20 okt. 2021

Brittisk medverkan i massakrer i Indonesien 1965

Verkliga och påstådda kommunister fördes bort för att slaktas brutalt eller
sättas i läger i oktober 1965.

Storbritannien var ansvarig för en propagandakampanj som bidrog till masslakt på kommunister i Indonesien på 1960-talet, avslöjar tidigare hemligstämplade dokument.

USA var den främsta supportern av kuppregimen som störtade Sukarno, men britterna hade redan tidigare startat krig mot Indonesien.


Brittiska spioner spelade en roll i massmordet på medlemmar av Indonesiens kommunistparti (PKI) på 1960-talet och uppmanade lokalbefolkningen, inklusive armégeneraler, att "skära ut" den "kommunistiska cancern", har frisläppta dokument avslöjat.

Den indonesiska arméns brutala krossande av PKI 1965 och 1966 anses vara ett av 1900-talets värsta massmord. Mellan 500 000 och tre miljoner anhängare till kommunistpartiet slaktades, enligt olika uppskattningar.

Hemligstämplade dokument från utrikesdepartementet, som nyligen släppts av Brittiska nationalarkivet och studerats av Guardian, visar att Storbritannien inte är utan skuld till dessa chockerande händelser.

Det brittiska utrikesdepartementet hade alltid förnekat att landet skulle vara inblandat i massakrerna på kommunister, fackföreningsmedlemmar och etniska kineser i Indonesien.

Men det visar sig att London fokuserade sin propagandamaskin mot Indonesiens grundare, president Sukarno, och dennes kommunistiska supportrar, för landets hårda motstånd mot Malayafederationen. Till denna federation fördes en del av Borneo, medan Indonesien ansåg att hela ön borde ingå i Indonesien. Likaså motsatte sig Indonesien att Singapore blev självständigt. Kort sagt, brittisk "söndra-och-härska"-politik stod i konflikt med den antikoloniala rörelse som Indonesien ledde.

Spänningarna i Indonesien ökade under 1960-talet och USA stödde väpnade uppror på uteliggande öar. Sukarno, som långtifrån var någon prokommunist, utpekades av USA och militären som en medlöpare som borde avlägsnas. Den armésponsrade massakern på kommunister började efter ett påstått kuppförsök av Sukarnos anhängare inom armén den 1 oktober 1965.

Flera månader innan dess hade ett team av specialister från brittiska UD:s informationsforskningsavdelning (IRD) satts in i Singapore för att producera svart propaganda för att undergräva Sukarnos styre, enligt Guardian.

Propagandan spreds genom ett indonesiskt nyhetsbrev, som sades vara utgivet av indonesiska invandrare, men i verkligheten producerades av brittiska specialister i Singapore. Inom ett år hade cirka 28 000 exemplar av nyhetsbrevet publicerats. Storbritannien finansierade också en radiostation i Malaysia riktad till  Indonesien.

Kort efter att militärens massaker på kommunisterna började krävde det brittiskproducerade nyhetsbrevet att "PKI och alla kommunistiska organisationer" skulle "elimineras". Det påstod att Indonesien skulle vara i fara "så länge kommunistledarna är på fri fot och deras medlemmar tillåts gå ostraffade."

"Förhalning och halvhjärtade åtgärder kan bara leda till... vår ultimata och fullständiga förstörelse", varnades läsarna.

Morden ska ha intensifierats i den indonesiska skärgården veckorna efter publiceringen av nyhetsbrevet och enligt Guardian "råder det inte några större tvivel om att brittiska diplomater blev medvetna om vad som hände". De brittiska spionerna i regionen hade alla medel för att avlyssna indonesiska regeringskommunikationer och övervaka militärens rörelser, enligt tidningen.

Ett av nyhetsbreven hyllade "krigsmakten och polisen" för att "göra ett utmärkt jobb". De brittiska propagandisterna jämförde PKI med Adolf Hitler och Djingis Khan och insisterade på att "arméns arbete måste fortsätta och intensifieras".

Dessutom avslöjade ett brev från Norman Reddaway, en av de ledande propagandisterna som arbetade från Singapore, till den brittiska ambassadören i Jakarta Storbritanniens strategi "att dölja det faktum att slakten har ägt rum med uppmuntran av generalerna". Han uttryckte förhoppningen att generalerna skulle "vara bättre för oss än det gamla gänget".

UD:s experter och indonesiska generaler "sjöng i harmoni", menade Reddaway i ett annat hemligstämplat dokument. Han hyllade den brittiska propagandan för att ha bidragit till att avskaffa Sukarnos motstånd mot Malaya-projektet till "minimal kostnad" och det på bara ett halvår.

Det Reddaway beskrev som "det gamla gänget" krossades helt av de blodiga händelserna i mitten av 1960-talet. President Sukarno greps 1967 och dog tre år senare i husarrest.

Han störtades av general Suharto, som hade lett den indonesiska armén. Suharto styrde sedan Indonesien fram till 1998 och åtnjöt politiskt och ekonomiskt stöd från väst. Transparency International (TI) stämplade honom som den mest korrupta politikern i modern historia 2004 och hävdade att han förskingrade mellan 15 och 35 miljarder dollar under sin tid vid makten.

Dokument som avhemligats i USA 2017 visar att Washington inte bara hade "detaljerad kunskap" om massakern på kommunister i Indonesien, utan gav "aktivt stöd" för dessa handlingar.

En studie från Yale University beskrev den slakt som Suharto beordrade som en "absolut nödvändig rengöring". "50 till 100 PKI-medlemmar" dödades varje natt av civila antikommunistiska grupper med militärens "välsignelse".

British propaganda campaign incited mass slaughter of communists in Indonesia in 1960s, declassified papers reveal — RT UK News

1 kommentar:

  1. Boken JFK vs Allen Dulles av Greg Poulgrain är ett nyare tillskott i beskrivningen av varför Sukarno måste bort. Dulles och även holländarna visste att det fanns sagolika skatter att exploatera, något inte ens Sukarno vid tidpunkten kände till.

    George Galloway, gift med en indonesiska vars föräldrar flytt till Nederländerna, berättar sina synpunkter i sin kolumn på rt.com.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.