc) bromsar in.

Ändå ser tillväxten på den amerikanska aktiemarknaden avvikande och artificiell ut, och många experter förutser ett kraftigt ras.

Grundaren av finansbulletinen Hulbert Financial Digest, Mark Halbert, hävdar att de flesta vanliga indikatorer ger larmsignaler. Han noterar särskilt den så kallade "Buffett-indikatorn", enligt aktieinvesterargurun  den enda sanna indikatorn för marknadens tillstånd.

Buffett-indikatorn jämför det totala marknadsvärdet för de 5 000 största aktierna i USA och jämför med landets landets BNP. När indikatorn är i intervallet från 70% till 80%, är det en signal att köpa, om den överstiger 100%, innebär det att marknaden är övervärderad och det är dags att dra sig ur.

Nu närmar sig denna indikator 140%, och det är ett nytt rekord. Med andra ord är aktierna för närvarande mycket övervärderade och står inför en lång nedgång.

Diagrammet visar att en liknande ökning registrerades under "IT-bubblan" vid sekelskiftet, men så hög som idag har indikatorn aldrig varit förr

Betyder det att aktiemarknaden säkert kommer att kollapsa? Det är omöjligt att säga säkert. Det är  värt att notera att stora spelare har lätt att manipulera index. Apples samlade aktievärde passerade förra veckan en biljon* dollar och marknadsvärdet för flera andra IT-jättar närmar sig samma gräns.. Det finns alltså fyra företag värda en biljon dollar eller mer. Tillsammans representerar de ett  ungefär hälften av hela den amerikanska aktiemarknaden.


war and peace 7/8

* en biljon (på svenska) är 1 000 miljarder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.