7 juni 2017

Svensk journalist bakom terrordåd i Notre Dame

Den fyrtioåriga "kalifatkrigaren" av algerisk härkomst som skadats allvarligt i Paris efter att ha attackerat polis med en hammare visade sig vara en svensk prisbelönad journalist.

Farid Ikken som sannolikt kommer att klassas som ännu en terrorist är en svensk journalist som belönats med en prestigefylld EU-utmärkelse för en artikel i Folket i Bild..


Ikken kom till Frankrike 2014 efter att ha bott i flera år i Sverige. Här tog han sin magisterexamen och frilansade för flera svenska medier 2009 och 2010.

I Sverige kallade han sig Massip Farid Ikken och hävdade att han var en berber från Algeriet. År 2009 tilldelades han EU-kommissionens journalistpris för insatser mot diskriminering för en artikel om illegala invandrare i Folket i Bild/Kulturfront.

På tisdagen attackerade Ikken franska poliser med en hammare nära Notre Dame-katedralen i Paris och skadade en av dem. Före attacken bekände Ikken trohet till Islamiska staten i en video.

Det här är inte första gången som ett svenskt spår förekommit i samband med europeisk terrorism.  Osama Krayem, från Malmö, sitter för närvarande arresterad i Belgien för misstänkt deltagande i de dödliga terrorattackerna i Paris och Bryssel, där 162 personer dog.

Dessutom bodde den algeriskfödde Mohamed Aziz Belkaid, som enligt uppgift samordnade terrorattackerna i Paris och Bryssel, i Stockholmsförorten Märsta. Senare reste han till Syrien och blev frivillig självmordsbombare för IS.

sputnik.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.