19 juni 2019

USA kräver att Iran håller det avtal som USA brutit

Vad visar den här bilden? Pentagon anser att den bevisar att Iran anfallit oljetankers i Hormussundet. Besättningen på en japansk tanker som skadades talar i stället om två flygande farkoster.
Den absurda situationen uppstod i måndags att USA kräver att Iran ska följa det kärnteknikavtal som USA själv har brutit.

Samtidigt ifrågasätter allt fler USA:s uppgifter om att Iran skulle ha attackerat oljetankers i Persiska viken.

Det var i måndags som State Departments talesman Morgan Ortagus gick ut med ett krav som är absurt främst för att USA ställer det:

– Vi fortsätter kräva att den iranska regimen inte skaffar kärnvapen, att den följer sina överenskommelser med det internationella samfundet, sade utrikesdepartementets talesperson Morgan Ortagus i måndags i Washington enligt nyhetsbyrån AP.

Det var i maj 2018 som Trump deklarerade att USA självsvåldigt överger avtalet med Iran, ett av Trumps oftast upprepade vallöften från 2016. Sedan dess har hårda ekonomiska sanktioner återigen riktats mot regimen i Teheran.

Detta var en handling som på flera sätt bryter mot folkrätten. JCPOA-avtalet som undertecknades 14 juli 2015 av Iran, P5 + 1 (de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd - Kina, Frankrike, Ryssland, Förenade kungariket, Förenta staterna plus Tyskland) och Europeiska unionen.var inte bara ett avtal mellan dessa stater. genom en särskild resolution i säkerhetsrådet förpliktades alla FN:s medlemmar att följa avtalet.

Den stora frågan är nu hur de andra länderna bakom avtalet ställer sig. Om de uppfyller  sina förpliktelser enligt avtalet sätter detta en viss press på Iran att också göra det.

På måndags begärde talesmannen för Irans Atomenergiorganisation Behrouz Kamalvandi att EU-länderna skulle "agera, inte prata" för att uppfylla sina JCPOA-förpliktelser som de misslyckades med så länge.

"Europa har fortfarande tid," bekräftade Kamalvandi och tillade: "Om det uppfyller sina skyldigheter inom ramen för kärnkraftsavtalet kommer situationen att kunna normaliseras."

Förra veckan sa president Rouhani att Iran kommer att upphäva några av sina JCPOA-åtaganden om Europa inte visar några "positiva signaler" och lägger till:

"Naturligtvis kan Iran inte hålla sig till detta avtal ensidigt. Det är nödvändigt att alla sidor av detta avtal bidrar till att återställa det. "

Vad som krävs av Europa är bl.a. att Irans oljehandel kan fortsätta opåverkad av USA:s olagliga sanktioner och att alla sanktioner riktade mot Iran, var sig de är kvardröjande från tiden före JCPOA, eller knäfall för USA:s nya sanktioner, ska upphävas.

Det mest sannolika är att USA, eventuellt tillsammans med Israel och Saudiarabien, kommer att rikta angrepp mot noga utvalda mål i Iran i hopp om att kunna försena Irans utveckling. Sådana anfall skulle naturligtvis beröva Iran det sista skälet att inte tillverka kärnvapen. Kunskaperna finns säkert redan, sedan mr. A Q Khan, den pakistanske handelsresanden i kärnvapen, 1998-90 erbjöd Iran den nödvändiga expertishjälpen.
Det helt avgörande för om USA/Israel ska våga göra detta är vilka signaler i omvärlden skickar. 2003 var inte ens FN:s nej och Frankrikes och Tysklands aktiva motstånd nog för att avhålla USA från att invadera Irak.

På tisdagen rapporterade israeliska dagstidningen Haaretz att enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) är Israel ett av de länder som nu leder moderniseringen av sina kärnvapenarsenaler.

SIPRI uppskattar Israels lager till mellan 80 och 90 kärnstridsspetsar, rapporterade Haaretz.

Iran har inga kärnvapen, ingen känd avsikt att utveckla dem och vill ha dem eliminerade överallt.

USA:s försök att skapa oro och möjligen starta ett nytt Mellanösternkrig har hittills haft begränsad framgång. Som regel är det bara massmedia som tror på USA:s tala om "ökad spänning" kring Persiska viken, när det handlar om en ensidig upptrappning av vapen och manskap.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har avfärdat Pentagons "bevis" för en iransk attack som "mycket vaga".

Anledningen till attackerna på en japansk oljetanker är ännu inte känd, men det japanska rederiet har sagt att två "flygande föremål" attackerade dem i Hormussundet, vilket motsäger Pentagons uppgifter att minor träffat fartygen.

red


Källor: presstv.com, stephenlendman.org m fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.