13 nov. 2020

Kreml dröjer med gratulationer


President Putins talesman Dmitrrij Peskov förklarade idag skälet till att Ryssland inte har gratulerat Joe Biden och Kamala Harris till segern i det amerikanska presidentvalet.

Putin inväntar det officiella resultat av det amerikanska valet av "artighet", säger Peskov, och det  innebär inte någon form av tyst stöd för Donald Trump.


"Vi kommenterar inte valet och den nuvarande utvecklingen, vi väntar bara på att amerikanska myndigheter - inte amerikanska medier - ska tillkännage namnet på en tillträdande president," betonade Peskov .

Men han påminner också att det var under åren med Barack Obama som president och Joe Biden som vice president som relationerna mellan länderna surnade, för att därefter inte kunna repa sig under Donald Trump, trotts dennes deklarerade goda vilja.

USA har som en före detta hegemon på den internationella scenen haft svårt att anpassa sig en multipolär värld, vilket resulterat i att internationella institutioner kollapsat, påpekar Peskov.

Särskilt under Obamas sista sex månader vid makten förekom "många meningsskiljaktigheter som förmodligen var ett förebud om den försämring som inträffade i våra relationer under Trumps presidentskap."

Samtidigt avböjde talesmannen att svara på en fråga vad Kreml förväntar sig av Joseph Bidens och Kamala Harris administration. "Jag har ingen rätt att kommentera detta innan det officiella valresultatet," sa Peskov.

Ryssland skulle vilja se en amerikansk president som är angelägen om att återuppliva bilaterala förbindelser, sade presidentens talesman. Vi kommer att samarbeta med varje president som valts av amerikanerna själva, försäkrade Peskov."Vi kommer att visa respekt för alla val av det amerikanska folket," sa Peskov och citerade Putin.

Peskov betonade att Ryssland aldrig hade blandat sig i USA:s inre angelägenheter och aldrig skulle göra det i framtiden heller.

Vinnaren i presidentvalet loppet är ännu formellt inte fastställt. Även om rösträkningen fortfarande pågår anser stora amerikanska medier att den demokratiska utmanaren har vunnit presidentvalet.

TASS 13 november

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.