17 maj 2021

Nato ökar närvaron i Östersjön och Nordsjön

En amerikansk flottist på en jagare av Arleigh Burke-klassen följer övningen Baltops
i Östersjön 2018. Fartygens bestyckning uppfattas som ett hot av Moskva.

USA och Nato planerar att utöka sin närvaro i Östersjön och Nordsjön, där upp till 15 krigsfartyg är i aktiv tjänst idag, inklusive jagare av typen Arleigh Burke, som är ett direkt hot mot Ryssland. Det säger befälhavaren för den ryska Östersjöflottan, amiral Alexander Nosatov.

I en intervju som publicerades idag, den 17 maj, i en intervju med det ryska försvarsministeriets tidning Krasnaja Zvezda, uppgav han att två grupper ur Nato:s gemensamma flottstyrkor, med 15 krigsfartyg och stödfartyg, opererar permanent i Nord- och Östersjön.

"I Östersjön och Nordsjön finns jagare av typen Arleigh Burke, som ingår i det europeiska  missilförsvarssystemet, i ständig beredskap", säger han.

Nosatov noterade att mer än 20 sjöövningar planeras, inklusive storskaliga sådana, under vilka Nato:s styrkor till havs kan utökas till 30 till 40 fartyg.

– I år kommer Natoländerna tillsammans med Sverige och Finland att hålla övningen Northern Coasts 2021, som kommer att omfatta en grupp på upp till 30 fartyg och 40 flygplan, säger Nosatov.

Som EADaily rapporterar har Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu tidigare betonat att "Rysslands oro inte så mycket gäller Nato:s underrättelsetjänst som blockets försök till styrkedemonstrationer".

I våras började Nato stärka sin gruppering i Polen och de baltiska staterna. Enligt Sjojgu har Moskva vidtagit lämpliga åtgärder för att reagera på alliansens militära verksamhet som hotar Ryssland.

EADaily

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.