6 okt. 2021

CIA inblandat i Hammarskjölds död


I lördags var det sextio år sedan FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom när ett plan störtade över det som idag är Zambia.

Nya uppgifter talar för att planet blev nedskjutet och att USA och Storbritannien var inblandade. En pågående FN-utredning kan vara sista chansen att nå sanningen.


FN utreder den mystiska döden för sin andra generalsekreterare för 60 år sedan i lördags under omständigheter som tyder på att USA:s och Storbritanniens underrättelsetjänster var inblandade, skriver Consortiumnews.com..

FN:s utredning om ny information om orsakerna till flygolyckan som dödade Dag Hammarskjöld den 18 september 1961 startade 2017 och kommer att stå klar 2022, ett år försenat av pandemin. FN  har sökt samarbete från tidigare kolonialmakter och andra nationer som var framträdande under Kongokrisen, liksom de som fick sin självständighet senare. Deras samarbetsgrad har varierat mycket.

USA. och Storbritannien har hittills vägrat att avhemliga underrättelsehandlingar som FN sökt och som kunde belysa Hammarskjölds död.

Personerna som granskar utredningens framsteg i denna webbsändning, som anordnades av  Westminster United Nations Association och Institute of Commonwealth Studies vid University of London, är:

    Dr. Henning Melber, direktör emeritus, Dag Hammarskjölds stiftelse
    Åsa Theander, biträdande uppdragschef, Sveriges ambassad
    Rt. Revd. Trevor Musonda Mwamba, tidigare biskop i Botswana
    Senator Dr Sydney Sekeramayi, tidigare försvarsminister, Zimbabwe
    David Wardrop, redaktör, HammarskjoldInquiry.info
    Rt Hon Lord Boateng PC, tidigare högkommissarie i Sydafrika
    Richard Goldstone, tidigare sydafrikansk jurist, medlem i Hammarskjöldkommissionen

Vid 50-årsminnet av Hammarskjölds död utgav den brittiska forskaren Susan Williams boken "Who Killed Hammarskjöld?"

Detta fick Lord Lea of Crondall att leda en bemyndigad kommitté som 2012 inrättade Hammarskjöld-kommissionen för att bedöma nya bevis som är relevanta för flygolyckan.

Kommissionens rapport ledde till att FN:s generalförsamling stödde tillsättandet av en expertpanel med tre personer som ska granska ny information. Den panelens rapport ledde då FN:s  Generalsekreterare Ban Ki Moon som i sin tur gav uppdraget till domaren Chande Othman från Tanzania att utföra en fullständig undersökning av händelsen. I sin delårsrapport (2017) uttalade domare Othman "Det verkar troligt att ett yttre angrepp eller hot kan ha varit en orsak till kraschen, oavsett om det var genom en direkt attack ... eller genom att orsaka en tillfällig distraktion av piloterna."

Som Ove Bring, svenska UD:s tidigare folkrättsexpert, rapporterar i Svenska Dagbladet idag (6 oktober) har det tillkommit nya uppgifter. Susan Williams har utkommit med en bok om vad hon kallar "västerländskt ont uppsåt" i Afrika (White malice. The CIA and the Covert Recolonisation of Africa" (Public Affairs). 

"Williams påpekar att CIA, genom ett hemligt avtal med den svenske uppfinnaren Boris Hagelin. hade kapacitet att avkoda meddelanden från den krypto maskin Hagelin uppfunnit och som användes världen över, bland annat av FN", skriver Bring. "Apparaten ifråga. CX-52, hade en i dold komponent som gjorde att all trafik från den gick inte bara till mottagaren utan även direkt till CIA. Färdplanerna för FN:s flygplan i Kongo kunde därmed inte hållas hemliga, utan läcka till utomstående.

Natten mellan den 17-18 september 1961 störtade en DC-6:a (SE-BDY) med FN:s generalsekreterare och 15 andra ombord utanför Ndola i nuvarande Zambia. Hammarskjöld och FN var hatade i Centralafrikas europeiska kretsar, av de lokala gruvbolagen, samt av legosoldaterna från Belgien, Frankrike. England och Sydafrika. Deras agenda var ett fortsatt vitt Afrika med stöd av det västerländska gruvindustriella komplexet. Kraschen i Ndola väckte misstankar. Var CIA inblandat?

Det trodde Charles Southall, en då 27-årig amerikansk underrättelseman stationerad på Cypern. Han arbetade för signalspaningsorganet NSA (National Security Agency). Arbetsplatsen var en fönsterlös cementbyggnad utanför Nicosia där CIA höll till på bottenvåningen och NSA en trappa upp. En natt i september hör han i en radioinspelning hur ett plan skjuts ned. Piloten utropar "Jag har träffat det. Det störtar". Southall förstår senare att det rörde sig om Hammarskjölds plan och menar att radiokommunikationen var avsedd för CIA. Williams hann intervjua Southall innan han avled och har stort förtroende för hans vittnesmål."

"I den pågående FN-utredningen om Hammarskjölds i död har utredaren Mohamed Chande Othman  noterat detta vittnesmål", skriver Bring, "liksom han har noterat att kryptomaskinen CX-52 måste ha gett USA information om vad som hände den aktuella natten i Ndola. Ändå har inte USA samarbetat med FN-utredningen på denna punkt."

Mänskligt att döma kommer frågetecknen att rätas ut nästa år eller inte alls. Som Richard Goldstone berättar i videon ovan har utredarna hittat vittnen som såg hela händelseförloppet och som kan svära på att det fanns ett andra plan i luften. De har aldrig hörts. För att de är svarta och därmed ansågs opålitliga!

Stefan Lindgren4 kommentarer:

 1. Agneta Norberg skriver:

  Jag skriver här att jag nyligen återigen läst boken Gåtan kring Dag Hammarskjölds död, av Viktor Lesiovskij, Den kom ut 1985 på ryska och översattes till svenska 1989 .Författaren var diplomat,arbetade länge inom FN och var publicist och flygingenjör.Han arbetade i 20 år med denna fråga.Det ser ut som att han kommit fram till ungefär liknande slutsatser som de du nämnde.Agneta

  SvaraRadera
 2. Agneta Norberg skriver:

  Jag skriver här att jag nyligen återigen läst boken Gåtan kring Dag Hammarskjölds död, av Viktor Lesiovskij, Den kom ut 1985 på ryska och översattes till svenska 1989 .Författaren var diplomat,arbetade länge inom FN och var publicist och flygingenjör.Han arbetade i 20 år med denna fråga.Det ser ut som att han kommit fram till ungefär liknande slutsatser som de du nämnde.Agneta

  SvaraRadera
 3. En annan som behandlar mysteriet är Sixten Svensson med boken "Boris projektet"
  på Vaktel förlag

  SvaraRadera
 4. Kan rekommendera Sixten Svenssons bok " Borisprojektet" på Vaktel förlag. Den behandlar Hammarskjölds död och mycket annat. Mycket läsvärd.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.