25 nov. 2023

Bumerangen i Nederländerna slår hårt

"Bumerangen i Nederländerna slår hårt men inte oväntat", säger
Arbetets partis ordförande Åeter Mertens.

I Nederländerna blev Geert Wilders högerextrema PVV den stora vinnaren i valet den 22 november.

Från grannlandet ger Belgiska Arbetets Partis generalsekreterare Peter Mertens sin analys:

"Bumerangen i Nederländerna slår hårt men inte oväntat. Cocktailen av decennier av blind åtstramning, byråkrati och galen marknadisering hade redan exploderat den 15 mars i år (när BBB* vann valet).

Inga lärdomar drogs av det. Tvärtom. Folk sprang till en extremhöger som sparkar neråt. Kanske är det bättre att lyfta blicken uppåt?

Verksamheten privatiserades; offentliga tjänster skars ned; utbildning och hälsovård lades i händerna på professionella managers; barnomsorgen blev en domän för private equity-fonder; den sociala bostadssektorn gjordes till en skugga av vad den en gång hade varit; och den nederländska arbetsmarknaden blev den mest flexibla i hela EU: en av tre anställda går nu på flexibelt anställningsavtal.

Lönerna har stått still och vinsterna går i taket. En skenande fattigdomen växte fram vid sidan av en obscen rikedom. Mer än en miljon holländare föll under fattigdomsgränsen. Enligt de senaste beräkningarna finns det nu 32 ​​000 registrerade hemlösa. 

Matbanker för gratis livsmedel som 2008 bara hade 6 000 kunder utspisar fjorton år senare 120 000 personer. Samtidigt har antalet miljonärer nått rekordnivåer: inte mindre än 317 000 nederländare har tillgångar på mer än en miljon euro.**

Detta har varit politiken under de senaste två decennierna. Och den politiken har förts av mittenpartierna, samtliga. Om vi ​​vill stoppa extremhögern kan vi bara göra det genom att bryta med den nyliberala politiken i stället för att fortsätta att huvudlöst predika ännu mer av samma medelklasspolitik.

Och ja, det är möjligt. Om vi ​​vågar titta uppåt i stället för neråt.”

Noter:

* Bondemedborgarrörelsen (nederländska: BoerBurgerBeweging, BBB) är ett agrarpolitiskt parti i Nederländerna.

** data från studien Stop met die politiek van de paranoia en ontwikkel een politiek van de hoop, Stoppa paranoiapolitiken och utveckla en politik för hopp, av Ewald Engelen i De Groene Amsterdammer

Källa: https://www.pvda.be/nieuws/de-boemerang-nederland-komt-hard-maar-niet-onverwacht

Övers: Lennart Palm 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.