15 maj 2024

Tjeckien en väg, Sverige en annan


Två aktuella uttalanden. Tjeckiens president Petr Pavel anser att det är dags för vapenvila och förhandlingar i Ukraina.

Sveriges försvarsminister meddelade på Telegram att han överväger att sända svensk trupp till Ukraina.  Det samma vecka som Ulf Kristersson uttryckligen omfamnade tanken på amerikanska kärnvapen i Sverige.

Tjeckiens President Petr Pavel säger i en intervju med Sky News att Tjeckien krävt ett slut på fientligheterna i Ukraina och att förhandlingar om landets återuppbyggnad efter kriget måste inledas.-

"Det är nödvändigt att stoppa kriget och börja diskutera landets efterkrigsstruktur," sade han, som svar på frågan om Ukraina ska nu inleda förhandlingar med Ryssland och sluta slåss,.

Pavel anser att Ukraina "inom överskådlig framtid" inte kommer att kunna återgå till områden som ockuperades av Ryssland. "Vi måste vara realistiska," sade han.

Enligt honom måste parterna i konflikten nå en kompromiss i förhandlingarna efter upphörande av fientligheterna. 

Från Sverige, som traditionellt spelat en roll för fredlig lösning av konflikter, har den sittande regeringen låtit höra helt andra tongångar. 

"Sverige har inga planer på att skicka sina trupper till Ukraina men förbehåller sig rätten att överväga ett sådant alternativ om det erbjuds av Nato-allierade", sa försvarsminister Pål Jonsson enligt Telegramkanalen   t.me/ukraine_watch.

Samtidigt återstår bara veckor tills riksdagen ska rösta om ett försvarsavtal med USA "som får Sverige att framstå som ett land som USA besegrat i krig" (Jan Guillou i TV4-intervju).

Regeringen har avfärdat varje diskussion om avtalets implikationer  och lugnat dem som oroas för kärnvapen med att "det inte är aktuellt" och att därför inget förbud behöver formaliseras.

Men statsminister Ulf Kristersson (M) medgav plötsligt  i en intervju i P1 Morgon på måndagsmorgonen att Sverige 
öppnar för placering av amerikanska kärnvapen i Sverige "i en krigssituation".

Han definierade dock inte vad som kan betraktas som en sådan situation. Enligt Sveriges nya Nato-status ska varje anfall på Nato betraktas som krig för alla. Och många anser att Nato redan är i krig i och med att man för ett proxykrig i Ukraina.

Stefan Lindgren

PS Jan Guillou hade rätt i sin TV4-intervju att det svenska föreslagna DCA-avtalet liknar avtal som av USA besegrade länder erbjuds. Han nämnde Irak. Emellertid har  USA förbjudits att föra in varje form av nukleära vapen i Irak enligt avtal 17/11 2008.

Sveriges ställning gentemot USA är till och med sämre än det krossade, ödelagda Iraks!

https://www.tv4play.se/klipp/88d2d630bf3abecd2448/video-jan-guillou-kritiserar-sveriges-forsvarsavtal-med-usa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.