18 apr. 2018

Prischock på aluminium väntar Europa

500 jobb hotas i Sundsvall på grund av USA:s sanktioner mot Ryssland.

Kubal i Sundsvall drabbas av USA:s sanktioner mot det ryska företaget RusAl som äger Kubal. Från den 17 april handlar inte råvarubörsen i London med aluminium från företaget.

Kubal har med anledning av detta stoppat alla leveranser tills vidare. Samtidigt rusar aluminiumpriserna på världsmarknaden.
Den 6 april införde USA sanktioner mot 24 ryssar, inklusive affärsmän och högt uppsatta tjänstemän på CIA:s s k ”Kreml-lista.

Totalt utsattes 38 juridiska personer och individer föremål för restriktioner.

Oleg Deripaska är delägare i RusAl, det ryska aluminiumbolag som står för 15-20 procent av världsmarknaden. Han och RusAl sattes upp på listan för att Deripaska anses vara Putin närstående.

Efter offentliggörandet av sanktionerna började RusAls aktier att rasa, med nästan 20% på en enda dag. Affärsmannen själv beskrev införandet av sig själv i sanktionslistan som orimligt, löjligt och absurt.

Den 9 april varnade RusAl att det fanns risk för teknisk ”default” (betalningsinställelse, konkurs) på grund av amerikanska sanktioner.

På Hongkongbörsen sjönk aktien med 41,4%.

Till 5 juni måste alla amerikaner som gör affärer med något av de 12 ryska företagen under sanktion, liksom andra företag som ägs till 50% av dessa företag.

Dessa företags aktier föll tungt - paradoxalt eftersom västerländska investerare har en mycket positiv bild av den ryska marknaden och även under de iscensatta gasskandalerna i Salisbury och Douma har efterfrågan på ryska papper varit stor.

Men många länder är lydiga vasaller till USA. Japans största aluminiumföretag meddelade idag att de inte längre ”vågar” köpa ryskt aluminium. Storbritannien har lydigt stängt av RusAls aluminium från råvarubörsen. Resultatet har blivit att aluminiumpriserna rusar, vilket i sista hand konsumenterna får betala, i synnerhet i Europa.


För aluminiumföretaget Kubal i Sundsvall betyder USA:s åtgärder att 500 jobb är i fara.
Många kommer att försöka kringgå sanktionerna, men de riskerar att - om det kommer ut - själva drabbas av USA:s bannstråle. Australiensisk-brittiska Rio Tinto, som brukat sälja råvaror till Rusal är inte glada. Inte heller arbetarna vid Rusals fabrik nära Limerick i Irland.

Igår meddelade Vita huset att de ytterligare ekonomiska sanktioner mot Ryssland som USA:s FN-ambassadör Nikki Haley aviserat tills vidare inte blir av. Detta är presidentens beslut. Det rapporteras att han inte önskar bränna alla broar till Ryssland och det spekuleras även i att han är missnöjd med beslutet att utvisa 60 ryska diplomater, som han fattade under falska bedömningar av Europas utvisningar som i de flesta fall var symboliska.
Rysslands parlament hotar att svara med en lag som "slår amerikanerna i solar plexus", genom att förbjuda  import av mat, läkemedel, alkohol och tobak vilket berövar USA 1 miljard dollar i månaden i inkomster.
Dessutom föreskriver lagen stopp för  affärer med alla företag som ägs till mer än 25 procent av amerikanska medborgare och företag inom kärn- och flygindustrin; ett förbud för myndigheter att samarbete med USA-baserade juridiska, revisions- och konsultföretag; annullering av varumärkesskyddet för amerikanska företag; högre överflyttningsavgifter för amerikanska flygbolag etc.

Källor: tass.ru/ekonomika/5106717;  bloomberg 18/4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.