1 juli 2016

Avhoppare ersätter hela ryska fri idrotts-truppen

IAAF har beslutat att låta den ryska löperskan Julia Stepanova
delta i OS som "neutral" idrottsman samtidigt som hela den ryska friidrottstruppen utestängs. Beslutet är absurt, menar Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko.
Stepanova blev 2013 diskvalificerad i två år för dopning. Hon har sedan dess "rentvått" sig i de internationella idrottsbyråkraternas ögon genom att lämna Ryssland och bosätta sig i USA och dessutom medarbeta i tyska ARD:s skandalösa svartmålning av rysk fri idrott.

Hennes make är f d chef för de ryska dopingkontrollorganet. Det innebär att hade det förekommit centralt godkänd doping måste den ha skett med hans medverkan.

Men efter makarnas avhopp anses de i ett trollslag rentvådda medan hela den ryska fri idrotts-truppen måste stanna hemma från OS.

Västmakternas beslut att förnedra Ryssland på detta sätt riskerar att få svåra konsekvenser för det internationella idrottsutbytet.

Nyckelfrasen är här när den tyske propagandisten Hajo Seppelt tappar koncepten och skriker åt TV-kanalen Rossijas utsända:"Du ska inte vara stolt över ditt land".

När västliga makthavare börjar beordra ryssar att inte vara stolta över sitt land passerar de en mycket viktig gräns.

Beslutet att låta en avhoppare ersätta hela den ryska fri idrotts-truppen vittnar om vissa västmakters våta dröm att reducera  Ryssland till en "regional makt", dock utan att kunna tala om i vilken region.

Ryssland deltar till följd av IAAF:s beslut inte i grenarna nedan. Men i 25 grenar kommer Ryssland att tävla med sammanlagt 332 deltagare.
red