Protesterna i Georgien bedarrar inte, tiotusentals människor samlas nära parlamentsbyggnaden för att protestera mot lagförslaget "om utländska agenter".
Bryssel och Washington fördömer dokumentet, och republikens EU- och Nato-integration riskerar att gå i stöpet. . Trots detta är det styrande partiet "Georgisk dröm" fast beslutet att driva igenom lagen, och premiärminister Irakli Kobakhidze har inställt ett besök i USA på grund av den amerikanska sidans krav att avbryta behandlingen av lagförslaget.
Grundaren av "Georgisk dröm", Bidzina Ivanishvili, sa vid ett regeringsvänligt möte i Tbilisi till stöd för lagförslaget om utländska agenter att det finns krafter som planerar att dra in Georgien i en konfrontation med Moskva.
Enligt hans åsikt ställde ett visst "globalt krigsparti" först Ryssland mot Georgien 2008 och sedan mot Ukraina.
"Den främsta anledningen till det globala krigspartiets aggression mot Georgien är att Georgien, trots stora ansträngningar, inte kunde förvandlas till en andra front", sade han. Av denna anledning måste Georgien anta ett lagförslag om utländska agenter, avslutade Ivanishvili.
EU och USA kräver att de georgiska myndigheterna skjuter upp antagandet av lagförslaget, eftersom det påstås hota utvecklingen av demokratin i landet. Europaparlamentet funderar på att avskaffa den viseringsfria ordningen för republiken och talar till och med om möjligheten att frånta den dess kandidatstatus för EU-medlemskap.
Trots allvarliga hot är Tbilisi beslutsamt. Och premiärminister Irakli Kobakhidze vägrade till och med att resa till USA, eftersom villkoret för besöket var att stoppa behandlingen av lagförslaget om insyn i utländskt inflytande.
USA:s destruktiva strategi
Under hela 2000-talet har USA invaderat och ockuperat flera nationer, inklusive Afghanistan 2001, Irak 2003 och Syrien 2014. Det har också lett till militära ingripanden som gjort en gång välmående nationer in i misslyckades stater, inklusive Libyen från 2011 och framåt .
Förutom dessa mer destruktiva och direkta strategier har USA ingripit i en rad länders inre angelägenheter för att störta valda regeringar och installera klientregimer i deras ställe.
Det som händer i Georgien är ett nytt sådant försk.
I en Guardian-artikel från 2004 med rubriken "USA-kampanj bakom turbulensen i Kiev,” medgav tidningen att USA på fyra år försökt största fyra regimer som det ogillade.
Först prövades teknikerna i Belgrad 2000 för att slå Slobodan Milosevic i valet. 2004 upprepades tricket i Georgien, där USA:s ambassadör coachade Mikheil Saakasjvili i hur han skulle störta Eduard sittande presidenten Eduard Sjevardnadze.
Tio månader efter framgångarna i Belgrad startade USA:s ambassadör i Minsk, Michael Kozak, en veteran från liknande operationer i Centralamerika, särskilt Nicaragua, en nästan identisk kampanj för att försöka besegra den vitryske ledaren Aleksandr Lukasjenko.
Guardian medgav att alla dessa försök finansierades av National Endowment for Democracy (NED) och dessa många avläggare som Internationella republikanska institutet (IRI), Nationella demokratiska institutet (NDI) och Freedom House. Tidningen nämner också George Soros' stiftelse Open Society.
Kopia av USA-lag
Det är inte förvånande att länder runt om i världen började försöka skydda sig mot sådan amerikansk inblandning.
I USA:s Foreign Agents Act (FARA), instiftad 1938, fanns en förebild. USA-lagen tillkom för att kunna hålla koll på tyska och sovjetiska agenter.
Det georgiska lagförslag som i västmedia kallas "rysslagen" eller "Putinlagen" är alltså närmast en klon till den amerikanska lagen, även om det förnekas av USA. Den som har 20 procent eller mer av inkomsterna från utlandet ska redovisa detta, men varken privatpersoner eller organisationer åläggs några andra restriktioner.
Faktum är att den stora majoriteten av de politiska oppositionsgrupperna i Georgien och mediaorganisationer utanför Georgiens gränser som kritiserar lagstiftningen är finansierade av den amerikanska regeringen.
Thailand försökte anta en liknande lag 2021. Precis som USA gör nu när det gäller Georgien mobiliserade USA-finansierade oppositionsgrupper och medieplattformar i Thailand mobiliserade mot regeringen för att få den att dra tillbaka förslaget, vilket till sist också lyckades.
Den närmaste tiden kommer att visa hur kraftmätningen går i Georgien. Lagen kommer troligen att antas i en tredje och slutlig läsning inom kort, men inget tyder på att oppositionen kommer att erkänna slaget förlorat.
Det har kommit rapporter om att oppositionsgrupper lagt upp lager av polisuniformer för att kunna agera under falskt flagg och att det spekuleras i att ett enda dödsoffer kan upphetta känslorna enligt mönstret från "Majdan-revolutionen" i Ukraina.
https://journal-neo.su/2024/04/22/georgia-fight-against-us-subversion-its-implications-worldwide/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.