23 feb. 2018

Oppositionen i Östra Ghouta vill inte förhandla

Syriens regering har satt in en styrka på över 15 000 man
för att befria Östra Ghouta, varifrån terrorister i åratal
plågat huvudstadens befolkning med granatbeskjutning.
De väpnade regeringsfientliga grupperna i östra Ghouta, utanför Damaskus, har avbrutit alla förhandlingar, meddelade i onsdags det ryskledda försoningscentrumet.
Under de senaste dagarna registrerades 21 beskjutningar av Damaskus stad och närliggande bosättningar i provinsen Rif Damask från terroristfästen i Östra Ghouta.


Uppmaningar från detta centrum att lägga ned vapnen och "reglera sin status", vilket i praktiken innebär att gå med på frivillig evakuering till någon annan rebellstyrd del av Syrien, har inte hörsammats,  sade chefen för centrum generalmajor Jurij Jevtusjenko.

Situationen är sedan länge ohållbar, där små väpnade grupper, inklusive sådana som klassats som terrorister av FN och även USA, ostraffat beskjuter storstaden Damaskus med granater och håller Östra Ghoutas befolkning på 400 000 som gisslan. Under de senaste dagarna, registrerades 21 beskjutningar av Damaskus stad och närliggande bosättningar i provinsen Rif Damask. Beskjutningarna skördar hela tiden civila offer.

Enligt generalmajoren har en "en kritisk humanitär och social och ekonomisk situation" uppstått i östra Ghouta. "Grupper av olagliga väpnade formationer hindrar människor från att lämna området via kontrollpunkten i närheten av bosättningen Mukheim Al-Wafidin", sade han.

Östra Ghouta är ett av de största återstående fästena för extremister och väpnade motståndare till den syriska presidenten Bashar Assad. Under de senaste dagarna har det rapporterats om intensifierad beskjutning av militanta positioner, däribland från luften. Supporters av den syriska oppositionen hävdar för sin del att den civila befolkningen lider svårt under regeringens beskjutning och under ryska luftanfall.Scenariet påminner starkt om det som hände i Aleppo. Västmedia förfasar sig över de civila offren, men intresset för att hjälpa  civilbefolkningen upphörde i samma stund som de väststödda terroristerna drivits ut ur staden.

Det amerikanska utrikesdepartementets talesman Heather Noyert sade tidigare i veckan att syriska regeringsstyrkor riktat flyganfall mot sjukhus, vilket lett till mer än 100 civila offer under de senaste 48 timmarna. Han uppmanade Ryssland att sluta stödja Bashar al-Assad. Human Rights Watch uppger att mer än 300 personer dödats i Östra Ghouta.

warandpeace.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.