31 maj 2021

95 Natoövningar för att "slå tillbaka" Ryssland

Årets Nato-övningar utspelas i 17 tidszoner och omfattar alla hav från Atlanten och Stilla havet.

I år beräknas antalet Nato-övningar öka från 88 till 95. De sägs syfta till att stärka Europas försvar mot olika hot, främst från Ryssland naturligtvis.


Dessutom genomför enskilda Natoländer 176 nationella och multinationella övningar.

28 maj 2021

Bocken som örtagårdsmästare

Bildt lovordar att EU stoppar allt flyg över Belarus, redan före ICAO:s undersökning.

Att som SVT-Aktuellt göra Carl Bildt till sanningsvittne i frågor som rör krig och fred är verkligen att sätta bocken till örtagårdsmästare.

På sin meritlista har han bl.a. att han lobbade för USA:s olagliga invasion av Irak 2003. Han var också en av konstruktörerna av den västliga statskuppen i Kiev 2014.

27 maj 2021

Militariseringen av Arktis

En luftkuddefarkost ur USA:s arsenal över landstigning i Arktis.

Nato-länderna utvidgar sina manövrar och sina militärbaser i Arktis - mot Ryssland. Också tyska Bundeswehr är inblandat, rapporterar tyska webbsidan "German Foreign Policy" från Reykjavik.

Växande militära spänningar i Arktis överskuggade ministermötet i Arktiska rådet.

26 maj 2021

Varför landade inte planet i Vilnius, 70 km bort?


MINSK, 26 maj (BelTA) - Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko kommenterade idag händelsen med Ryanairplanet när han träffade parlamentsledamöter, medlemmar i den konstitutionella kommissionen och företrädare för regeringsorganen, rapporterar BelTA


Han motiverade Vitrysslands handlande med att det hade kommit in bombhot. Ryanairs pilot valde själva att landa och det vitryska MiG-planet skickades först därefter upp.

Han ställer också frågan varför planet inte fortsatte till Vilnius som låg bara 70 km bort.

25 maj 2021

Vem minns Nallebombningen 2012?

 Massmedias minne är sannerligen kort. 2012 kränkte ett civilt flygplan Vitrysslands gränser för att släppa ner propagandamaterial över landet - på uppdrag av Sveriges ambassad.


Att Sveriges utrikesminister idag deltar i fördömanden av de vitryska myndigheterna för "statsterrorism" är hyckleri.

Fall av tvångslandningar i historien

När Nato 2013 tvingade ner den bolivianske presidentens Morales plan (bilden) på jakt efter Edward Snowdon  hördes inga protester från de västregeringar som nu fördömer Vitrysslands agerande.

Den 23 maj landade ett flyg från Aten till Vilnius i Minsk på grund av ett meddelande om bombhot. Planet vände frivilligt om. När passagerarna kontrollerades kunde vitryska KGB gripa den efterlysta grundaren av Telegramkanalen Nexta Roman Protasevitj, som riskerar upp till 15 års fängelse.

Men händelsen är inte så unik som massmedia vill ge sken av.

23 maj 2021

Företagens girighet förlänger pandemin



Vaccinproduktionen är för närvarande inte i närheten av att inom rimlig tid kunna leverera de 10-15 miljarder doser som behövs för att stoppa spridningen av viruset, skriver ekonomen och mottagaren av ekonomipriset till Alfreds Nobels minne, Joseph Stiglitz och handelsexperten Lori Wallach i en debattartikel.

I slutet av april hade endast 1,2 miljarder doser producerats över hela världen. I den här takten kommer hundratals miljoner människor i utvecklingsländerna att förbli ovaccinerade åtminstone fram till 2023.

21 maj 2021

Feuchtwangers oöverträffade klarsyn

Lion Feuchtwanger i ett flygplan i New York 1932.

Den tyske författaren Lion Feuchtwangers ”Framgång”, nu återutgiven på Nilsson förlag, skildrar som ingen annan roman den framväxande nazismen och förutsade dess maktövertagande i hela Tyskland.

Boken utkom 1930, då många redan dömt ut nazismen, men redan samma höst blev nazistpartiet NSDAP överraskande näst största parti i de tyska valen.

EU:s fond för återhämtning - från vad?

EU-kommissionens enahanda verktygslåda. Allt verkar gå ut på att
öka den överstatliga makten. Dock ligga självutplånande lågt mot USA.

Den sittande EU-kommissionen har nu styrt i cirka 500 dagar. Kritiken växer mot att kommissionen är handlingsförlamad i många viktiga frågor men samtidigt försöker tillskansa sig mera makt.

Det visar sig nu att den s k återhämtningsfonden på 800 miljarder euro ingenting har att göra med pandemin - det avgörande beslutet kan fattas först när pandemin är över - utan uteslutande handlar om ett försök att införa en "beskattning för 2000-talet", dvs. en beskattningsrätt för EU.

20 maj 2021

USA häver sanktionerna mot Nord Stream 2 AG

Biden-administrationen har upphävt sanktionerna mot ett företag som bygger gasexportledningen Nord Stream 2, som ska öka de ryska gasleveranserna till Europa.

USA ogillar projektet men inser att sanktionerna kan få ett högt pris i form av tyskt missnöje.

Pinochet-alternativet – i rysk stil


Under rubriken "Pinochet-alternativet – Auktoritär liberalism av rysk stil" begrundar den kandensiske professorn Paul Robinson, författare till många böcker om Ryssland, hur det kunde ha gått om de ryska ledarna valt Pinochetalternativet.

Ett tag låg det nära till hands, men sedan kom Putin...

19 maj 2021

Ett tvivelaktigt sällskap


Jan Eliasson är styrelseordförande i fredsinstitutet SIPRI och är ansvarig för inbjudan av USA:s f d utrikesminister Madeleine Albright. Tre topprepresentanter för socialdemokratin medverkar.

Det är naturligtvis inte förbjudet att tala med krigsförbrytare. Men borde det inte ske i domstol?

18 maj 2021

Ord och inga visor i duman

Gennadij Ziuganov, 76 år, leder den kommunistiska oppositionen i Ryssland sedan 28 år.

I onsdags la den ryske premiärministern Michail Misjustin fram en rapport om regeringens arbete under det gångna året.

Det följdes av en partiledardebatt. Mest kritisk av alla var kommunistledaren Gennadij Ziuganov.

17 maj 2021

Nato ökar närvaron i Östersjön och Nordsjön

En amerikansk flottist på en jagare av Arleigh Burke-klassen följer övningen Baltops
i Östersjön 2018. Fartygens bestyckning uppfattas som ett hot av Moskva.

USA och Nato planerar att utöka sin närvaro i Östersjön och Nordsjön, där upp till 15 krigsfartyg är i aktiv tjänst idag, inklusive jagare av typen Arleigh Burke, som är ett direkt hot mot Ryssland. Det säger befälhavaren för den ryska Östersjöflottan, amiral Alexander Nosatov.

I en intervju som publicerades idag, den 17 maj, i en intervju med det ryska försvarsministeriets tidning Krasnaja Zvezda, uppgav han att två grupper ur Nato:s gemensamma flottstyrkor, med 15 krigsfartyg och stödfartyg, opererar permanent i Nord- och Östersjön.

12 maj 2021

Blinken hyllade pressfriheten

På Pressfrihetens dag som inföll i måndags gav USA:s utrikesminister Antony Blinken en intervju med Radio Free Europe, den statliga amerikanska propagandasändaren.

"USA stöder bestämt oberoende journalistik", sa han. "Grunden för alla demokratiska system" innebär att "hålla ledarna ansvariga" och "informera medborgarna". Han  varnade för att "länder som förnekar pressfrihet är länder som inte har mycket förtroende för sig själva eller för sina system."

11 maj 2021

Under falskt flagg

Klorgasattacken i Douma, Syrien, bar alla kännetecken av en operation under falskt flagg.

I en tid då stormakternas krigsmakter och underrättelsetjänster är mer välfinansierade än någonsin ökar också deras möjligheter att manipulera opinionen.

Ett sprängdåd där, en gasattack där räcker för att skänka legitimitet i en värld där allmänhetens information styrs av stora mediekoncerner, tätt sammanlänkade i västliga nätverk

8 maj 2021

Tyskar manas att glömma Barbarossa


En inflytelserik tysk journalist skriver i Die Zeit att det är dags att ge upp tanken på att det  skulle vara "en moralisk plikt att till nästan vilket pris som helst hålla fred med Ryssland på grund av det tyska angreppet på Sovjetunionen 1941".


Berlins utrikespolitiker pressar på för nya konfrontationer mot Ryssland, rapporterar webbtidskriften German Foreign Policy.

Vad händer i Myanmar?

Vem ligger bakom den "nationella enhetsregering" som idag utmanar militären i Myanmar?

Situationen uppvisar farliga likheter med situationen i Syrien 2011.


Den indiske veterandiplomaten M K Bhadrakumar varnar på sin blogg för ett statligt sammanbrott och inbördeskrig i det mångetniska och mångkonfessionella Myanmar.

6 maj 2021

G7-mötet fortsätter kursen mot Ryssland

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab var värd för G7-mötet i London.

Kommunikén från G7-mötet, med representanter från Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA liksom EU, välsignar fortsatt hets mot Ryssland, som påstås ha "annekterat" Krim och "undergräva" den västliga demokratin.

Men genom att tala om behovet av "stabila och förutsägbara förbindelser" gör uttalandet en viss kurskorrigering. Indirekt medger uttalandet att det är västsidan som har gungat båten.

Afghanska freden har en chans


Enligt den indiske veterandiplomaten M K Bhadrakumar  har den afghanska freden en chans efter det avtal som slöts den 30 april i Doha mellan representanter för Förenta staterna, Ryssland, Kina och Pakistan  i samråd med Ashraf Ghanis regering och talibanerna om en färdplan för fred.

Samtidigt inledde USA och Nato formellt sitt trupptillbakadragande från Afghanistan.

5 maj 2021

Är gröna Anna-Lena Pentagons hopp i Europa?

De grönas kanslerkandidat Annalena Baerbock vill hjälpa USA att stoppa NordStream 2.

Det tyska miljöpartiet har en chans att komma med i en regeringskoalition efter valet i september. Det kan innebära att den tysk-ryska gasledningen NordStream2 stoppas i sista minuten, någonting som USA har krävt.

Det är i så fall inte första gången som Tysklands gröna gör drängtjänster åt Nato.

4 maj 2021

När brittiskt krigsflyg dödade tusentals ryssar

Det här är historien om hur det kungliga brittiska
flygvapnet den 3 maj 1945 sänkte det tyska
passagerarfartyget Cap Arcona i Lübeckbukten.


Ombord fanns mellan sju och tolv tusen fångar från koncentrationsläger, i huvudsak ryssar och andra sovjetmedborgare.

Händelsen doldes för Sovjetunionen och först nu håller arkivforskningen på att öppna sanningen.

2 maj 2021

Mänskligheten hängande i ett järnkors


Vad sa USA:s president Dwight D. Einsehower i ett tal i Washington D.C. den 16 april 1953?


Han hade nyss tillträtt sin post, som han hade vunnit inte minst på sina militära insatser.