20 maj 2025

Tysk armé kan åter bli "starkast i Europa"

T v Bundeswehr-uniform, mitten och t h Wehrmacht.

Antalet Bundeswehr-soldater kommer snabbt att närma sig toppen under kalla kriget, om politiker som Roderich Kiesewetter (CDU) får råda. Detta skulle dock kräva en ändring av konstitutionen – det finns inte tillräckligt med unga män.

Koalitionsavtalet mellan CDU/CSU och SPD har inte ens undertecknats på två veckor, och den frivilliga värnplikt som ingår i det verkar redan vara på väg att försvinna.
Först uttryckte försvarsminister Boris Pistorius tvivel i förbundsdagen på onsdagen om åtgärdernas "ursprungligen" planerade frivilliga karaktär:

"Jag säger helt avsiktligt och ärligt: ​​Betoningen ligger på 'inledningsvis', om vi inte kan rekrytera tillräckligt många volontärer."

Bundeswehrs nuvarande personalstyrka är cirka 180 000. Koalitionen planerar att öka detta antal med minst 100 000 inom ett år. År 2024 hade dock Bundeswehr totalt endast 51 000 sökande, men alla var inte  lämpliga.

Kansler Friedrich Merz tillkännagav i sitt regeringsuttalande att han ville bygga ”Europas starkaste armé”. Redan i april uppgav Carsten Breuer, generalinspektör för Bundeswehr, vid en paneldiskussion i Tyska utrikesrådet att ”Tyskland behöver 460 000 soldater”.

Nu tillade CDU:s försvarspolitiker Roderich Kiesewetter: ”Enligt generalinspektören behöver Tyskland cirka 460 000 soldater, inklusive reserver, om de vill uppfylla Nato:s minimikrav på kapacitet. Men om vi tar hänsyn till ett eventuellt tillbakadragande av amerikanerna skulle jag hellre se antalet plus reserver.”

Den amerikanska regeringen under Donald Trump anser att Europa måste sörja för sitt eget försvar och har nyligen också föreslagit ett tillbakadragande av amerikanska trupper stationerade i Europa. Vilket tyska politiker som den tidigare generalen Kiesewetter använder som en möjlighet att ytterligare öka upprustningen:

"Med tanke på det enorma hotet i Europa och möjliga scenarier som involverar en förutsebar rysk attack mot Nato-territorium under de närmaste ett till två åren, behöver vi en mycket snabb personaluppbyggnad. ... vilket bara innebär att värnplikten kan återinföras. En sådan personaluppbyggnad kommer inte att vara möjlig annars."

Bundeswehrs historiska topp i personalantal var 495 875 år 1983, under kalla kriget och med allmän värnplikt. De berörda åldersgrupperna vid den tidpunkten omfattade dock upp till 700 000 unga män, medan det år 2025 kommer att finnas färre än 500 000, varav minst en fjärdedel inte har tyskt medborgarskap, vilket ytterligare minskar antalet potentiella värnpliktiga. 

Det är därför Kiesewetter redan uttrycker hur långt utvecklingen fortfarande kan avvika från koalitionsavtalets frivilliga militärtjänstgöring:

"Varje modell med en obligatorisk andel för kvinnor och män skulle ha behövt förhandlas fram under konstitutionsändringen av skuldbromsen, genom att anpassa artikel 12a i grundlagen för att inkludera kvinnor på ett modernt sätt."

Artikel 12a i grundlagen, som inte upphävdes i och med avskaffandet av värnplikten 2011, anger: ”Män får inkallas till tjänst i de väpnade styrkorna, den federala gränsbevakningen eller en civilförsvarsorganisation från arton års ålder.”

Artikel 12a i grundlagen skulle dock inte vara det enda hindret för en sådan omfattande värnplikt. Efter 2011 bebyggdes eller såldes ett flertal baracktomter, särskilt i städer eller områden nära städer, vilket innebar att marken för nybyggnation först måste förvärvas och sedan bebyggas. Stora delar av Bundeswehrs struktur har privatiserats, inklusive kök, verkstäder etc., vilket kan visa sig problematiskt om antalet enheter ökade snabbt, eftersom själva anbudsförfarandena är tidskrävande. Ren direktupphandling ökar dock risken för korruption avsevärt.

https://rtnewsde.com/inland/245282-kiesewetter-will-460000-deutsche-soldaten/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.