16 juli 2016

265 döda i Turkiet

Dödssiffran i Turkiet har stigit till 265 personer. Under dagen mer än fördubblades den rapporterade dödssiffran.  Regeringsstyrkor och civila står för 161 av dödsfallen, kuppanhängarna för resten, säger premiärminister Binali Yildirim.


Yildirim säger också att 1 140 personer har skadats. Regeringen har fängslade 2 839 militär personal, med antalet gripanden förväntas stiga. Bl.a. har president Erdogan låtit gripa en ledamot av landets författningsdomstol.

Enligt Tasnim News har Erdogan avsatt fem ledamöter av domstolen och 2 745 domare över hela landet.


Flygbombningar, militära blockader och sammandrabbningar mellan folkmassor och väpnade styrkor rapporterades under natten över Turkiet.

Regering anklagar den i Pennsylvania bosatte religiöse ledaren Gülen för att ligga bakom kuppen, och USA:s utrikesdepartement säger sig berett att pröva ett utlämningsärende. Yilderim sa att "varje land som skyddar Gülen kommer att vara i krig med Turkiet". Nato-basen Incirlik, 60 km från Syriens gräns, tvingades stänga trafiken under dagen.

Egypten har under FN:s säkerhetsråds behandling av frågan argumenterat emot ett fördömande av kuppförsöket i Turkiet i form av en USA-initierad resolution. Men för att fälla resolutionen i en votering skulle även någon av de fem permanenta medlemmarna behöva vara emot den. Det är ännu oklart varför USA inte drev frågan till votering.

Independent