11 maj 2021

Under falskt flagg

Klorgasattacken i Douma, Syrien, bar alla kännetecken av en operation under falskt flagg.

I en tid då stormakternas krigsmakter och underrättelsetjänster är mer välfinansierade än någonsin ökar också deras möjligheter att manipulera opinionen.

Ett sprängdåd där, en gasattack där räcker för att skänka legitimitet i en värld där allmänhetens information styrs av stora mediekoncerner, tätt sammanlänkade i västliga nätverk

Termen "falskt flagg"  kommer från forna tiders sjökrig där ett fartyg kunde hissa en annan nations flagga innan de attackerade som ett sätt att komma närmare sitt mål.

Här är några av de mest berömda operationerna under falskt flagg.

Mukdenincidenten startade ett av historiens längsta och m est blodiga krig, mellan Kina och Japan.  Japanerna siktade in sig på att ockupera kinesiska Manchuriet så snart de slagit ryssarna i  kriget 1904-05. 

Japanska soldater var redan stationerade i provinsen för att skydda den japanskägda Södra Manchuriet-järnvägen. Japanerna ville att kineserna skulle attackera deras styrkor som en ursäkt för att invadera. Japanerna tröttnade på att vänta.

En 1:e löjtnant från det japanska 29: e infanteriet planterade sprängämnen på spåren som skadade en järnvägssektion på 1,5 meter. Det hade liten effekt på järnvägens verksamhet. I själva verket passerade ett tåg på spåret lätt över det skadade området.

Nästa dag, 19 september 1931, började japanerna beskjuta kinesiska garnisoner och attackerade dem. I ett fall dödade 500 japanska trupper 7000 eller fler kineser.

Inom de närmaste fem månaderna ockuperade den japanska armén hela Manchuriet. Andra världskriget startade i Fjärran Östern långt innan Europa hade insett vad som var på gång.

Gleiwitz-incidenten blev början på den tyska invasionen av Polen. I augusti 1939 stormade SS-kommandon, utklädda som polacker, en radiostation i Överschlesien, i Tyskland. Angriparna sände ett kort, antityskt meddelande på polska.

De tyska angriparna ville ha polsk aggression och mördade en tysk bonde som fångades av Gestapo och dödades med gift. Kroppen var klädd som en sabotör, sköts ett antal gånger och lämnades sedan framför radiostationen.

Några fångar från koncentrationslägret Dachau fick samma behandling, men deras identifiering omöjliggjordes av att ansiktena krossade.

Allt detta var en del av Operation Himmler, utformad för att rättfärdiga invasionen av Polen, som började nästa dag.

Tonkinintermezzot ledde till USA:s bombkrig mot Demokratiska republiken Vietnam.

Den 2 augusti inrapporterades en nordvietnamesisk attack mot den amerikanska jagaren ”Maddox”som i dagsljus anfölls av tre torpedbåtar omkring 45 kilometer från land, det vill säga på internationellt vatten. Med stöd av stridsplan slog jagaren tillbaka anfallet, och alla de tre angripande fartygen skadades.

Den 4 augusti kom rapporten om ett nytt anfall mot ”Maddox”, denna gång ungefär 80 km från kusten. Detta var en nattlig attack som varade flera timmar och slutade med att två av de angripande fartygen sänktes.

Den 5 augusti på morgonen bombade USA och förstörde omkring 25 nordvietnamesiska torpedbåtar inne i deras hamnar,

Regeringen i Hanoi förnekade blankt att det förekommit någon sjöstrid den 4 augusti, men medgav ett intermezzo den 2 augusti.

USA:s försvarsminister fick stöd för en upptrappning av kriget på grundval av en minst sagt missvisande beskrivning av Tonkinintermezzot. Bland annat "glömde" han att nämna att amerikanska och sydvietnamesiska flottenheter hade bombarderat två nordvietnamesiska kustöar omedelbart norr om 17:e breddgraden den 30 juli.

Att den nordvietnamesisksa attacken den 4 augusti aldrig ägde rum är avgörande  eftersom den var motiveringen för kongressens godkännande av den s k Tonkinresolutionen, vilket gav presidenten full befogenhet att använda militären för att hjälpa ”alla medlemmar eller protokollstater i Sydostasiens kollektiva försvarfördrag” som hotades av "kommunistisk aggression utan krigsförklaring".

Östra Ghouta, Douma, Khan Sheykhoun är namnet på tre platser som den syriska regeringen enligt USA utsatt för gasattacker. I två av fallen togs de påstådda gasattackerna till förevändning för att anfall Syrien-

7 april 2017 följdes Khan Sheykhoun-händelsen av ett amerikanskt missilangrepp. 14 april 2018 följdes händelserna i Douma av ett gemensamt amerikansk-brittisk-franskt angrepp.

Den grävande reportern Seymour Hersh har dokumenterat att en sarinattack som skylts på den syriska regeringen faktiskt utfördes av terroristgrupper med stöd av Turkiet och Saudiarabien. Hersh dokumenterade också att kemiska vapen transporterades från Libyen till USA-stödda rebellgrupper i Syrien av CIA och Hillary Clintons utrikesdepartement.

                                                                      * * *

Listan kan göras mycket längre. Ta t ex sänkningen av USS Maine i Havannas hamn i februari 1898, då 251 USA-matroser och officerare omkom.

Biträdande marinminister Theodore Roosevelt slog ner alla rapporter om att händelsen kunde ha orsakats av en explosion ombord. Med hjälp av Hearstpressen piskades antispanska stämningar upp och snart var det ett oomstritt faktum att Maine hade sänkts av spanjorerna. Krig utbröt och resulterade bl.a. i att USA la beslag på Filippinerna som koloni (till 1946).

Stefan Lindgren

4 kommentarer:

 1. Vad ska man säga om anfallet i Kabul med ett 80-tal döda, mindre än en vecka efter att USA annonserar sitt återtåg. Vem har intresse av att störa återtåget?
  Per boström

  SvaraRadera
 2. Ang. den s.k. Mukdenincidenten så bör man, för att klargöra händelsen, tillägga att japanerna skyllde bombdådet på kinesiska terrorister och det blev sen försvaret för deras angrepp.

  SvaraRadera
 3. Falskt flagg måste vara hänsynslöst fräckt för att vilseleda på övertygande sätt. Det mesta tyder numera på att MH 17 -nedskjutningen var ett sådant och därför var det särdeles skarpsinnigt av Kees van der Pijl att komma ut med en bok där han utan att känna till de tekniska detaljerna (som alltjämt hemlighålls) kunde skissa till ett mönster där varje pusselbit pekade i samma riktning: nedskjutningen var avsiktlig och skulle utlösa en militär intervention från NATO. Någon, troligen Tyskland, fick emellertid kalla fötter och interventionen ställdes in.

  Till detta anknyter en personlig observation: Bara en dag senare när medierna trummade på som intensivast sprängde ett jaktplan ljudvallen vid finska sydkusten. Har aldrig hänt varken förr eller senare. Men kort efter denna händelse och när alla alternativ troligen ännu var öppna: En dånande knall över bygderna: nu är det allvar här.

  SvaraRadera
 4. Gustav III inledde för övrigt sitt ryska krig på samma sätt; med ett fejkat överfall på en svensk postering av svenskar utklädda till kosacker.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.