25 nov. 2020

1 400 civila bomboffer i Irak lokaliserade


Den USA-ledda koalitionen i Irak och Syrien har släppt data som lokaliserar nära 1 400 civila dödsfall av bombningar över IS-kontrollerade områden sedan 2014.

Det är webbprojektet Airwars som fått tillgång till koordinaterna för de allierades bombangrepp och därmed kunnat för första gången korrekt lokalisera förlusterna av civila.

Frisläppandet av data är ett resultat av Airwars arbete på uppdrag av döda och sårades anhöriga. För första gången får drabbade irakier och syrier om deras nära och kära drabbats i en viss händelse. Det kan i sin tur öppna vägen för både ursäkter och ekonomisk ersättning från USA och dess internationella allierade.

Från Pentagons sida är beslutet en gest för att visa ökad ”transparens” och för Airwars är det ett erkännande av deras arbete.

I vissa fall kan händelser lokaliseras korrekt ner till bara en meters marginal. Det kan bli normbildande och göra det svårare i framtiden att mörka följderna av bombangrepp.

I augusti 2014 började den USA-ledda koalitionen att bomba den s k islamiska staten efter att militanter tagit kontroll över stora territorier i Syrien och Irak. Miljontals civila fångades i ett brutalt krig som varade i flera år, med strider som ofta ägde rum i starkt bebyggda stadsdelar.

Under årens lopp har den USA-ledda koalitionen erkänt många hundratals civila dödsfall genom sina egna handlingar - men att identifiera exakt var dessa ägde rum har varit en stor utmaning.

Airwars
har nu lagt till ett nytt kartläggnings- och forskningsverktyg på sin webbplats, The Credibles, som syftar till att kartlägga alla incidenter i både Irak och Syrien. Uppgifterna har också visualiserats i samarbete med The Washington Post.

Uppgifterna som tillhandahålls av den amerikanska militären är, anser Airwars, unika. Ingen tidigare krigförande makt tros ha avslöjat med sådan noggrannhet var och när den har skadat civila.

Många av dessa händelser har redan dokumenterats väl av berörda samhällen själva, med tillhörande fotografier, videor och berättelser om ögonvittnen. Airwars listar för närvarande också namnen på mer än 900 offer från dessa händelser, som nu kunnat lokaliseras exakt.

Bara tre av 344 bekräftade civila olyckshändelser har utelämnats från datainformationen. De rör troligen känsliga specialstyrkor. I ett fall är det brittiska försvarsdepartementet som fortfarande avböjer att lämna ut lokal information.

Mer än 29 600 civila har dödats av USA-ledda koalitionsåtgärder i Irak och Syrien sedan 2014, enligt Airwars övervakning.

Enligt Pentagon gjordes endast sex utbetalningar av ersättning till skadade civila irakier under 2019, jämfört med mer än 600 sådana utbetalningar i Afghanistan. Chanserna att få ersättning tros öka med den nya tillgången till data.

Källa: https://airwars.org/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.