11 okt. 2022

Putin om attackerna


Terrordådet mot Kertjbron var inget terrordåd. Bron är ett legitimt mål, förklarar västexperter. När Ryssland stoppar vapensändningar på järnväg är det "krigsförbrytelser"

Gårdagens attacker på Ukraina dödade 12 personer och skadade hundratalet. Målet var att slå ut elektricitet och järnvägar för att försvåra för Nato att skicka nya vapen och legosoldater. Ca 80 missiler avfyrades, varav hälften stoppades av Ukrainas luftvärn, uppger Kiev.

Massmedia kan slå upp attackerna som en eskalering av kriget enbart för att de hållit konsekvent tyst om de civila skador som snart nio års ständig beskjutning av Donbass har förorsakat.

Läs Putins kommentar till attackerna från igår.
Kollegor, god eftermiddag!

Ni vet att i går rapporterade ordföranden för utredningskommittén Alexander Bastrykin till mig om de första resultaten av utredningen av sabotagehandlingen på Krimbron.

De rättsmedicinska och andra expertdata, samt operativ information, visar att explosionen den 8 oktober var ett terrordåd som syftade till att förstöra Rysslands civila och kritiska infrastruktur.

Det är också tydligt att de ukrainska specialstyrkorna var arrangörerna och förövarna av attacken. Kievregimen har länge använt terroristmetoder, inklusive mord på offentliga personer, journalister och vetenskapsmän, både i Ukraina och i Ryssland. Och terroristattacker mot städer i Donbass, som har pågått i mer än åtta år. Och även atomterrorism, med vilka jag menar missil- och artilleriangrepp på kärnkraftverket i Zaporozje.

Detta är inte hela historien: Ukrainas specialtjänster har också utfört tre terrordåd mot Rysslands kärnkraftverk i Kursk och upprepade gånger sprängt anläggningens högspänningsledningar i luften. Den tredje terroristattacken skadade tre av dessa linjer på en gång. Skadan reparerades på kortast möjliga tid och den fick inga allvarliga konsekvenser.

Det har dock förekommit ett antal andra terroristattacker och försök att begå liknande brott mot anläggningar för elproduktion och gastransportinfrastruktur i vårt land, inklusive ett försök att spränga en del av TurkStreams gasledningssystem.

Allt detta har bevisats av objektiva uppgifter, inklusive vittnesmål från de fängslade förövarna.

Det är välkänt att ryska representanter inte får delta i utredningen av orsakerna till explosioner vid och förstörelsen av internationella gasledningar under Östersjön. Men vi vet alla vem som i slutändan tjänar på detta brott.

Således har Kievregimen, genom sina handlingar, faktiskt placerat sig på samma nivå som internationella terroristgrupper, inklusive de mest avskyvärda av dem. Det går helt enkelt inte längre att lämna brott av det här slaget utan vedergällning.

I morse, på förslag av försvarsministeriet och i enlighet med planen från Rysslands generalstab, inleddes ett massivt tillslag med långdistans luft-, havs- och landbaserade precisionsvapen mot ukrainska energi-, militär- och kommunikationsanläggningar”.

”I händelse av fler försök att iscensätta terroristattacker på vårt territorium kommer Rysslands reaktion att vara hård och stå i proportion till de hot som riktas mot Ryska federationen. Ingen bör hysa några tvivel på det”, varnade presidenten.

För första gången sedan den ryska "specialoperationen" inleddes i Ukraina sändes denna gång Putins tal i direktsändning i fransk stats-TV.

kremlin.ruInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.