6 nov. 2020

Ungern köper Sputnik V-vaccin

Sars-Covid-Vak är det officiella namnet på det ryska vaccinet som ges i två injektioner.
Ryska forskare arbetar f.n. med 20 andra vaccin för att täcka olika behov.

Ungern planerar att köpa ett litet parti rysk COVID-19-vaccin i december, rapporterade Reuters efter ett uttalande av av landets utrikes- och handelsminister Peter Szijjarto, som själv drabbats av viruset. I EU är det ännu förbjudet att använda det ryska vaccinet.

"Ryssland kommer att leverera små doser av vaccin i december för att göra kliniska test här och slutföra licensprocessen. De sa att de kunde börja stora leveranser från den andra eller tredje veckan i januari", sade utrikesministern.


Han tillade att produktionen av läkemedlet i framtiden kan ske inom landet.

Tidigare har de ungerska myndigheterna redan meddelat att de är beredda att köpa ett vaccin mot koronavirus tillverkat i Ryssland eller Kina. Europeiska kommissionen svarade att det är förbjudet att använda droger som inte har certifierats i EU.
 
AstraZeneca ligger långt efter tidtabellen när det gäller leverans av COVID-19-vaccinet till Storbritannien, rapporterar Financial Times, med hänvisning till chefen för den brittiska regeringens arbetsgrupp Keith Bingham.

Den 17 maj meddelade de brittiska myndigheterna att AstraZeneca skulle leverera 30 miljoner doser vaccin till Storbritannien i slutet av september. Generellt föreskriver avtalet med företaget leverans av 100 miljoner doser.

Men Bingham sa att AstraZeneca endast skulle kunna leverera fyra miljoner doser vid årets slut.

Ändå uttryckte gruppchefen förtroende för att de britter, som mest behöver vaccinet - 30 miljoner människor - kommer att kunna vaccineras i början av sommaren 2021.

Upp till tio miljoner doser av Pfizer / BioNTech-vaccin kommer att läggas till AstraZeneca-vaccinet i slutet av detta år och Janssen och Novavax under första halvåret nästa.

AstraZeneca utvecklar tillsammans med Oxford-specialister ett vaccin för förebyggande av koronavirus baserat på apadenovirusvektorer. I augusti gick företaget in i sin tredje testfas i USA.

Försöken avbröts på grund av att en av volontärerna fick diagnosen tvärgående myelit, en sällsynt inflammatorisk sjukdom.Dessutom rapporterades det att en annan volontär dog i Brasilien, men om han fick det aktiva läkemedlet eller placebo är okänt. Företaget sa senare att vaccinet var säkert, och den amerikanska livsmedels- och läkemedelsadministrationen (FDA) tillät försök att fortsätta.

Enligt ryska media hade redan 20 augusti ett tjugotal länder ställt sig i kö för att köpa Sputnik V. Israel har exempelvis beställt 1,5 miljoner doser.

warandpeace.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.