10 nov. 2023

Djupare ned i fördärvet

Utanför det indonesiska sjukhuset i Jabalia, norr om Gazaremsan, den 9 oktober
(Palestinian News &; Information Agency. eller Wafa, för APAimages,
 Wikimedia Commons).

I USA drabbas de som motsätter sig Israels illdåd av anklagelser om antisemitism. Detta speglar en nation i förfall, som inte längre har någon självförståelse, skriver Patrick Lawrence, mångårig utrikeskorrespondent för International Herald Tribune i en artikel i ScheerPost.

Det är en frän uppgörelse med USA:s stöd till Israels krig som har förvandlat Gaza till "en  barnkyrkogård" (Antonio Guterres).

Diego Ramos, ScheerPosts chefredaktör, skickade mig ett videoklipp förra veckan som han tyckte att jag borde titta på. Genom att skicka det under ämnesraden "Störande trend i Israel" måste min kollega ha antagit att jag inte blivit tillräckligt chockad av händelserna i Israel och Gaza sedan Hamas inledde en attack mot södra Israel den 7 oktober och det israeliska försvaret började ett medvetet oproportionerligt svar på attacken – medvetet oproportionerligt, som varit den officiella politiken sedan David Ben-Gurion införde den under sin premiärministertid på 1950-talet.

Diego fortsatte sitt störande. Videon han vidarebefordrade överträffar allt jag sett hittills och framkallar en avsky, djupare än någon annan jag någonsin känt. Den innehåller en serie scener där israeler filmar sig själva och sadistiskt förlöjligar palestinier, på det mest fega och grymma sätt.

De härmar palestinska barn som dör eller svälter. De bär rasistiskt kränkande smink. De skrattar och dansar när de tänder och släcker lampor, och medan de demonstrativt dricker vatten direkt ur kranarna – det senare för att håna invånarna i Gaza som Israel berövat elektricitet, dricksvatten, mat och mycket annat.

Och jag beskriver barnen i dessa videor, barn i åldrar från, kanske, 6 eller 7 till någonstans i tonåren eller början av tjugoårsåldern. Mammorna står bakom dem och ler uppskattande och glatt. Här är videon som publicerades av Al Jazeera English förra veckan. Jag har sedan dess sett flera andra liknande.

Många jurister, folkrättsforskare, specialrapportörer och liknande – inklusive israeler inom dessa områden – är är överens om att det vi nu dagligen bevittnar, enligt alla accepterade definitioner, är ett folkmord. Huruvida Israel, varje timme, begår krigsförbrytelser eller ej är inte ens värt att diskutera. Men jag blir skakad av åsynen av människor som har låtit sig förstöras av en ideologis namn, lika rasistisk som det var när FN:s generalförsamling 1975 förklarade sionismen vara lika med rasism. Resolution upphävdes 1991. Det borde den inte ha gjort.

10 november 1975: Sekela Kaninda från Zaire talar till FN:s generalförsamling samma dag som den antog en rad resolutioner för att eliminera diskriminering, inklusive en som säger att sionism är en form av rasism. (Foto: UN Photo/Teddy Chen)

Jag påminns om vad jag lärde mig för åratal sedan när jag studerade beteendet hos den kejserliga japanska armén i Kina och Korea, före och under andra världskriget och den långa historien om Kempeitai, känd som det kejserliga Japans tankepolis. Jag kom till den övertygade slutsatsen att människor som kränker andra människor också är offer.

Detta gäller också för personerna i videorna jag nyss sett och för alla israeler som bär en israelisk militäruniform. De har berövats all vanlig anständighet av den "judiska statens" radikala ideologer. De kan skratta eller håna eller trycka på alla knappar de vill: deras liv har också blivit förstörda. Titta på videorna: beviset på detta syns i varje bild.


Ortodoxa judar i det antisionistiska kvarteret Mea Shearim misshandlas av den israeliska polisen.

"Intet mänskligt är mig främmande", är en rad jag minns väl från Night of the Iguana, pjäsen från 1961 av den ytterst mänsklige Tennessee Williams. Jag håller fast vid denna tanke (även när jag läser utrikessidorna i The New York Times). Det som har hänt med personerna i videorna måste äckla oss. Men det de lider som offer kan hända vem som helst, även de starkaste bland oss. De är förfärliga exempel på mänskligheten, men de är människor. När vi hittar vår väg till en moraliskt, intellektuellt försvarbar höjd mitt bland de grymheter vi dagligen bevittnar, måste vi komma ihåg detta.

Statens verktyg
Och så detta: Dessa videor spelades inte in isolerat. De speglar en kultur av rasism, främlingsfientlighet, hat och – vi ser det nu – sadism, en kultur som har varit stolt över sig själv i många år. Dessa känslor är statens instrument, noggrant odlade.

 

10:30 AM 1 november 2023

Ni kanske minns videorna som spelades in under Al-Aqsa-krisen för två år sedan. Unga israeler i tjusiga skoluniformer eller snygga kläder hoppade upp och ner i ett slags frenesi på Jerusalems gator medan de skrek: "Död åt alla araber." Jag studerade dessa bilder fram och tillbaka: Detta var blommorna från den israeliska statens snart sekellånga officiella indoktrinering och en upptakt till de videor som nu kommer.

Arnold Toynbee, den store, om än inte historikern på modet, hävdade i sitt 12-volymers verk, A Study of History, att civilisationer uppstår när kreativa eliter reagerar på nya omständigheter med fantasi och mod, samtidigt som de med tiden går tillbaka, inte som ett resultat av yttre faktorer, utan på grund av en inre andlig kollaps.

Det här är Bibi Netanyahus Israel, det Israel vars plan, enligt ett i helgen läckt officiellt dokument, är att etniskt rensa Gaza och införliva området i den judiska staten. Israels ledare är brutala och – som videorna jag hänvisar till visar – de har förstört Israels mänskliga ande.

Jag såg en intervju i söndags med en entreprenör från försvarsdepartementet som har besökt Israel dussintals gånger under många år och arbetat för försvarsdepartementet. Han talade om en stadig nedgång i all tro på en fredlig lösning på Israel-Palestina-krisen, något som han observerat sedan 2007. För de flesta israeler, konstaterade han, handlar nu allt om våld.

En rubrik i måndagens upplaga av Times som observerat dessa förändrade önskningar och förväntningar: ”Jag har inte den empatin. Det är inte längre jag”. Detta är rösten från en nation som förstört sig själv i sina försök att förgöra andra.

För ett par veckor sedan publicerade jag en debattartikel där jag hävdade att tvåstatslösningen på Israel-Palestina-problemet är död och att en enda sekulär stat är den enda vägen framåt. Jag fick några mejl efteråt som sa att en enstatslösning är alltför orealistisk och inte ens att tänka på. Jag skulle här vilja svara dessa läsare att de förstått problemet helt upp och ner.

En enstatslösning är nu den enda realistiska idén som är värd att överväga. Tills israelerna accepterar att de måste leva i en enda nation, där palestinierna lever som jämlika medborgare, finns det lika lite någon framtid för dem som för palestinierna. De, israelerna, kommer att tvingas leva i en muromgärdad garnisonsstat, som allt mer kommer att likna en rymligare version av det "friluftsfängelse" vi talar om när vi pratar om Gaza.

"Ljusets människor"
"Vi är ljusets folk, de är mörkrets", sa Netanyahu i ett uppmärksammat tal till nationen förra veckan, "och ljuset kommer att triumfera över mörkret." Detta är ett uttalande av en förgörare – av människor, av hopp – en man som inte kan hitta sin väg ut ur Gamla testamentet och meningslöst kräver att vi ska leva tillsammans med honom i det testamentet, en man som helt enkelt inte borde leda någonting i det 21:a århundradet.

Netanyahu talar om ljusets folk

Och vi amerikaner, uppmanas dagligen att stödja det fördärv som den här mannen leder Israel allt djupare ned i. Netanyahus fördärv, Israels, måste också bli vårt. Vi uppmuntras nu att öppet stödja krigsförbrytelser och folkmord. Och följaktligen låter vi också en apartheidstats avsiktliga terrorkampanj mot palestinierna allt snabbare leda vår inte alltför solida nation till den typ av internt sammanbrott som Toynbee beskrev som undergångens dynamik.

Att försköna systemets barbari
Över hela landet hittar man konfrontationer mellan dem som argumenterar för sitt samvetes räkning och dem som censurerar, förtalar, mobbar och utestänger meningsmotståndare eller på annat sätt försöker krossa dem, bara för att de inte stödjer ett uppenbart mördande. 

Vid University of Pennsylvania hotar rika donatorer att hålla tillbaka sitt stöd om administrationen inte går ut till förmån för detta barbari. Writers Guild of America West är under attack för att också ha vägrat göra detta.

Artforum, galleriscenens månadskrönika, sparkade sin redaktör för att denna undertecknat ett öppet brev med krav på vapenvila, varpå konstsamlare nu hotar att "sälja eller avlägsna" verk av konstnärer som också skrivit under. Låt oss till detta lägga att en 71-årig man dödade en 6-årig palestinsk pojke nära Chicago för två veckor sedan, en incident som försatte pojkens mamma i ett kritiskt tillstånd.

Dessa implicita försvar det systematiska barbariet måste naturligtvis förskönas. Och därför kastar USA in det skamligt cyniska argumentet att den som motsätter sig den israeliska operationen i Gaza är antisemit. Kineserna gör allt för att bidra till en vapenvila och talar om en varaktig lösning av något slag, men då är Kina antisemitiskt eftersom det inte har fördömt Hamas-attacken.

En museibyråkrat vid namn Sarah Blumenstein ger sig nu på konstnärer som skrivit under brevet som ledde till att Artforums redaktör fick sparken. Hon hotar dem med "en plan för försäljning eller avlägsnande, för att sänka artisternas status". I en intervju med Times förklarade hon att hennes ansträngningar speglar hennes "rädsla för att växande antisemitism hotar hennes rätt att existera".

Anti Defamation League kanske vill ge sig på mig för den här artikeln, så långt har det gått, men detta uttalande är löjligt överdrivet, men typiskt för klimatet efter den 7 oktober. Om du motsätter dig israelernas folkmordsoperation och bara ber om vapenvila, är en museitjänsteman rädd att hennes liv är i fara? Jag ser detta som inte bara ett vulgärt missbruk av historien utan ett avskyvärt användande av offerkortet. Detta speglar en nation som inte längre har någon självförståelse.

Jag älskade verkligen, i samband med detta, en artikel som The Times tryckte i förra lördagen för att försköna, liksom av personlig tillgivenhet, vad som måste vara Biden-regimens värsta politiska misslyckande hittills. Peter Baker, Times Vitahusetkorrespondent, vill att vi ska veta att Joe Biden helt enkelt älskar Israel, och att vi borde förstå detta – och på köpet acceptera hans "orubbliga stöd".

"Några insiders", skriver Baker sedan, "sa att Mr. Bidens irländska arv gör honom berörd av den svåra situationen för historiskt marginaliserade människor, och att hans egen familjetragedi kopplar honom till sorgen hos dem som har förlorat så mycket”.

Läsare, ta så mycket tid ni vill och fundera på Bakers ord, bland de mest absurda meningar som någonsin skrivits för att förklara amerikansk politik sedan våldet bröt ut den 7 oktober.

Vi föreslår att förbjuda samvetsbetänkligheter och fördömanden av det okontrollerade våldet från en öppet rasistisk nation. Nej, så kan man inte tänka. Nej, så kan man inte säga. Man måste tänka och säga detta. Vi berättar för oss själva historier om vilka goda, välmenande medmänniskor de är, som stödjer grymheter. 

Amerikansk utrikespolitik har på många decennier inte haft mycket att göra med idealen för en västerländsk civilisation, så som vi fått lära oss tänka på dem. Nu uppmanas amerikaner, vars skatter betalar för politiken, att öppet deklarera: Ja, vi godkänner krigsförbrytelser, våld mot icke-kombattanter och etnisk rensning. Vad kostar Israel amerikanerna? Oss själva och vår självrespekt, vår förmåga att se samband, vår respekt för historien, vår kultur och vår mänsklighet.

Israel, USA och resten av västvärlden kan inte förmå sig att erkänna det mycket allvarliga misstag al-Nakba 1948 innebar, när palestinierna med tvång kördes ut från sitt land. Se Toynbee-referensen ovan: Ingen makthavare har den kreativitet, fantasi eller det självförtroende som krävs för att se och möta nuet som en konsekvens av misstaget 1948 och att börja agera för att rätta till det.

Och Israel kommer att fortsätta att dra oss åt fel håll – allt längre åt fel håll skulle jag vilja säga. Jag hoppas att jag inte längre behöver vara här den dag amerikaner börjar bli begivna på sadistiska videor.

Patrick Lawrence.

Källor:

https://scheerpost.com/2023/10/31/patrick-lawrence-deeper-into-depravity/

https://consortiumnews.com/2023/11/02/patrick-lawrence-deeper-into-depravity/

Patrick Lawrence, utrikeskorrespondent sedan många år, främst för International Herald Tribune, är krönikör, essäist, föreläsare och författare, senast av boken Journalists and Their Shadows. Andra böcker inkluderar Time No Longer: Americans After the American Century. Hans Twitter-konto, @thefloutist, har permanent censurerats.

 Övers: Lennart Palm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.