17 jan. 2017

Strid om IsakskatedralenRyktet om att S:t Petersburgs guvernör Georgij Pol­tavtjenko har gått med på att helt och hållet ställa Isaa­kskatedralen till ryska kyrkans förfogande har väckt upprörda känslor. 

Över 100 000 petersburgbor har protesterat mot beslutet på Internet och i fredags hölls ett spontant pro­testmöte framför katedralen, ett möte som stöddes av fyra partier: Rättvist Ryssland, Jabloko, Medborgarplattfor­men och Parnas.  


Saken är den att kyrkan sedan sovjettiden varit ett museum, som varje år besöks av 3,9 miljoner betalande besökare. Om staden förlorar biljettintäkterna på 800 miljoner finns inga garantier för finansieringen av byg­gnadernas och exponaternas underhåll.

Sedan länge har kyrkan rätt att genomföra gudstjän­ster i katedralen, men skulle den helt betraktas som hel­gedom bortfaller biljettintäkterna.

Frågan kan bli en probersten för president Vladimir Putin och hans team. Hur långt ska restitutionen av kyrkoegendom gå? Riskerar kyrkan att bli ett statligt propagandamonster?


Följ ryska nyheter i Ryska posten - beställ gratismånad på red@rysk.info.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.