24 maj 2025

Wall Street varnar för svensk miljardärstillväxt

Några av Sveriges 45 dollarmiljardärer.

Sverige får allt fler dollarmiljardärer och deras förmögenheter blir allt större. Enligt den inflytelserika finansmannen Ruchir Sharmas årliga miljardärsindex sticker Sverige i år ut internationellt.


Han varnar nu för att trenden på sikt kan leda till social oro och hota tilliten till kapitalismen.

– Sverige rankas som värst, säger han.

New Yorkbaserade Ruchir Sharma räknas som en av världens mest inflytelserika finansmän. Han är styrelseordförande för Rockefeller international, han driver ett riskkapitalbolag, han skriver bästsäljande böcker och krönikor i Financial Times.

Sedan femton år gör han årligen ett miljardärsindex. Han tittar på hur många de är och hur stor är deras förmögenhet i förhållandet till ett lands ekonomi.

Den andra faktorn är om de har skapat pengarna själva eller om är det ärvda pengar.

Den tredje variabeln är om det är vad han kallar bra eller dåliga miljardärer. Bra miljardärer har blivit rika på industrier som bidrar till landets produktivitet, dåliga miljardärer har ärvt sina pengar eller tjänat dem på fastigheter, aktier eller kasinon.

Sverige har idag 45 dollarmiljardärer. Vilket är en och en halv gång så många per capita jämfört med USA. Enligt Ruchir Sharma är dessutom de svenska så kallade dåliga miljardärerna dubbelt så många som de goda.
Varningslampor

Sharma anser att även ”dåliga” miljardärer behövs. Men balansen får inte vara fel.

Enligt Sharmas varningssystem lyser nu lamporna röda för Sverige. Han menar att risken ökar för protester och för att stora delar av befolkningen börjar ifrågasätta den fria marknaden. Ökade förmögenhetsklyftor och obalanser har tidigare lett till protester i bland annat Indien, Frankrike och Chile.

Ruchir Sharma pekar på flera saker som sannolikt bidragit till att Sverige är i topp på hans miljardärsvarningslista. Riksbankens extremt låga räntor under flera år bidrog till stigande värden på fastighets- och aktiemarknaden. En annan faktor, enligt Sharma, är att olika regeringar slopat arvsskatten, förmögenhetsskatten och fastighetsskatten plus att det är lägre skatt på kapital än arbete.

SVT har sökt finansminister Elisabeth Svantesson för en intervju. Hon säger i en skriftlig kommentar att:

”Allt för stora klyftor i ett samhälle riskerar att skapa spänningar men i Sverige har vi en fördelningspolitik, inklusive tillgång till välfärdstjänster, som gör att vi håller ihop. Det verkliga problemet är fattigdom och utanförskap.”

Källa: svt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.