19 aug. 2018

Offensiv för "rättvist och fredligt" Tyskland

Sahra Wagenknecht, en av två ordföranden i Die Linkes fraktion i den tyska förbundsdagen,  går på offensiven med projektet "Aufstehen" (stå upp). Grundtanken är att bygga upp en bred allians, fristående från partistrukturer, som ska kunna driva frågor om rättvisa och internationalism.

Tyskland ska bli ett "rättvist och fredligt land", menar initiativtagarna och går specifikt emot militära engagemang utomlands och den aggressiva sanktionspolitiken mot Ryssland.

"Aufstehen", som började som hashtagen #fairLand, sägs (av andra) ha hämtat inspiration från spanska Podemos, Greklands Syriza, Jeremy Corbyn i Storbritannien och Bernie Sanders i USA.

Själva hänvisar de mest till Jean-Luc Mélenchon rörelse La France Insoumise (Det olydiga Frankrike).

Från Die Linke misstänks Wagenknecht/Lafontaine konspirera för att vilja bilda ett nytt parti och från SPD för att vilja erövra delar av dess krympande elektorat (partiet har nu bara tre procents försprång före AfD). Men "Austehen" tänker inte bilda något parti utan bara samla in namn för en annan politik.

Sahra Wagenknechts man, Oscar Lafontaine, var tidigare ett toppnamn i SPD och är fortfarande mycket populär.

Många inser emellertid att något måste göras för att dra tillbaka arbetarklassväljare från nykomlingen Alternative für Deutschland (AfD). AfD har vunnit sina framgångar på kritik av den liberala invandringspolitiken och på EU:s tvångströja.

Wagenknecht/Lafontaine försöker formulera en linje som innebär att Tyskland ska förhindras att än en gång bli Europas imperialistiska dominant.  EU måste reformeras i Charles de Gaulles anda, menar de, dvs. ett Europa från Atlanten till Ural av suveräna men samarbetande stater. Euron bör reformeras eftersom den innebär att gigantiska handelsöverskott hamnar i Tysklands skattkammare, medan Sydeuropa går på knäna.

AfD-ledaren Alice Wiedel hånade nyligen i en debatt i Bundestag Wagenknecht för att vara ekonomisk analfabet när hon påstod att Tyskland tjänar - för mycket! - på euron. Enligt AfD är euron av ondo för Tyskland, en uppfattning den tyska finansvärlden absolut inte delar.

I invandrarfrågan har Wagenknecht länge argumenterat för att inte ignorera det missnöje som en okontrollerad invandring väckt bland arbetarväljare. Ett dokument från #fairLand kräver fler och bättre utrustade poliser och tryck på flyktingar att återvända hem. Man talar också om att skydda europeisk kultur, tradition och identitet och varnar uttryckligen för att "öppna gränser i Europa innebär mer konkurrens för dåligt betalda arbeten", samtidigt som de "avvisar rasism och främlingsfientlighet".

Istället vill man se en starkare social stat som kan utrota fattigdom, en återföring av privatiserad offentlig egendom och en rättvisare skattesystem med större börda på välbärgade.

Mycket av detta är gammal socialdemokratisk politik, men initiativtagarna till  #fairLand menar att SPD blivit alltmer omöjligt att skilja från dr Merkels CDU.

Mot Sahra Wagenknechts stigande popularitet mobiliseras nu på högerkanten. Man missar inget tillfälle att anklaga henne för att ha ett "stalinistiskt" förflutet. Precis som kansler Merkel är hon uppvuxen i DDR men skiljer sig från henne i sitt starka intresse för marxistisk teori (en doktorsavhandling  om Marx & Hegel och en annan om sparandet i den kapitalistiska ekonomin).

Stefan Lindgren


https://www.sahra-wagenknecht.de/ 
Vorstand - Fraktion DIE LINKE. im Bundestag
https://www.facebook.com/aliceweidel/ 

1 kommentar:

  1. Denna nyhet / info tycks bara Nyhetsbanken kunna förmedla . Tack !

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.