2 maj 2020

Polisstaten ser sin chans


Österrike sätter in polis in mot dem som inte delar den officiella synen på pandemin och hur den ska bekämpas.

28 april kunde Oe24 rapportera att polisens specialenhet Cobra satts in mot en grupp av "konspirationsteoretiker" och "coronavirusförnekare": en dörr slogs in, husrannsakan på fem platser genomfördes och fyra misstänkta greps.

Gruppen, som är verksam i Österrike, har enligt källor från rättsväsendet "de bästa kontakter med ett internationellt nätverk av 162 personer".

Åklagarmyndigheten i Graz leder utredningen, som nu har lett till de fem hussökningarna i Wien, Niederösterreich, Oberösterreich och Steiermark: flera misstänkta sägs ha organiserat "statsfientliga förbindelser" och kan också vara medlemmar i den antistatliga pseudo-domstolen "Global Court".

Fyra personer arresterades på måndagsmorgonen och en misstänkt togs till förhör. Oe24 hörde från utredarna om den ideologiska bakgrunden för dessa konspirationsteoretiker och påstådda pandemiförnekare:

Den som döms i enlighet med avsnitt 246 i strafflagen ("antistatlig förening") kan du få upp till fem års fängelse.

https://www.oe24.at/coronavirus/Corona-Cobra-Einsatz-gegen-Verschwoerungstheoretiker/428011447

1 kommentar:

 1. Att politiker sätter in polis med våldsmonopol mot medborgare som inte delar politikernas åsikter är inget nytt för Österrike.

  En Sovjetflykting kan mycket väl känna igen sig i sammanhanget.

  Nu finns inte Sovjet i och för sig och dess efterträdare bland annat Ryssland har inga problem med invånare som ifrågasätter politiker. Något sämre ställt är det i Baltikum, där gäller högervridna fascismen med tolerans av socialism, socialism som kraftigt utsätts för nedvärdering. I Ukraina är det ännu värre, där är det öppen fascism som gäller. Vid pandemins utbrott blev det våldsamma kravaller mot flyktingar och flyg som ankom från Iran. I Tadzjikistan är det helt förbjudet att prata om Covid-19.

  Så på en Ex-Sovjetisk skala befinner sig Österrike någonstans mellan Baltikum och Ukraina.

  Kanske var detta skrivet med en klick humor men inte helt osökt att tänka Ukraina när man läser beskrivningen av Österrikes polisinsatser.

  Det känns si sådär 2020.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.