25 maj 2021

Fall av tvångslandningar i historien

När Nato 2013 tvingade ner den bolivianske presidentens Morales plan (bilden) på jakt efter Edward Snowdon  hördes inga protester från de västregeringar som nu fördömer Vitrysslands agerande.

Den 23 maj landade ett flyg från Aten till Vilnius i Minsk på grund av ett meddelande om bombhot. Planet vände frivilligt om. När passagerarna kontrollerades kunde vitryska KGB gripa den efterlysta grundaren av Telegramkanalen Nexta Roman Protasevitj, som riskerar upp till 15 års fängelse.

Men händelsen är inte så unik som massmedia vill ge sken av.


Den 23 februari 2010 tvingade iranskt stridsflyg ett Boeing 737-passagerarplan från Kyrgyz Airways att landa i  Bandar Abbas i södra Iran. Abdulmalik Rigi, ledaren för den sunnitiska terroristgruppen Jundallah som reste på ett falskt afghanskt pass kunde gripas. Terroristen dömdes till döds och hängdes i ett fängelse i Teheran.

2012 tvingade turkiska stridsflygplan ned ett syriskt passagerarplan i Ankara. Flyget från Moskva till Damaskus misstänktes ha transporterat militär last. Det var 35 passagerare ombord, inklusive 17 ryssar, inklusive barn

Efter att ha inspekterat flygplanet meddelades att planet innehållit komponenter som "kunde användas i" missiler och radiokommunikationsutrustning. Allt detta beslagtogs, varefter flygplanet tilläts fortsätta sin flygning till Syrien.

I juli 2013 misstänkte amerikanska underrättelsetjänster bolivianska ledaren Evo Morales presidentflygning för att ha visselblåsaren Edward Snowden ombord.  Planet tvingades ner i Österrike genom att tre Nato-länder stängde sina luftrum. Händelsen är unik i den meningen att den kränkte särskilda folkrättsregler till skydd för statsöverhuvuden.

2016 lyfte ett Belavia-plan från Kievs flygplats Juljany. Femtio kilometer innan planet gick in i Vitrysslands luftrum instruerades piloterna att omedelbart återvända till Kiev.

Ukrainska myndigheter hade fått uppgifter om att en viss armenisk medborgare varit inblandad i anti-Maidan-verksamhet. Den armeniska medborgaren som avlägsnades från planet släpptes nästan omedelbart. Han flög till Minsk med nästa flyg och anlände dit en timme senare.

Sommaren 2020 tvingades ett iranskt Mahan Air-passagerarplan på väg från Teheran till Beirut ned av ett amerikanskt F-15-plan. Enligt piloterna gjorde stridsflygplanet farliga manövrer som kunde framkalla en kollision. Flygningen nådde ändå Beirut, men tvingades göra en nödlandning. Flera personer skadades av den den hårda landningen.

Den s k Chicagokonventionen säger att ICAO-medlemmar (
International Civil Aviation Organization) har full och exklusiv suveränitet över luftrummet över deras territorium.

Ett av styckena i konventionen fastställer att varje stat har rätt att kräva att ett civilt flygplan landar på en bestämd flygplats ”om det flyger över sitt territorium utan tillstånd eller om det finns skälig skäl att tro att det används för något syfte som är oförenligt med syftet med denna konvention ”.

Dokumentet föreskriver att de deltagande länderna i alla fall är skyldiga att säkerställa flygplanets säkerhet.


https://www.5-tv.ru/news/344257/istrebiteli-vvozduh-slucai-prinuditelnyh-posadok-samoletov-vmirovoj-istorii/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.