30 okt. 2021

EU:s "demokrati" går via domstol

EU:s egen byrå mot "desinformation" avfärdar det som ett lögn att EU är odemokratiskt.
Likväl är det ett faktum att EU-parlamentet inte tillsätter kommissionen och inte har direkt makt
över den. Därför samtalar de bl.a. genom stämningar.

EU-parlamentet har lämnat in en stämningsansökan mot EU-kommissionen, som anklagas för att inte ha tillämpat den lag som skulle göra det möjligt att frysa bidragen till Ungern, Polen och andra "olydiga" stater.

EU-parlamentets majoritet tycker inte att det räcker med miljonböter mot Polen. Sannolikt skyndar den ståndpunkten bara på sönderfallet, men EU:s "folkvalda" vill visa musklerna för sina väljare.

27 okt. 2021

En spik till i EU:s kista


Dagens beslut i Europeiska unionens domstol att bötfälla Polen med 1 miljon euro om dagen för ohörsamhet mot EU-kommissionen är bara början på ett internt sanktionskrig i EU som kan sluta med att unionen spricker.

Straffet riktar sig formellt mot Polens beslut att inte lägga ned den disciplinkammare för domare som införts, ehuru alla länder med olika metoder gör samma sak.

25 okt. 2021

Vad kostar EU:s sanktioner Sverige?

De röda staplarna är Sveriges export till Ryssland, de blå staplarna vår import därifrån.


Diagrammet ovan visar hur Sveriges handel med Ryssland, vårt största grannland, har utvecklats. Kort sagt kan man säga att den svenska exporten till Ryssland har stagnerat efter 2008 och orsakerna är till stor del politiska.

Ytterst sällan beräknar man kostnaderna för västliga sanktioner. Är det inte dags?

23 okt. 2021

100 länder backade Kina

Zhang Jun, Kinas permanenta representant i FN, får alltmer stöd från andra länder
mot den västliga smutskastningen.

Nästan 100 länder uttryckte sitt stöd till Kinas rätt att följa sin egen modell för utveckling av mänskliga rättigheter och motsatte sig politisering av människorättsfrågor för att undertrycka andra länder vid FN:s generalförsamlings 76:e session på torsdagen.


USA och några västländer startade en ny omgång av attacker mot Kina över regionerna Xinjiang, Hong Kong och Xizang (Tibet). 

21 okt. 2021

Ockupanterna måste betala återuppbyggnaden

Abdul Salam Hanafi, 2:e vice premiärminister i Afghanistan lovade att arbeta
för en bred regering med representation för alla etniska och politiska grupper.

USA bär det största ansvaret för att återuppbygga Afghanistan. Det enades representanter för talibanerna och nio grannländer till Afghanistan om igår på en konferens i Moskva. Mötet uppmanade FN att snarast organisera en konferens om humanitärt bistånd till det krigshärjade landet.

USA vägrade att delta på mötet och meddelade dagen innan att Afghanistans frusna tillgångar i USA, ca 20 miljarder dollar, inte kommer att frisläppas.

20 okt. 2021

Brittisk medverkan i massakrer i Indonesien 1965

Verkliga och påstådda kommunister fördes bort för att slaktas brutalt eller
sättas i läger i oktober 1965.

Storbritannien var ansvarig för en propagandakampanj som bidrog till masslakt på kommunister i Indonesien på 1960-talet, avslöjar tidigare hemligstämplade dokument.

USA var den främsta supportern av kuppregimen som störtade Sukarno, men britterna hade redan tidigare startat krig mot Indonesien.

19 okt. 2021

Fredspriset hamnade fel än en gång

Obama fick fredspriset efter bara nio månader vid makten. Han ökade samma år
antalet soldater i Afghanistan från 30 000 till 100 000.

Nobels fredspris delas ut slumpmässigt till goda ändamål förutsatt att de inte kränker en kultur som ägnar sig åt oändlig krigföring, skriver David Swanson.

Nobelkommittén har återigen delat ut ett fredspris som bryter mot Alfred Nobels vilja och det syfte för vilket priset skapades, och väljer ut mottagare som uppenbart inte är ”den person som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer samt bildande och främjande av fredskongresser”.

16 okt. 2021

Vem förstörde INF-avtalet?

Protest i Haag 1983 mot Nato:s beslut att utplacera 572 Pershing II-missiler över
 Europa, vilket skulle  leda till en förutsägbar upprustning i öst.

Att INF-avtalet som förbjuder medel- och kortdistansmissiler har gått i graven har i olika sammanhang framställts som en gemensam akt av undertecknarna USA och Sovjet/Ryska federationen.

På ett möte som Sveriges fredsråd arrangerade 27 september på ABF-huset i Stockholm framträdde diplomaten och ambassadören Rolf Ekéus och sa då helt riktigt att INF-avtalet sades upp av Trump.

Men så tillade han ”…utan att Putin motsatte sig det”. Det är inte en riktig beskrivning.

15 okt. 2021

Inget hejdar Kinas marsch

Kinas totala export per månad i miljarder dollar, säsongsjusterat.

Handelsvolymen mellan Kina och USA ökade med 35,4 procent från januari till september i dollar jämfört med förra året, avslöjade kinesisk tullstatistik på onsdagen.

Statistiken visar att Trumps försök att hejda Kinas marsch mot toppen var lönlöst. Under Biden har trenden återställts. Och USA sjunker obönhörligt ned i något som liknar en beroendeställning.

14 okt. 2021

Mineraler kan vara Afghanistans framtid


Mineraler kan vara en del av Afghanistans ekonomiska framtid. Koppargruvan Ainak (bilden) ägs av Kina men har stått still sedan 2008. En am
erikansk militär rapport konstaterade att det finns för minst tusen miljarder dollar av värdefulla metaller i Afghanistan.

Men klarar
talibanerna att dra igång den utveckling landet behöver? frågar sig den indiske historikern Vijay Prahsad.

Vindkraften löser inte energikrisen

En bild från USA 2020 som visar hur man begraver rotorbladen från uttjänta
vindkraftverk, i väntan på någon ännu okänd återvinningsteknik (Bloomberg).

I tyska Lauchhammer tillverkade danska Vestas
till helt nyligen upp till 67 meter långa rotorblad till vindkraftverk. De består av en blandning av glasfiberarmerad plast och kolfibrer. Fibermattor läggs i en form och bakas i en energikrävande process och ett inte oproblematiskt material som Världshälsoorganisationen (WHO) misstänker är cancerframkallande.

Nu läggs fabriken ner och Vestas aktier rasar.

13 okt. 2021

Vem ligger bakom Pandora-pappren?

En typisk medieillustration till Pandora-pappren. Vladimir Putins (t v) namn förekommer inte ens
i handlingarna.

Pandora-pappren är 11,9 miljoner läckta dokument som avslöjade hemliga konton tillhörande 35 världsledare, inklusive nuvarande och tidigare presidenter, premiärministrar och statschefer samt mer än 100 miljardärer, kändisar och företagsledare.

Men hur skedde urvalet och i vems intresse? Vem finansierar avslöjandena?

12 okt. 2021

FN:s klimatpanel friserar historien

FN:s klimatpanel har trollat bort den medeltida värmeperioden (800-1300 e Kr) och lilla istiden (1450-1850) ur historien.

Samtidigt som media fylls av tvärsäkra påståenden om klimatuppvärmningen, om smältande isar och glaciärer och att Golfströmmen håller på att avta, förekommer nu också enstaka gånger i etablerade media en kritisk diskussion.


Nyligen kunde Sveriges Radios ”Vetenskap på djupet” rapportera att mätningar visar att Golfströmmen inte har avtagit.

Andra har rest invändningar som gäller beskrivningen av klimathistorien.

10 okt. 2021

Xi betonar fredlig återförening

Kinas president Xi Jinping, även generalsekreterare för Kinas centralkommittés kommunistiska parti och ordförande för den centrala militärkommissionen, höll ett viktigt tal vid ett minnesmöte på 110-årsdagen av revolutionen 1911 i Folkets stora sal i Peking på lördagen.

Xi Jinping att Taiwanfrågan kommer att lösas som ett led i en nationell pånyttfödelse och varnade för att separatism är ett allvarligt hot mot det uppdraget och att de som förråder landet kommer att dömas av  historien.

8 okt. 2021

Kubakrisen var en Turkietkris

Det var USA:s Jupitermissiler i Turkiet som var den verkliga orsaken till krisen 1962.
De kubanska missilerna var Moskvas sätt att få Washington att lyssna.

Två ny böcker kastar nytt ljus över Kubakrisen 1962 när installationen av sovjetiska missiler på Kuba fick USA:s president John Kennedy att hota med kärnvapenkrig.


Vad ingen då visste var att Kennedy i hemlighet lät avlyssna sitt säkerhetsråd. Desto bättre för historikerna!

7 okt. 2021

Mediaspinn banar väg för nya krig


Efter talibanernas seger över den amerikanska militären har dominerande amerikanska massmedier tagit fram en ny berättelse om det "överhängande hotet om terrorism" från Afghanistan som lägger grunden för framtida militära interventioner, skriver den legendariske USA-journalisten Gareth Porter i
Grayzone.

Historien om talibanernas globala hot som pumpas ut på ett fantastiskt disciplinerat sätt har lika tydligt som någonsin visat massmedias samordning med den nationella säkerhetsstaten.

6 okt. 2021

CIA inblandat i Hammarskjölds död


I lördags var det sextio år sedan FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom när ett plan störtade över det som idag är Zambia.

Nya uppgifter talar för att planet blev nedskjutet och att USA och Storbritannien var inblandade. En pågående FN-utredning kan vara sista chansen att nå sanningen.

5 okt. 2021

Varför har inte Gandhi dött än?


Idag svälter många afghaner. Orsaken är bl.a. att västvärlden i stor utsträckning avbrutit sin humanitära hjälp. USA har frusit Afghanistans banktillgångar i storleksordningen 20 miljarder dollar. Den nära 20 år långa ockupationen har också inneburit en omställning av jordbruket till opium.

Kommer västvärlden att resa monument för att minnas den svält som den förorsakade?

Läs också ett PS från Kaj Odelstål i slutet av artikeln!

1 okt. 2021

Saakasjvili arresterad i Georgien

Georgiens premiärminister meddelade på fredagen att Micheil Saakasjvili, landets tidigare president, har arresterats efter att ha återvänt.

President Salome Zurabisjvili varnade idag för oroligheter då rapporter om före detta presidenten Micheil Saakashvilis ankomst till Georgien har väckt förvirring inför kommunalvalet.