15 okt. 2021

Inget hejdar Kinas marsch

Kinas totala export per månad i miljarder dollar, säsongsjusterat.

Handelsvolymen mellan Kina och USA ökade med 35,4 procent från januari till september i dollar jämfört med förra året, avslöjade kinesisk tullstatistik på onsdagen.

Statistiken visar att Trumps försök att hejda Kinas marsch mot toppen var lönlöst. Under Biden har trenden återställts. Och USA sjunker obönhörligt ned i något som liknar en beroendeställning.
Den bilaterala handelsvolymen USA-Kina blev 543 miljarder dollar från januari till september. Det kan jämföras med att Ryssland och Kina har målet att nå 200 miljarder dollar/år i handelsomsättning till  2024.

För Kina är alltså de ekonomiska relationerna till USA mycket viktigare än dem till Ryssland.

Tillväxten i USA-Kina-handeln visade en stark återhämtning av ekonomierna från COVID-19, vilket kommer att driva den globala ekonomiska återhämtningen, säger Tian Yun, tidigare vice chef för Beijing Economic Operation Association, i Beijing till Global Times. "Det visar att Kina och USA fördjupar sina ekonomiska förbindelser och handelsförbindelser och återgår till ett normalt spår sedan president Joe Biden tillträdde", sa han.

Under de tre första kvartalen ökade Kinas export till USA med 32,9 procent från år till år medan importen från USA steg något mer, med 43,5 procent i dollar. Det förväntas att den bilaterala handeln kommer att överstiga de 630 miljarder dollar som uppnåddes 2018, sa han.

Asia Times varnar i sin tur för att USA börjar bli alltmer importberoende. Om USA årligen köper för 635 miljarder dollar kinesiska varor, motsvarar det svindlande 27% av vad USA:s tillverkningsindustri producerar,

Kina kom ut ur covid-19-epidemin snabbare än något annat stort industriland och led mindre avbrott i sin produktionskapacitet. Det förklarar en del av ökningen av den kinesiska exporten till USA trots en tull på 20% på ungefär hälften av alla varor som säljs till Amerika.

https://www.globaltimes.cn/page/202110/1236182.shtml

https://asiatimes.com/2021/10/gobbling-chinas-exports-us-sinks-into-dependency/

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.