28 nov. 2020

En dystopi kallad ”Den stora återställningen”

Visst är det härligt att slippa mänskligt umgänge? En bild från World Economic Forum 2016.

Den amerikanskfödda Parisjournalisten Diana Johnstone granskar i en artikel på Consortiumnews temat för den senast publicerade rapporten från World Economic Forum: Covid 19 - The Great Reset
, den stora återställningen.

Johnstone menar att ekonomerna Klaus Schwab och Thierry Malleret med sådan glädje hälsar pandemin som förebud om deras föreslagna socioekonomiska omvälvning, att om inte  Covid-19 dykt upp så hade de uppfunnit något liknande - om de kunnat.

27 nov. 2020

Väst hindrar återuppbyggnad i Syrien

Här en grupp med 500 flyktingar som återvände från Libanon i april.

EU bojkottar konferensen om återbyggnad i Syrien. 1,3 miljoner flyktingar vill återvända, men "det är för tidigt", säger EU:s representant för utrikesfrågor Josep Borrell.

Karin Leukefeld, tysk sjuksköterska, som länge arbetat i och rapporterat från Syrien beskriver den perversa situationen.

25 nov. 2020

1 400 civila bomboffer i Irak lokaliserade


Den USA-ledda koalitionen i Irak och Syrien har släppt data som lokaliserar nära 1 400 civila dödsfall av bombningar över IS-kontrollerade områden sedan 2014.

Det är webbprojektet Airwars som fått tillgång till koordinaterna för de allierades bombangrepp och därmed kunnat för första gången korrekt lokalisera förlusterna av civila.

24 nov. 2020

EU:s vaccinavtal kan kosta 75 miljarder kr

Specialbyggda lastbilar som kan hålla Pfizers vaccin vid minus 80 grader
väntar i New York på att börja distributionen-

Två coronavacciner kan komma att godkännas redan i december. Det är de goda nyheterna från EU:s videotoppmöte.

De dåliga är: EU har ännu inte vunnit kapplöpningen med USA - och det kan komma att bli ruskigt dyrt.

Så ser USA (ned) på Kina

1899-1901 deltog trupper från åtta länder - amerikanska, österrikisk-ungerska, brittiska,
franska, tyska, italienska, japanska och ryska i nedkämpandet av boxarupproret i Kina.

Allmänheten har händelsevis fått en smula insyn i hur USA:s utrikesdepartement tänker om relationen till Kina.


Sajten Axios har lagt ut en tidigare inte tillgänglig rapport om hur USA tänker sig att det ska gå till att förhindra att Kina blir en supermakt. Tankarna kommer från Trumps team, men bygger på en strategi som lanserades under Obama. Den 75-sidiga rapport sammanfattas av Sputnik News.

23 nov. 2020

Give the Nobel Peace Prize to Putin!


Thanks to his total committment and balanced approach the Azeri-Armenian bloodhsed has been stopped with a minimum of prestige lost for any party.

Many Azeri refugees can return home and the Armenians left in Karabach have Russian protection.

Stefan Lindgren, editor of Nyhetsbanken.se

21 nov. 2020

Fotografen Odd Uhrbom har gått bort


Fotografen Odd Uhrbom har gått bort i 79 års ålder. Mest känd är han för fotografierna i boken "Gruva" som Sara Lidman skrev texten till (Bonniers 1968).

Boken kom att spela en stor roll för den efterföljande strejken i
Malmfälten.

19 nov. 2020

Världens största frihandelsavtal tecknat

Tio ASEAN-länder plus fem andra länder i Asien och Stillahavsområdet har undertecknat världens största handelsavtal när det gäller BNP. Pakten förväntas driva ekonomisk tillväxt i region som domineras av Kina.

Av de stora asiatiska ekonomierna var det bara Indien som saknades. För USA som satsat på att isolera Kina är avtalet en dålig nyhet.

18 nov. 2020

Ukrainas regering föreslår "koncentrationsläger".


Den ukrainska regeringen har lagt fram ett lagförslag i parlamentet som föreskriver inrättande av läger där människor - främst ryssar – ska kunna hållas kvar på obestämd tid och utan domstolsbeslut. Kritikerna mot lagen talar om "koncentrationsläger".
 

Den 5 november lade den ukrainska regeringen fram ett lagförslag i Rada som gör det möjligt att internera huvudsakligen ryssar i läger utan vare sig domstolsbeslut eller tidsbegränsning, skriver Thomas Röper på hemsidan anti-Spiegel.

17 nov. 2020

Hon vill kunna sänka Kinas flotta


Michele Flournoy tippas bli Joe Bidens försvarsminister. Hon har nyligen föreslagit att USA-flottan ska byggas upp för att ha kapacitet att sänka Kinas flotta - såväl örlogsflotta och handelsflotta - på 72 timmar.

Biden tros inte söka försoning med Kina utan fortsätta på den aggressiva kurs som inleddes redan under Obama.

14 nov. 2020

Engångsmasker nästa stora miljöhot?


Alldeles nyss var sugrör av plast mänsklighetens stora fiende. Men vad kommer den nuvarande betoningen av ansiktsmasker och plasthandskar att få för miljlöföljder, undrar websidan theartofannihilation.com?

Engångssugrören av av plast nådde verkligen astronomisk spridning. Det talades om 500 miljoner sugrör om dagen, enbart i USA.

13 nov. 2020

Kreml dröjer med gratulationer


President Putins talesman Dmitrrij Peskov förklarade idag skälet till att Ryssland inte har gratulerat Joe Biden och Kamala Harris till segern i det amerikanska presidentvalet.

Putin inväntar det officiella resultat av det amerikanska valet av "artighet", säger Peskov, och det  innebär inte någon form av tyst stöd för Donald Trump.

12 nov. 2020

Varför Bidens Ukrainaaffärer tystats ned

Ett av de mer pikanta inslagen i Burismaskandalen var ett försök att muta korruptionsåklagare
med fem milj. $. I somras greps Burismas juridiska chef Andriy Kichu, men släpptes mot borgen

För att förstå det amerikanska presidentvalet nyligen och de internationella politiska och mediereaktionerna på detta är det viktigt att känna till maktstrukturen i det amerikanska imperiet och dess media, skriver Swiss Policy Reasearch.

Presidentvalet i USA är endast på ytan ett val mellan två politiska partier, eftersom det amwerikanska etablissemangets främsta företrädare, tankesmedjan US Council on Foreign Relations (CFR), omfattar båda dessa partier. 

Freden i Kaukasus stärker Rysslands roll


Det avtal om eldupphör som slöts natten till i tisdags mellan Azerbajdzjan, Armenien och Ryssland  håller redan på att omsättas i praktiken. Rysk trupp är i full färd med att utplaceras längs stridslinjen.

Krigsslutet får ses som ett nederlag för den armeniska expansionism som i kriget 1992-94 gav Armenien kontroll över sju distrikt i Azerbajdzjan som aldrig tillhört det tidigare autonoma området Nagorno-Karabach.

9 nov. 2020

Trump avsätter försvarsministern


President Donald Trump meddelade på Twitter måndag att han har avskedat försvarsminister Mark Esper, och att Christopher Miller, som fungerar som chef för National Counterterrorism Center, omgående kommer att ersätta Esper.

Espers alltmer spända förhållande till Trump fick honom att förbereda ett avgångsbrev för flera veckor sedan. Esper vägrar att verkställa presidentens order att ta hem trupperna från Afghanistan före nyår.

6 nov. 2020

1,8 miljoner "döda själar" röstade i USA-valet

Den amerikanska NGO:n Judicial Watch har jämfört demografisk statistik i USA län för län och jämfört med antalet röstande. De har funnit stora avvikelser. Ibland har dubbelt så många röstat som antalet medborgare med rösträtt, skriver organisationens hemsida.

Totalt har Judicial Watch identifierat  1,8 miljoner "döda själar" i 353 län i 29 stater.

Ungern köper Sputnik V-vaccin

Sars-Covid-Vak är det officiella namnet på det ryska vaccinet som ges i två injektioner.
Ryska forskare arbetar f.n. med 20 andra vaccin för att täcka olika behov.

Ungern planerar att köpa ett litet parti rysk COVID-19-vaccin i december, rapporterade Reuters efter ett uttalande av av landets utrikes- och handelsminister Peter Szijjarto, som själv drabbats av viruset. I EU är det ännu förbjudet att använda det ryska vaccinet.

"Ryssland kommer att leverera små doser av vaccin i december för att göra kliniska test här och slutföra licensprocessen. De sa att de kunde börja stora leveranser från den andra eller tredje veckan i januari", sade utrikesministern.

2 nov. 2020

Lukasjenko erbjuder Macron medling


Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko erbjuder den franske ledaren Emmanuel Macron sin medling i relationerna med muslimer, berättade han vid ett möte med metropoliten Venjamin , rapporterar nyhetsbyrån BelTA.

"Muslimer har aldrig skapat några problem för oss", förklarade Lukasjenko. Liksom Polen har Vitryssland haft en muslimsk minoritet i århundraden.